Prihaja svetovni pokal z električnimi kolesi

Zdaj gre zares. Po lanskem prvem svetovnem prvenstvu v krosu z električnimi kolesi se že marca v Monaku začne svetovni pokal – pod okriljem Ucija.

Kike Abelleira/WES

Še dve leti nazaj smo morda mislili, da se nekdo šali, toda dirkanje z električnimi kolesi je postalo realnost. Serijo WES e-Bike je Uci že lani vključil v svoj koledar in prvič so organizirali celo svetovno prvenstvo, od letošnjega leta pa se bo dirkalo tudi za svetovni pokal, ki ga bo sestavljalo pet dirk. Poskrbeli so, da se koledar dirk ne prekriva z dirkami e-enduro serije EWS-E, ki poteka pod okriljem EWS.

Električni cirkus že čez tri tedne

Lani so na svetovnem prvenstvu v Mont-Saint-Anne v Kanadi podelili mavrični majici za najboljša e-kolesarja na svetu. Dirka je privabila kar nekaj zvezdnikov različnih disciplin, med njimi tudi upokojence kot sta bila Julien Absalon in celo 44-letni Miguel Martinez. Svetovni prvak je postal Alan Hatherly, prvakinja pa Nathalie Schneitter.

Električni cirkus v organizaciji World E-Bike Series Management in pod okriljem Ucija se bo začel že 6. in 7. marca v Monaku, končal pa čez slabih sedem mesecev v Barceloni. Organizator obljublja format dirkanja na najvišji ravni, ki naj bi približal šport amaterjem in jim dal priložnost za dirkanje v svetovnem pokalu, ki se uradno imenuje Svetovni pokal UCI E-MTB XC. Veliko kratic.

Olimpijci dirkajo tudi na stara leta

Tekmovalo se bo s kolesi z elektromotorji z močjo 250 vatov, ki nudijo asistenco do hitrosti 25 km/h. Organizatorji obljubljajo odlično tekmovalno zasedbo in ob tem omenjajo dvakratnega zmagovalca olimpijskih iger in petkratnega svetovnega prvaka Juliena Absalona, tretjega z olimpijskih iger leta 2012 Marca Aurelia Fontano in aktualno svetovno prvakinjo v e-MTB Nathalie Schneitter.

Če je svetovno prvenstvo potekalo na isti progi kot prvenstvo v krosu, pa gre v svetovnem pokalu za povsem druga prizorišča, kar morda za marsikoga ne deluje prav spodbudno.

 

Koledar Svetovnega pokala UCI E-MTB XC

6.-7. marec: Monako
17.-18. april: Ascona-Locarno (Švica)
5.-6. junij: Bologna (Italija)
11.-12. september: neznana lokacija
2.-3. oktober: Barcelona (Španija)

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.