Petkove kratke (17/2022)

Spet cela vrsta novic o zdravstvenih statusih, a k sreči je tokrat več dobrih, kot slabih.

Pixabay

Stelvio kandidat za cilj Gira leta 2025

Na predstavitvi letošnje 16. etape Gira, ki bo vodila čez Mortirolo in se zaključila v Aprici, je svetnik dežele Lombardije Massimo Sertori povedal, da so vložili kandidaturo za gostovanje zadnje etape Dirke po Italiji na vrhu Stelvia. Leta 2025 bodo praznovali 200-letnico dograditve ceste, obenem naj bi bila to reklama pred zimskimi olimpijskimi igrami, ki jih bo leta 2026 gostila Cortina d’Ampezzo.

Precej neobičajno, ampak, zakaj ne. Potem bodo samo še trepetali za lepo vreme.

Carlos Barbero in Reinardt Janse van Rensburg okrepila Lotto-Soudal

Na praznik dela nekdanja člana Qhubeke-Nexthash sklepata novo delovno pogodbo za določen čas. Lotto-Soudal teče voda v grlo, saj ji slabo kaže pri zbiranju točk za ohranitev statusa ekipe svetovne serije. Barbero in van Rensburg sicer s seboj ne prineseta točk iz prejšnjih sezon in tudi sicer s tega vidika nista najbolj trofejna kolesarja. A Lotto-Soudal ima zaradi poškodb in bolezni težave sploh sestaviti moštva za dirke. Carlos Barbero letos sploh še ni dirkal, van Rensburg pa je bil uspešen na državnih prvenstvih v kronometru in cestni vožnji ter v vožnji na čas, ekipni vožnji na čas ter cestni dirki afriškega kontinentalnega prvenstva. Na cestnih dirkah bo celo nosil majico državnega prvaka Republike Južne Afrike. Pogodba velja samo do konca leta.

Lotto-Soudal

Portugalska ekipa W52-FC Porto v vrtincu dopinške afere

V nedeljo se člani kontinentalne ekipe W52-FC Porto niso pojavili na štartu tretje etape štiridnevne dirke Grande Premio O Jogo. Šef ekipe Adriano Quintanilha sprva ni znal razložiti, zakaj ne, a kmalu se je razvedelo, da so pri domala vseh članih našli prepovedane snovi.

V akciji Prova Limpa ali čisti dokaz je sodelovalo 120 agentov. Opravili so hišne preiskave pri vseh članih ekipe in pri desetih odkrili prepovedane substance. Seveda so morali vsi opraviti dopinški test. Športni direktor Nuno Ribeiro in njegov pomočnik Jose Rodrigues sta bila aretirana.

Zoprna reč, skrajno nenavadne pa je izjava Adriana Quantilha za portugalski portal A Bola. S kolesarji se je pogovoril tri dni po preiskavah. »Kolesarjem verjamem na besedo. Pravijo, da so čisti in da bodo krvni in urinski testi negativni,« je povedal. »Če so v njihovih domovih ali hotelskih sobah našli prepovedane substance, bodo morali odgovarjati. Vendar jim zaupam, zato sem se želel, da se srečamo. Govorim le o kolesarjih. Dogajanja v zvezi z Nunom Ribeiro in Josejem Rodriguesem ne bom komentiral, ker ga poznam le iz medijev.«

Očitno možakar tišči glavo v pesek in že išče novega športnega direktorja: »Sem v stiku s tremi ljudmi, ki so kvalificirani za opravljanje te funkcije. Položaj ni lahek, vendar se moramo soočiti s težavami in jih rešiti. Če kolesarji trdijo, da so nedolžni, se moramo vrniti v normalnost in stvari urediti. Ekipa ni suspendirana s strani [portugalske op. a.] zveze ali Ucija, zato lahko tekmuje.«

Če so pri desetih od ducata kolesarjev našli prepovedane snovi … bi res težko govorili o normalnosti.

Tom Pidcock očitno brez Gira, ogleduje pa si traso Toura

Po samozavestni napovedi, da bo že to pomlad dosegel raven Mathieuja van der Poela in Wouta van Aerta, je za Angležem je porazna pomladanska sezona brez zmage in z enim samim tretjim mestom na Dwars door Vlaanderen. Zato ne čudi, da bo očitno izpustil Giro, v načrtu pa naj bi imel Tour. Govorice je spodbudil trening, ki ga je v ponedeljek, le dan po Liege–Bastogne–Liege, z Michalom Kwiatkowskim opravil na celotni 155-kilometrski trasi pete etape Toura, ki bo vključevala tlakovane odseke. Če bi Pidcock nastopil na Touru, bi to precej spremenilo priprave na svetovno prvenstvo z gorskimi kolesi konec avgusta v Les Getsu.

A.S.O./Gautier Demouveaux

Tim Merlier brez Gira zaradi poškodbe komolca

Po operaciji komolca, ki si ga je poškodoval na Pariz–Roubaix, je belgijski ciklokrosist in šprinter še upal na nastop ob Mathieuju van der Poelu, a po treh treningih se je z ekipnim zdravnikom odločil, da še ni nared. Bolečine so se pojavile tretji dan treninga, ko se je po uri kolesarjenja v dežju komolec preveč razbolel. V intervjuju za Wielerfliets je povedal, da se zaradi odpovedi ne grize preveč, saj bi se do naslednje sobote tako ali tako težko pripravil do te mere, da bi bil konkurenčen za ponovitev lanske etapne zmage.

Zdaj se bo raje posvetil pripravam na Tour, kjer bi mu koristila kaka zmaga, glede na to, da mu konec leta poteče pogodba. Za nizozemsko spletno stran je potrdil, da se zanj zanima Patrick Lefevere: »Tega ne zanikam. Toda, iskreno, sem se v zadnjih tednih osredotočal na pomladanske dirke in se še nisem ukvarjal z novo pogodbo. Prepričan sem, da bo moj agent postopoma začel delati na tem. Je denar najpomembnejši? Star bom trideset let, zato igrajo vlogo tudi finance. Neumno bi bilo lagati o tem. A šport je vseeno pomembnejši.«

Amy Pieters se je po štirih mesecih prebudila iz kome

Nizozemska prvakinja je ob padcu na pripravah v Španiji 23. decembra utrpela hude možganske poškodbe. Iz bolnišnice v Alicanteju so jo 6. januarja pripeljali na Nizozemsko, kjer je deležna nevrološkega rehabilitacijskega programa. A novice niso bile spodbudne do četrtka, ko je ekipa SD Worx sporočila, da je spet pri zavesti: »To pomeni, da lahko neverbalno komunicira. Amy prepozna ljudi, razume, kaj ji govorijo, in je sposobna opravljati vedno več nalog.«

Dobro okreva tudi Milan Vader

Odličen gorski kolesar je letos oblekel dres Jumbo-Visme in uspešno dirkal do grozljivega padca čez ograjo v 5. etapi Dirke po Baskiji. Utrpel je več zlomov vretenc, ključnice in lopatice, zaradi poškodb kartoidne arterije so mu morali vstaviti žilno opornico. Iz umetne kome se je zbudil 19. aprila, a je ostal v bolnišnici v Bilbau. Na Nizozemsko se je vrnil v začetku tega tedna.

Sonny Colbrelli spet kolesari

Še vedno ni znana športna prihodnost evropskega prvaka, ki so mu po srčnem zastoju v prvi etapi Dirke po Kataloniji konec marca vstavili podkožni defibrilator. Iz ekipe Bahrain Victorious so sporočili, da so klinične preiskave na oddelku za športno kardiologijo Univerze v Padovi pokazale napredek in tako se je lahko ta teden nekajkrat sproščeno zapeljal s kolesom.

Sprint Cycling/Team Bahrain Victorious

Egan Bernal bi lahko dirkal že konec maja

Kolumbijski mediji so poročali, da se lahko Bernal, vsaj kar se tiče stanja njegovih poškodb, lahko vrne na dirke že 24. maja. Tomografija hrbtenice je pokazala, da so kosti v celoti zaceljene, rebra pa naj bi bila zaceljena 120 dni po nesreči. Že v kratkem bo z očetom odpotoval v Evropo, kjer naj bi ga Bernal starejši na treningih spremljal z motorjem.

Annemiek van Vleuten si je na treningu zlomila zapestje

Pravzaprav ni bila na resnem treningu, ampak je dva tedna brez dirk izkoristila za sproščeno vožnjo z gorskim kolesom v družbi nekdanje ekipne kolegice Iris Slappendel. Po malomarnosti ja padla tako hudo, da je morala zaradi zloma na operacijo. Prve etapne dirke v Španiji tako odpadejo, izpustila bo Klasiko Navarra, Dirko po Baskiji in Dirko po Burgosu. Giro in Tour naj ne bi bila ogrožena.

A.S.O./Romain Laurent

Peter Sagan spet trenira

Očitno je trikratnega svetovnega prvaka prizadel dolgi covid, saj je bila njegova pomlad z izjemo četrtega mesta v drugi etapi dirke Tirreno–Adriatico in petega na Milano–Torino porazna. Zdaj je dobil zeleno luč za začetek priprav na Tour de France. Od 12. maja do 5. junija bo na pripravah v Utahu v Združenih državah Amerike, sredi junija pa bo nastopil na Dirki po Švici.

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.