Ocene: dresi ženskega World Toura 2022

Trendi so očitni: prelivanje barv. Rožnata, vijolična, oranžna. Težko jih bomo ločili med seboj. Ampak na splošno letos niti ni tako slabo.

Human Powered Health

Ob predstavitvah dresov je vršalo, ker si bodo nekatere ekipe preveč podobne. Še bolj je završalo, ko je zaradi tega Uci zavrnil drese kontinentalnih ekip Andy Schleck-CP NVST-Immo Losch ter Bizkaia-Durango, ki sicer z enakimi dresi dirka že šest let. Očitno je postalo, da si lahko ekipe svetovne serije privoščijo več kot kontinentalne.

Ženske oblečene bolje kot moški

Ženska svetovna serija je sicer bogatejša za šest ekip in če bo šlo tako naprej, se bo v naslednjih letih razvnel celo boj za točke, ki so predpogoj za licenco World Team. Poleg tega so se v nekaterih ekipah zgodile ogromne spremembe, največja pri Ale-BTC Ljubljana, ki se po novem imenuje UAE Team-ADQ in ima z Uršo Pintar, Eugenio Bujak in Gorazdom Penkom za volanom še vedno slovenski pridih.

Poleg ocenjenih dresov bomo na velikih dirkah v pelotonu videli še majice ženskih kontinentalnih ekip Arkea, Cofidis in Lotto-Soudal, ki nosijo enake oziroma podobne drese kot njihovi moški oddelki. Ženske ekipe svetovne serije so sicer oblečene precej bolje od moških, tak sem imel vsaj vtis, in to dokazuje tudi povprečna ocena. Med moškmi ekipami je 7,1 in med ženskimi 7,8.

  Ocena Dresi Čelada Očala Čevlji
Human Powered Health 10 Pactimo Lem Rudy Project  
FDJ-Nouvelle Aquitaine-Futuroscope 10 Gobik Lazer Shimano /
Canyon-Sram Racing 10 Canyon Giro Oakley Giro
SD Worx 9 Specialized Specialized / Specialized
UAE-ADQ 9 Gobik Met Scicon DMT
Movistar 9 La Passione Abus 100,00 % Fizik
BikeExchange-Jayco 7 Ale Giant Scicon /
Jumbo-Visma 7 Agu Lazer Agu Shimano
Uno-X 7 Bioracer Sweet Protection Sweet Protection Shimano
EF-Education-Tibco-SVB 7 Rapha Poc Poc /
Roland-Cogeas-Edelweiss 7 Q36.5 ? ? ?
Trek-Segafredo 6 Santini Bontrager Koo Bontrager
DSM 6 Nalini Scott / /
Liv Racing-Xstra 5 Cuore Liv SunGod /

Kaj pa ti misliš? Si med tistimi, ki ji je všeč vse, kar predstavi Rapha, ali si upaš biti drzna in priznati, da ti je všeč Urškin dres?

BikeExchange-Jayco

Fantki so dobili modre drese, za punčke so dodali rožnato. Prav to so mnogi očitali, češ da je 21. stoletje preveč napredno, da bi na ta način utrjevali razlike med spoloma. In to očitajo športu, v katerem je rožnata majica za moške ena najpomembnejših lovorik! Poleg tega rožnata ne moti fantov moštev Ef Education-EasyPost in Trek-Segafredo, ki nosijo roza drese na treningih.

7/10: Dres je za vsaj eno oceno boljši od moškega. Svetlo modro nadomešča temno rožnata – ali je to vijolična? –, ki dres precej popestri, sklada se tudi s čelado in lepo poslikanim kolesom. Slišim pa – z ženske strani –, da modre hlače ne delajo usluge postavam. Kakorkoli, velja podobno kot za moški dres. Do konca sezone mi bo postal všeč. V kombinaciji s čelado in kolesom je očitno, da je nekdo vedel, kaj dela. Žal večini to ni všeč.

Canyon-Sram

Vsako leto smo bili vajeni hvaliti drese te ekipe na vse pretege, lani sem podelil celo oceno enajst. A dolgoletno sodelovanje z Rapho se je zaključilo, in letos je drese priskrbel kar Canyon.

Canyon-Sram/Thomas Maheux

10/10: Še vedno vpadljivo in drzno. Še vedno ne na prvo žogo. Še vedno brez preobilja različnih sponzorjev, čeprav se je na majici pojavil Zwift. Še vedno je dres prepoznaven in vsebuje detajle z zgodbo, ki tokrat predstavlja kaos elementov, ki naj bi ponazarjal energijo ekipe. Take vizualne izdelke nekateri prodajajo kot NFT. Ob pogledu na dres se sprašujem samo eno: ali ni morda celo preveč kaotično? Še vedno odlična ocena, a ne s presežkom, kot lani.

Canyon-Sram/Tino Pohlmann

DSM

Ženske bodo dirkale z enakimi dresi kot moški. Ne šiva jih več Bioracer, ampak Nalini, z dodatkom trpežnega in materiala Dyneema, ki naj bi bolje ščitil kožo ob padcih.

Team DSM

6/10: Lani je bil dres všečen, a smo se ga hitro naveličali, zato dobi letos slabšo oceno. Tudi zaradi več sponzorskih napisov, saj je dres zdaj res postal oglasni pano.

EF-Education-Tibco-SVB

Ameriško ekipo je letos izdatno podprl EF Education First, izobraževalno podjetje, ki ima v lasti tudi EF Education-EasyPost. Ženska ekipa s petnajstletno zgodovino je tako prestopila v svetovno serijo in dobila Raphine drese, ki so skoraj enaki kot moški. Ampak precej boljši.

EF-Education-Tibco-SVB

7/10: Mogoče sem bil pri oceni moških dresov res preveč strog, ampak niso mi všeč. Moder potisk na ženskih je precej bolj domiseln. Pa še hlače so črne. Sponzorski napisi so bolj opazni kot pri moških drestih, ampak če že so, je bolje, da so vidni, kot da dajejo vtis dodatnih belih pack. Zakaj so prevleke za čevlje zaradi črnega prstnega dela videti kot čisto navadne nogavice? Mogoče je v tem fora, ki je ne razumem.

Kot običajno ima enega boljših dresov v pelotonu ameriška državna prvakinja, lani je bila to Lauren Stephens.

FDJ-Nouvelle Aquitaine-Futuroscope

Lani ni bilo slabo, ampak letos so z dresom v barvi francoske zastave ustvarili presežek.

FDJ-Nouvelle Aquitaine-Futuroscope

10/10: Še vedno je dres posejan s sponzorskimi napisi, a so majhni, skoraj neopazni. Moteči niso niti beli rokavi kot ena od barv francoske trobojnice. Pa še znak sponzorja se vidi! Črne hlače z modrima trakovoma so pika na i eleganci, vseeno pa so dresi dobro opazni.

Francoska državna prvakinja Evita Muzic ima seveda dres brez sponzorskih napisov.

Human Powered Health

Rally Cycling je imel vedno dobro prepoznavne oranžne drese, s preimenovanjem v Human Powered Health pa so naredili v sodelovanju z znamko Pacio korak naprej … in ponudili skoraj enako kot nekaj drugih ženskih ekip. Uci je novi dizajn ekipi vendarle potrdil. Na spletni strani ekipe so razložili kako so se lotili oblikovanja.

Majica, ki oglašuje blagovno znamko za velneško platformo lastnika ekipe »navdihuje ljudi ne glede na fizično pripravljenost in smer, kamor jih vodi življenje, da lahko že z malo gibanja in skrbi za naš um spremenimo svoja življenja«. Grozen piarovski kliše.

Human Powered Health

10/10: Res je Kaia Schmid – druga na lanskem svetovnem prvenstvu – z višino 145 centimetrov in težo malo čez 40 kilogramov precej izvenserijska, ampak ekaj bo moral Pacio narediti okoli rokavov Ocenjujemo pa dizajn: majica je huda. In hlače so črne. Nobenega razloga ni, da dresu ne bi podelil desetke. Morda le to, da bomo težko ločili kolesarke HPH od SD Worx in morda tudi od UAE-ADQ? Kakorkoli, še vedno je dizajn domiseln. Moški oddelek ekipe precej bolj izstopa v moškem pelotonu.

Jumbo-Visma

V osnovi je dres enak kot moški, a z nekaj drugimi sponzorskimi napisi.

Team Jumbo-Visma

7/10: Brez zelenega znaka nizozemskega mlekarskega podjetja je dres malo boljši kot moški, a še vedno nič posebnega. Ni lep in ni grd, je pa dobro prepoznaven. Vzorca satovja sicer ne razumem najbolje, kar pa še ne pomeni, da ni v redu.

Liv Racing-Xstra

Nizozemska ekipa je dobila novega sponzorja in nov napis na dresu z že znanim cvetličnim vzorcem.

5/10: Že lani so razočarali s preveč ženskim dresom, ki letos na objavljenih fotografijah deluje še bolj temačno. Pravzaprav me spominja na pogrebno ikebano. Dober poskus, ampak neuspešen. Dobro pa jo je odnesla češka državna prvakinja Tereza Neumanova.

Movistar

Ženska ekipa nastopa v enakih dresih kot moška, ki jih je letos priskrbel La Passione. Od takšnih znamk pričakujemo nič manj kot veliko.

9/10: Ni kričeč, kot Canyon-Sram, ampak ko gre za kolesarstvo, sem vedno pristaš elegance. Da, Movistarjev znak je morda videti kot znak za otroške igrače, ampak tukaj oblikovalec dresa ne more nič. Vodoravne črte morda nekoliko razširijo postavo, zato utegne biti majica manj priljubljena pri rekreativcih. Preveč dolgočasno? Mogoče.

Movistar

Roland-Cogeas-Edelweiss

Še lani je bila Cogeas-Mettler precej neznana ruska ekipa, v kateri sta bili glavni zvezdnici Amber Neben in Olga Zabelinskaja. Na Ucijevi lestvici je bila šele na 27. mestu. Švicarsko pekarsko podjetje Roland je očitno zagotovilo dovolj denarja za 11-člansko ekipo, ki bo letos dirkala v svetovni seriji. Z dresi jih bo opremil prestižni Q36.5, a je videti, kot da jih še niso sešili, saj tudi po prvi dirki ženske sezone v Evropi vidimo samo tole spodaj.

Dodatek: Dan po objavi članka Israel–Premier Tech sporočil, da vstopa v ekipo kot sponzor, pri čemer se Roland-Cogeas Edelweiss zavezuje k razvoju izraelskih in kanadskih talentiranih kolesark. Dres ostaja verjetno enak, a so dodali znak Israel–Premier Tech.

7/10: Nisem strokovnjak za botaniko, ampak tole me ne spominja na planiko. Je to krvavo rdeča barva? Očitno želijo ostati rdeči, kot v prejšnjih letih. Modra tudi ni slaba. Ocena dobro.

SD Worx

Lanski dres naj bi preveč spominjal na majico, ki jo Uci podeljuje vodilni v svetovni seriji, zato so SD Worx prosili, da jo malo popravi. Zdaj je svetlejša, malo bolj oranžna in precej podobna majici Human Powered Health. Dobro nam ga je že predstavila na ciklokrosih Blanka Kata Vas, ki od letos dirka za nizozemsko ekipo.

SD Worx/Tim De Waele

9/10: Znak (zvezda oziroma črte, ki se križajo) glavnega sponzorja SD Worx je zdaj manj poudarjen in ko pogledaš dres kot celoto, je jasno, da se je z njim dejansko ukvarjal sposoben oblikovalec. Ocena bolje kot lani, a ne more imeti tako dobre kot Human Power Health. V postavi imajo nič manj kot pet državnih prvakinj, ki so jih počastili z majicami v barvah zastav: Lotte Kopecky (Belgija), Blanka Kata Vas (Madžarska), Marlen Reusser (Švica), dresa Christine Majerus (Francija) in Amy Pieters (Nizozemska) pa se težko loči. Amy Pieters sicer po decembrski nesreči še vedno leži v komi.

SD Worx/Tim De Waele

Trek-Segafredo

Lanski dres je dobil desetko, zdaj bi mu dal devet. Potem ko so lani izenačili minimalne plače moških in žensk, so letos ženskam priskrbeli še enako dolgočasne drese kot moškim, samo da je namesto rdeče barve modra. Rožnati dresi za trening so boljši.

Trek-Segafredo

6/10: Enako kot pri moških: dolgčas. Imajo pa letos čeden nabor prvakinj, pravzaprav bo že pogled na vse te barve vzbujal strah in trepet: Elisa Balsamo (svetovna prvakinja) Ellen van Dijk (evropska), Elisa Longo Borghini (italijanska) in Amalie Dideriksen (danska).

UAE-ADQ

Po popolni preobrazbi ekipo še vedno sponzorira BTC, ne pa več Ale. Za drese je poskrbel Gobik in tudi sicer si ženska ekipa deli opremljevalce z UAE Emirates: kolesa Colnago s komponentami Campagnolo, čelade Met in očala Scicon (prej Rudy Project), obute bodo v čevlje DMT.

UAE Team-ADQ

9/10: Lanski Alejev dres – pa tudi predlanski – je bil grozen in ob prvi sliki sem se zgrozil tudi ob pogledu na tega. A na fotografijah je videti odlično. Barve majice so navdihnili sončni zahodi v Združenih arabskih Emiratih in kdor je kdaj doživel puščavski sončni zahod, se bo strinjal, da so zadeli. Nekoliko me zmoti bela barva, a v kombinaciji z belo čelado in očali ter krasno poslikanim Colnagom funkcionira. Ja, seveda je preveč podoben SD Worx in Human Powered Health.

Žal se ekipa drži enakega dizajna dresov državnih prvakinj kot pri UAE Emirates, čeprav je morda vseeno za odtenek bolje, saj države zastave vsaj ne dopolnjuje barva zastave ZAE. Slovensko zastavo ima na dresu Eugenia Bujak, špansko Mavi Garcia in ZAE Safia al Sayegh.

UAE Team-ADQ

Uno-X

Zaradi sprememb v Ucijevem pravilniku je lahko nova ženska ekipa neposredno pridobila licenco World Team že prvo leto. Deluje v isti organizaciji kot moška ekipa z licenco Pro in njena razvojna kontinentalna ekipa. Praktično enaki so tudi dresi.

Uno-X Pro Cycling Team

7/10: Če vas dres spominja na nadstrešek bencinske črpalke, se ne motite. Uno-X Mobility služi z verigo bencinskih črpalk, dasiravno se to trudijo na vse kriplje prikriti in se predstavljajo z okoljsko vzdržnimi rešitvami mobilnosti, med katere sodijo električne polnilnice. Dres ni grd, je prepoznaven in drugačen od ostalih.

Častna omemba: Massi-Tactic

Tudi letos za špansko ekipo s sedežem v Kataloniji dirka Špela Kern, ki se res ne more pritoževat nad dresom. Tactic navsezadnje izdeluje kolesarske drese, sicer pa nosijo še čelade Abus in očala 100 %.

9/10: Lanski je bil dres bolj tako-tako. Letos so ohranili identiteto in prepoznavnost z istimi barvami, a so se dejansko potrudili z dizajnom. Vzorec sicer malo spominja na EF-Education-Tibco-SVB, a mi je iz neznanega razloga precej bolj všeč. Funkcionira, čeprav morda ni ravno vrhunec estetike.

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.