Boels-Dolmans od leta 2021 z novim sponzorjem

Prihodnost najboljše ženske ekipe zadnjih let je visela v zraku, potem ko sta umik napovedala glavna sponzorja. Od naslednje sezone se bo ekipa imenovala SD Worx.

Boels-Dolmans Cycling Team

Nizozemska profesionalna ekipa je zadnjih sedem let veljala za najboljšo. Trikrat so zmagale na ženskem Giru, med letoma 2015 in 2018 pa so kar štiri njihove kolesarke vozile v mavrični majici svetovne prvakinje: Lizzie Armitstead – poročena Deignan, Amalie Dideriksen, Chantal Blaak in olimpijska prvakinja iz Ria Anna van der Breggen. Kljub lanskim 18 zmagam pa zaradi negotove prihodnosti za letošnjo sezono ekipa ni pridobita licence WorldTeam. Navsezadnje bi lahko po letošnji sezoni tudi razpadla, a jim je že sredi februarja uspelo skleniti dogovor z novim sponzorjem – in to kljub temu, da so izpustile avstralsko turnejo dirk.

Ekipa ostaja samostojna

Ekipo sta od leta 2013 sponzorirala nizozemski najemodajalec delovne mehanizacije in prenosnih stranišč Boels Rental ter inženirsko podjetje Dolmans, ki sta septembra lani sporočila, da se umikata iz športa. Z letom 2021 ju bo nadomestilo belgijsko podjetje SD Worx, ki se ukvarja s človeškimi viri in servisom izplačila plač. Dogovor so sklenili do leta 2024.

To verjetno pomeni, da se bodo v naslednji sezoni pridružilo druščini ženskih ekip World Toura, med katerimi jih letos kar šest deluje v sodelovanju z moškimi ekipami. »Verjamemo, da je na najvišji ravni pomembno ohraniti neodvisno žensko ekipo,« je v odzivu na dogovor izjavil vodja ekipe Erwin Janssen in poudaril, da lahko na ta način delujejo bolje. »Smo ena redkih vrhunskih ekip, ki ni povezana z moško ekipo World Toura, kar pomeni, da se lahko osredotočamo izključno na žensko ekipo.«

Načrti vodje ekipe Jumbo-Visma Richarda Pluggeja so tako, vsaj za zdaj, splavali po vodi. Še konec januarja je namreč namigoval, da bi lahko v svoje vrste pritegnili proste kolesarke Boels-Dolmansa. Vsem 12 članicam Boels-Dolmansa konec leta sicer potečejo pogodbe, a je vodstvo že lani izrazilo načrt, da ekipo razširijo na kar 18 tekmovalk. Letos sicer v ženskih ekipah WorldTeam dirka od 11 do 16 kolesark.

Stran z oranžno

Vrednost pogodbe sicer ni znana, je pa že lani Jansen izjavil, da si želijo zagotoviti proračun v višini od 2 do 2,5 milijona evrov. Za primerjavo, proračun delno slovenske ekipe Ale BTC Ljubljana znaša 1,8 milijona evrov, petino od tega pa v denarju in material prispevajo slovenska podjetja.

Sprememba v nizozemski ekipi, ki deluje že od leta 2020, pa po našem mnenju ni dobra le po finančni, ampak tudi po estetski plati. Od naslednje sezone namreč profesionalke ne bodo več nastopale v barvah … prenosnih stranišč.

 

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.