Recept: Ajdova kaša z bučo

Bolj kot za noč čarovnic, so buče uporabne v kuhinji. Najpogosteje končajo v bučni juhi ali v obliki pečene buče, včasih se skrijejo tudi v kakšno sladico, mi pa jo bomo zgolj popekli in malce podušili.

Buče ne potrebujejo posebnih dodatkov, odpadejo pa tudi zapleteni postopki priprave, saj so okusne že same po sebi. Le lupljenje terja nekaj potrpežljivosti. Z ajdovo kašo in jajcem dobimo hiter in hranljiv obrok, ki je povrh vsega še izjemno okusen.

Sestavine (za eno porcijo)

Priprava

Ajdovo kašo skuhamo v 2 dcl osoljene vode. Olupljeno in očiščeno bučo narežemo na približno 2 centimetra velike kocke.

Ponev segrejemo in nato prilijemo olivno olje, na katerem popečemo bučne kocke. Solimo in popramo ter prilijemo tri žlice vode. Ponev pokrijemo in znižamo temperaturo štedilnika. Buče dušimo približno 15 minut, oziroma toliko časa da se zmehčajo. Na koncu vmešamo še nasekljan peteršilj ali drobnjak in po potrebi dosolimo ali popramo.

Na krožnik serviramo ajdovo kašo in nanjo nadevamo pripravljene buče. Obrok beljakovinsko obogatimo še z ocvrtim ali poširanim jajcem.

 

Energijska vrednost na porcijo

Energijska vrednost: 560 kcal
Maščobe: 12 g (19 %)
Beljakovine: 20 g (14 %)
Ogljikovi hidrati: 93 g (67 %)

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik? Ustvari račun.