Petkove kratke (20/2022)

Še več novic o prestopih: Zoe Bäckstedt v EF Education-TIBCO-SVB, Tim Merlier v Volčje krdelo. Nastaja nova italijanska ekipa z licenco ProTeam. Alpecin-Fenix se bo preimenoval. Giro si želi toplejši in bolj prazničen termin. Sagan spet trenira.

RCS Sport

Zoe Bäckstedt že avgusta v EF Education-TIBCO-SVB

Pozimi se je špekuliralo, da bo mladinska svetovna prvakinja v cestni vožnji in ciklokrosu prvo člansko sezono začela v ekipi Trek-Segafredo, kjer dirka njena starejša sestra Elynor, ali v AG Insurance-NXTG, ki se povezuje s Quick Stepom, ta pa z ekipo ciklokrosa Tormans CX. Vendar bo že avgusta kot pripravnica oblekla dres EF Education-TIBCO-SVB in v njem dirkala že letos. »Veselim se, da bom oblečena v najboljši dres v pelotonu,« je izjavila, a verjamem, da to ni bil edini razlog za izbiro te ekipe.

Alpecin-Fenix bo na Touru Alpecin-Deceuninck

Prihodnje leto se bo cela vrsta ekip preimenovala. Na precej slabše zveneče ime Alpecin-Deceuninck pa se bomo navadili že letos. Novo ime namreč dobi ekipa že 1. julija. Napis proizvajalca oken se bo preselil na boljšo pozicijo na dresu, Fenix – proizvajalec materialov za notranjo hišno opremo, kot so kuhinjska korita in stenske obloge – pa na zadnji del hlač.

Zmeda z imeni belgijskih ekip bo prihodnje leto popolna. Quick Step-Alpha Vinyl se predvidoma preimenuje v Soudal-Quick Step. Lotto-Soudal postane Lotto-DSTNY. Alpecin-Fenix pa torej Alpecin-Deceuninck, potem ko se je Lefeverova ekipa še lani imenoval Deceuninck-Quick Step.

Za Giro so zamenjali dres, pred Tourom bodo zamenjali ime.

Za Giro so zamenjali dres, pred Tourom bodo zamenjali ime. RCS Sport

Alpecin-Fenix Deceunick prihodnje leto v svetovno serijo

Če bodo izpolnili administrativne pogoje, in o tem skoraj ni dvoma, si želi ekipa v obdobju 2023-2025 dirkati z licenco WorldTeam. Res bodo morali zaradi tega potovati na manj zanimive dirke, na primer v Kanado in v Gvangši. Vendar si tudi zagotovijo nastope na vseh dirkah svetovne serije brez pritiska, da morajo biti konec leta najbolje uvrščena ekipa z licenco ProTeam.

To je slaba novica za ekipe, ki se borijo za obstanek v svetovni seriji. Ker bo zaprosila za licenco WT tudi Arkea-Samsic, zdaj za obstanek v svetovni seriji slabo kaže ekipama Israel-Premier Tech in Lotto-Soudal, ki sta na triletni lestvici ekip na 19. in 20. mestu. Pred pragom izhodnih vrat so BikeExchange-Jayco, Cofidis in EF Education-EasyPost, le malo bolje gre Movistarju. Ob koncu sezone znamo zato gledati oster boj za obstanek.

Tim Merlier leta 2023 v Quick Step-Alpha Vinyl

Alpecin-Fenix se bo moral prihodnje leto znajti brez šprinterja, ki naj bi se po poročanju Wielerfliets preselil v Quick Step-AlphaVinyl. Zoprna novica za Marka Cavendisha. Za Gazetto dello Sport je povedal, da si želi dirkati še vsaj dve leti, a to skoraj gotovo ne bo možno v Volčjem krdelu. Cav se bo pripravljal tudi na letošnji Tour, a je seveda sprijaznjen s tem, da bo v Franciji dirkal Fabio Jakobsen. Ker bo Alpecin-Fenix ostal brez Merlierja, pogodbe za prihodnje leto pa nima niti Jasper Philipsen, ima lahko torej dobre možnosti šprinter z otoka Man.

Letos je zmagal trikrat nazadnje na klasiki Brugge-De Panne, nastop na Giru pa zaradi poškodbe komolca odpovedal. Ta ga ni ovirala pri podpisu nove pogodbe.

Letos je zmagal trikrat nazadnje na klasiki Brugge-De Panne, nastop na Giru pa zaradi poškodbe komolca odpovedal. Ta ga ni ovirala pri podpisu nove pogodbe. Belga Photo/Dirk Waem/Classic Brugge De Panne

Davide Cassani ustanavlja novo italijansko ekipo z licenco ProTeam

Velonews poroča o govoricah, ki jih nekdanji selektor italijanske reprezentance seveda ni zanikal, a ni niti ničesar potrdil. Novo ekipo s sedežem v Bergamu naj bi sponzoriral Bianchi (in po drugih virih Pinarello), kot sponzorja se omenja še proizvajalca kave Caffe Borbone in Casillo, ki se ukvarja s predelavo in distribucijo pšenice. Kava, pašta in Bianchi ali Pinarello – bolj italijansko skoraj ne gre.

Z novo ekipo povezujejo Diega Ulissija (UAE EMirates), Alessandra Fedellija (propadli Gapzrom-RusVelo) in celo Mattea Trentina, čeprav se govori tudi, da bo Italijan podaljšal z UAE Emirates. Pojavile so se celo skoraj neverjetne govorice o Filippu Ganni.

Kot je pri enem od virov izvedel Velonews, naj bi bil projekt »skoraj zaključen«, a Davide Cassani je predlagal, da naj ga za več informacij pokličejo čez dvajset dni.

Italija že od leta 2016 nima ekipe svetovne serije, v 2017 je namreč Lampre-Merido Prevzel UAE Emirates. Od letošnje sezone pa po lanskem propadu Vini-Zabu (žeblje so v krsto zabili pandemija in nekaj dopinških primerov) dirkajo v karavani samo še tri italijanske ekipe z licenco ProTeam: Bardiani-CSF-Faizane, Drone Hopper-Androni Giocattoli in Eolo-Kometa.

Peter Sagan trenira v Utahu

Nekaj tednov mine in že kolesarski svet pozabi na trikratnega svetovnega prvaka. Potem ko je pozimi prebolel covid še drugič, je za njim obupna pomladanska sezona. Edini soliden rezultat je bilo peto mesto na Milano–Torino, a sredi manjše francoske etpne dirke Circuit Cycliste Sarthe je drugi dan že odstopil in odpovedal vse klasike.

Za Het Laatste Nieuws je njegov trener Jens Van Beylen povedal, da s preiskavami niso našli vzroka težav in da je šlo najverjetneje za dolgi covid: »Peter je bil utrujen, po treningih in dirkah so ga bolele noge. Tako se ni počutil še nikoli. Zaključili smo, da je še čutil posledice okužbe s koronavirusom konec decembra in v začetku januarja.«

Peter Sagan/Twitter

Sagan je formo pred Tourom že v najboljših letih pogosto lovil v Kaliforniji in se običajno vrnil v Evropo nabrušen, kot tomahavk. Tokrat sta z Danielom Ossom skočila na višinske pripave v Utah. »Peter se je moral resetirati mentalno in fizično,« je povedal van Beylen. »Ohranil je dobre temelje. V naslednjih tednih bomo stopnjevali intenzivnost treninga.«

V Utahu bo ostal do začetka junija in prvič dirkal 10. junija na VN kantona Aargau, 12. junija pa na Dirki po Švici. Če bo lahko treniral stoodstotno, ocenjuje van Beylen, bi se Sagan lahko na Touru spet boril za zeleno majico.

Giro d’Italia si želi od leta 2023 štart teden dni kasneje

Organizator Gira RCS Sport je Uci zaprosil za prestavitev datuma štarta, zato da bi lahko med dirko praznovali dan republike (2. junij), obenem bi se s tem zmanjšala možnost zimskih razmer v alpskih etapah. Letos se Giro konča 29. maja, torej le štiri dni pred dela prostim dnem, dirka pa obišče le peščico legendarnih alpskih prelazov. Že konec aprila so najavili, da si želijo leta 2025 cilj zadnje etape na Stelviu – in, če kdaj, si snega ne želite na zadnji dan tritedenske dirke.

Giro je konec prejšnjega tisočletja že potekal v poznejšem terminu, a so ga prestavili na zgodnejši datum. Ne brez razloga: tako so imeli kolesarji več časa za počitek in pripravo na Tour. Že zdaj se šprinterji pogosto zgodaj poslovijo z Gira, zato da se lahko pripravijo na Dirko po Franciji. Če bi bil med obema grand touroma teden dni časa manj, si še teže predstavljamo, da bi se našel junak, ki bi skušal v istem letu osvojiti rožnato in rumeno majico.



Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.