Petkove kratke (18/2022)

Dobre novice za žensko dirkanje: vrača se Milano–San Remo za ženske, boljši časi se obetajo tudi za Giro Donne. Dobra novica za okolje: prihajajo biorazgradljivi bidoni. In slaba novica za gorske kolesarje: na sceno se je vrnil Tom Pidcock.

Wolinski/Red Bull Content Pool

Pidcock na svetovni pokal v gorskem kolesarstvu

Po obupni spomladanski sezoni je svetovni prvak v ciklokrosu izpustil Giro in pojavile so se govorice, da bo dirkal na Touru. Malo se jih je vprašalo, kako namerava potemtakem zmagati na svetovnem prvenstvu v gorskem kolesarstvu v Les Getsu konec avgusta. Brez Ucijevih točk in dobrega štartnega položaja bi celo on lahko le sanjal o drugi mavrični majici v enem koledarskem letu.

Izkazalo se je, da si po sezoni klasik ne bo privoščil počitka, saj se je prijavil na dirke v Albstadtu in češkem Novem mestu. Že danes je dirkal na kratkem krosu v Nemčiji. Na srečo gorskih kolesarjev olimpijski prvak ni zmagal, a glede na slabo štartno izhodišče iz četrte vrste je osmo mesto na le dobrih dvajset minut dolgi dirki je to odličen rezultat, saj je bil vso dirko tudi v igri za zmago.

V nedeljo ima še na olimpijski kros in enak program ga čaka tudi prihodnji teden (13. in 15. maja) na Češkem – lani je v Novem Mestu na olimpijskem krosu zmagal.

Za zdaj še ni znano, ali bo res nastopil na Touru.

Ineos Grenadiers brez načrtov za Bernalovo vrnitev na dirke

Zdravniška stroka je odločila, da se lahko Bernal vrne na dirke, kar pa seveda ne pomeni, da je na dirkanje tudi pripravljen. Vodja Ineos Grenadiers Rod Ellingworth je za Cyclingnews povedal, da je kljub hitremu napredku pri zdravljenju poškodb prezgodaj za napoved datuma vrnitve.

Bernal je v Evropi nastanjen v bližini ekipne hiše v Monaku. Tako bo v tesnejšem stiku z moštvenimi kolegi in bo deležen podpore osebja pri nadaljnjem napredku. »Večina fantov v takšnem položaju si želi napredovati hitreje, kot bi bilo potrebno. Zato je treba z njimi sodelovati in zagotoviti, da ni bližnjic. Če izpustiš nekatere ključne dele rehabilitacije, se ti to lahko pozneje maščuje,« je povedal Ellingworth. »Tudi to je eden od razlogov, zakaj smo si želeli, da se vrne v Evropo, saj bomo tako laže ocenjevali njegovo stanje. Egana je treba, tako kot večino naših kolesarjev, pri treningu držati nazaj.«

Prav to očitno ni dobro uspevalo pri mučni rehabilitaciji Chrisa Frooma, podobne težave pa je imel tudi Remco Evenepoel med lanskim okrevanjem po padcu na Dirki po Lombardiji leta 2020.

Girmay z Intermarche-Wanty-Gobert Mateiaux do leta 2026

Po govoricah v italijanskih medijih naj bi se za Biniama Girmaya zanimal Ineos Grenadiers, vendar je belgijska ekipa ob njegovi vrnitvi iz Eritreje sporočila: »Veni, vidi, Bini.« Vodja ekipe Jean-François Bourlart je povedal, da so vedno verjeli vanj: »Prepričan sem bil, da bo prvi afriški zmagovalec ene od pomembnih klasik. A to mu je uspelo še prej, kot smo predvidevali, toliko bolje!« Pogodba naj bi finančno dosegala trikratnik prejšnjega zneska 300 tisoč evrov.

Po prevzemu licence World Team propadle CCC je lani Intermarche-Wanty-Gobert Mateiaux deloval neobetavno, a so v svetovni seriji pokazali zobe z zmagama Taca van der Hoorna na Giru in Louisa Meintjesa na Touru, na Vuelti pa sta devet dni nosila rdečo majico Rein Taramae in Odd Christian Eiking. Letos jim gre še bolje, vrhunec je bila Girmayeva zmaga na Gent–Wevelgem. Glede na to, da gledajo štiri leta v prihodnost in so to pripravljeni tudi plačati, si lahko obetamo še več. Odlično za kolesarstvo, saj si nihče ne želi treh ali štirih izstopajočih ekip, ki poberejo večino zmag.

Shirin van Anrooij podaljšala s Trekom od leta 2025

Evropska prvakinja v ciklokrosu med mlajšimi članicami bo še naprej dirkala na dveh frontah. V ciklokrosu za Baloise-Trek Lions, na cesti pa za Trek-Segafredo. S cestno profesionalno ekipo je lani prvič dirkala na Dirki po Norveški, za njo je odlična sezona v ciklokrosu in dober začetek na cesti z 9. mestom na Strade Bianche in štirimi uvrstitvami v dvajseterico na ardenskih klasikah.

Trek-Segafredo

Stephen Roche obsojen goljufije: dolguje več kot 750 tisoč evrov

Leta 1987 je Irec osvojil trojno krono: zmagal je Giro, Tour in svetovno prvenstvo. Potem je šlo počasi navzdol. V devetdesetih so se pojavile govorice o zlorabah EPO in leta 2000 očitni dokazi dopingira v njegovi zadnji sezoni leta 1993. A primer je zastaral in Roche je še naprej užival simpatije, o kakršnih lahko kateri drugi dopinški grešnik samo sanja.

Po kolesarski karieri se je lotil kolesarskega turizma na Majorki, a je pozabil na plačila poslovnim partnerjem in španski davkariji. Sodnica Margarita Isabel Poveda Bernal je za Extra.ie povedala: »Gospod Roche se je dobro zavedal svojega dolga. A namesto, da bi sprejel ukrepe za rešitev finančnih težav ali razglasil stečaj, je kljub minimalnim prihodkom še naprej plenil račune podjetja za svoje zasebne potrebe.« Navedeno je, da je denar zapravljal za golf, najeme stanovanj, hotele v Švici in na Madžarskem, v restavracijah, nakupe oblačil luksuznih znamk, izplačeval si je tudi 3.900 evrov plače.

Z Majorke je po 25 letih poslovanja izginil leta 2017, za seboj pa pustil 733.866 evrov dolga. Največ dolguje davčni upravi in upnikom, ki so njegovim gostom nudili namestitev in prehrano. 18.051 evrov pa je vredno službeno vozilo, ki ga po propadu podjetja in izginotju z Majorke nikoli ni plačal. Tako bo moral vrniti dobrih 750 tisoč evrov, sedem let v Španiji ne sme opravljati službe direktorja in grozi mu tudi kazenski pregon. Roche sicer trdi podobno kot v obtožbah o dopingu, da je namreč nedolžen. Na razsodbo se bo pritožil.

Nastop Alaphilippa na Touru pod vprašajem

V množičnem padcu na Liege–Bastigne–Liege je svetovni prvak utrpel zlom lopatice in dveh reber ter pnevmotoraks. Tri tedne po nesreči se ne sme premikati, zato se ni vrnil domov, ampak v družinskem krogu okreva v belgijskem mestu Ronse. O možnostih nastopa na Touru je za za Het Niewusblad pisal Patrick Lefevere: »Veliko vprašanje je, če bo Julian prisoten na štartu Toura na Danskem. Storili bomo vse, kar bomo lahko, a to bo dirka s časom. Če se v najboljšem primeru vrne na kolo sredi maja, ima še vedno šest tednov časa. Tour se začne 1. julija, teden dni prej, kot običajno. To seveda ni prednost. Bonus: Julian ni med tistimi, ki zlahka pridobijo težo.« Potrdil pa je tudi besede Remca Evenepoela, da na Touru zagotovo ne bo nadomestil Francoza, ampak se bo pripravil na Vuelto.

Wolinski / Red Bull Content Pool

Ženski Milano–San Remo verjetno že leta 2023

Izvršni direktor RCS Sport Paolo Bellino je pred štartom Gira napovedal, da se trudijo žensko izvedbo La Primavere organizirati že prihodnje leto. Bila naj bi na isti dan kot moška dirka. To bi pomenilo, da bi morali prestaviti Trofeo Alfredo Binda, ki je običajno na sporedu isti vikend.

RCS je med letoma 1999 in 2005 že organiziral žensko izvedbo, ki se je imenovala Primavera Rosa, in je potekala na dan moške dirke. Leta 2006 so jo odpovedali malo pred štartom.

Pod okrilje RCS tudi ženski Giro

Marsikdo ne ve, da nima RCS ničesar opraviti z Giro d’Italia Donne. Pravice zanjo ima italijanska kolesarska zveza, organizirata pa jo PMG Sports in Starlight, ki bosta letos zagotovila tudi normalen prenos in korektno denarno nagrado 250 tisoč evrov, enako kot Tour de France Femmes. Vendar si želi dirko prevzeti RCS. »Moj namen je bil organizirati Giro d’Italia za ženske že letos, a sem menil, da bi bilo bolje sodelovati s sedanjimi organizatorji, kot organizirati novo dirko,« je povedal Paolo Bellino. Po njegovih besedah se o sodelovanju pogovarjajo z italijansko kolesarsko zvezo, kar bolj ali manj pomeni, da želijo prevzeti dirko.

Giro d'Italia Donne/Bettini Photo

Če ima svojo žensko etapno dirko ASO, si jo seveda želi tudi RCS. S športnega vidika je Giro Donne atraktivnejši, saj je z desetimi etapami dva dni daljši kot Tour de France Femmes. S komercialnega vidika pa bo dirka verjetno res potrebovala močnejšega organizatorja, ki si želi prestaviti termin na ugodnejši čas po moškem Giru. S tem bi se izognili prekrivanju z moškim Tourom in zagotovili boljšo gledanost. Poleg tega je letos precej nerodno, da je od cilja Gira do štarta Toura pičlih 13 dni v že tako preveč zgoščeni sezoni etapnega dirkanja. Prva ženska etapna dirka svetovne serije bo letos šele 13. maja ženska Dirka po Baskiji.

SD Worx podaljšal sponzorstvo do leta 2026

Belgijska kadrovska agencija SD Worx je glavni sponzor nizozemske ekipe od leta 2021. Sponzorstvo je prineslo več denarja in licenco svetovne serije, ki bi si jo takrat najmočnejša ekipa zaslužila že prej. Druga velika zmaga tega sodelovanja je bila, da kolesarke niso več videti kot prenosna stranišča. Boels Rentals, ob inženirskem podjetju Dolmans dolgoletni sponzor, namreč sposoja prenosna stranišča in dresi so bili v barvah te nujne plastične infrastrukture, brez katere na kolesarskih dirkah ne gre.

EF Education-EasyPost po novem uporablja biorazgradljive bidone

Kolesarjenje je krasna oblika mobilnosti, a kolesarska industrija in kolesarsko dirkanje nista ravno zgled trajnostnega razvoja. Če drgnete ene in iste bidone že več let, pa po podatkih Cannondala v profesionalnem pelotonu vsako leto porabijo 630 tisoč plastenk. Bidone je na dirkah prepovedano odmetavati v naravo, a to so vseeno težko predstavljive količine plastike, četudi se jih predela.

Cannondale

EF Education-EasyPost porabi letno 34 tisoč bidonov, in nekaj sto jih bodo stran pometali samo na Giru. A bi jih očitno tehnično lahko pometali tudi v naravo. Cannondale namreč trdi, da je material biološko razgradljiv v pičlih treh mesecih, če je izpostavljen naravnim pogojem: mikroorganizmom, vročini in vlagi. Bidon še ni naprodaj, pa četudi bo: v naravo se ne meče ničesar, problematični so tudi bananini olupki.

Komentarji

amaterB
7. 5. 2022 12:13:51

Zakaj so bananini olupki problematični, če jih odvržeš nekam v ščavje, kjer neopaženo zgnijejo? Čisto resno me zanima. In kaj narediš z njimi, stlačiš v žep in si potem vsakič zapackaš roke, ko iščeš naslednjo stvar?

Seveda ne sodijo na cesto, pločnik ali negovano trato ob njem, ampak v takem okolju ponavadi tudi ni daleč do prvega smetnjaka.

tubojan
7. 5. 2022 14:35:29

Banani olupki (in še kaj) dejansko so problem:
"Olupki citrusov se lahko razgrajujejo več mesecev, banan celo dve leti. Videz in vonj razkrajajočih odpadkov nas odbijata."

Vir:
https://www.ljubljana.si/sl/aktualno/ali-ste-vedeli-zakaj-v-naravi-ne-odmetavamo-nobenih-odpadkov-tudi-bioloskih-ne/

Zmago1
12. 5. 2022 07:11:19

Če iz bananinih olupkov v gozd ali grm delate problem potem ne morete pričakovat da vas "naravovarstvenike" še jemljemo resno saj vaš namen očitno ni ekološki ampak zajebavanje v glavo! A košnja trave brez koša je tudi neekološka, saj hej, tudi trava se razgrajuje pol do enega leta?

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.