Petkove kratke (02/2022)

Kdo bo dirkal na Touru? Kdo ne bo? Kako se bo lotil klasik van Aert?

Team Jumbo-Visma

Velika zgodba tega tedna je bilo razkritje programov dirk Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča. A do Toura, kaj šele do Vuelte, je še ogromno neznank, zato to pravzaprav ni dobra zgodba, ampak samo osnova za neskončna prevpraševanja in špekulacije. Na kratko: oba naj bi dirkala na Touru in Vuelti. Poleg tega pa lahko resen medsebojni obračun pričakujemo samo še na Liege–Bastogne–Liege. Med januarskimi moštvenimi pripravami so svoje načrte za Tour razkrile tudi nekatere druge ekipe.

Pogačar na Dirki po Flandriji ne bo dirkal na zmago

Tadej Pogačar bo dirkal na dveh grand tourih in štirih spomenikih. Najmanj mu leži Dirka po Flandriji, a so ga mnogi vseeno favorizirali za nič manj kot zmago. Navsezadnje Pogačar običajno brez težav drži Alaphilippa, ta pa je bil zadnji dve leti med favoriti v Flandriji. Letos se bo Alaphilippe osredotočil na ardenske klasike, Pogačar pa bo skočil še na tlakovane ceste. Pravi, da ne bo dirkal na zmago, prvo ime ekipe bonamreč Matteo Trentin.

Fizza Lorenzo Verdinelli/UAE Team Emirates

Skok na PCS sicer pokaže, da je bil Trentin na Dirki po Flandriji najuspešnejši 21. To je bilo leta 2019. Rekel bi, da Pogačar zmore vsaj dvajseterico. Skoraj gotovo pa ne bo nosil bidonov.

Vincenzo Nibali? Dva grand Toura. In vseh pet spomenikov.

Ali, po vrsti: Milano–San Remo, Dirka po Flandriji, Pariz–Roubaix, Liege–Bastogne–Liege, Giro d’Italia, Tour de France, Dirka po Lombardiji. Ne vem kdaj je nazadnje kdo dirkal na sedmih od osmih velikih dirk, vendar bi bilo edino pravilno, če bi Nibali nastopil še na Vuelti. Težka bo. Že zdaj ima na sporedu 64 tekmovalnih dni.

Jumbo-Visma razkrila šesterico za Tour

Še dve mesti sta odprti, med potrjenimi kandidati pa so:

Zverinjak! Trije so bili že na odru za zmagovalce na Touru, štirje so že zmagali v etapi. Ali več etapah. Jonas Vingegaard bo Rogličev sokapetan ali, naj rečemo, rezerva za plan B. Van Aert še vedno razmišlja o zeleni majici. V pomoč mu bo gotovo Dennis, ki pa bo koristen tudi v gorskih etapah. Avstralec bo gotovo med najbolj zaposlenimi.

Groenewegen na Tour

Dylan Groenewegen se je po suspenzu zaradi povzročitve padca Fabia Jakobsena lani vrnil s tremi zmagami, a ne na ravni svetovne serije. Večje vprašanje je bilo, kako bo ob Primožu Rogliču in Woutu van Aertu našel prostor v Jumbo-Vismi. Rešitev je bil dogovor o selitvi v BikeExchange-Jayco, kjer pa smo se vprašali, kako bo v avstralskem moštvu funkcioniral z Avstralcem Michaelom Matthewsom.

Bo šel na Giro? Ne! Ekipa naj bi Groenewegnu na Touru nudila polno podporo v šprintih glavnine. Sezono naj bi sicer začel na Dirki po Savdski Arabiji in Dirki po ZAE ter nadaljeval na Pariz–Nici. Za pripravo na Tour naj bi izbiral med tremi klasičnimi variantami: Dofinejo, Švico in Slovenijo.

Team BikeExchange-Jayco

Na Tour tudi Jakobsen

Fabio Jakobsen je po vrnitvi v peloton dirkal neustrašno in v drugem delu sezone nabral sedem zmag, tri od tega na Vuelti, kjer je tudi oblekel majico najboljšega po točkah. Letos bo tako prvič nastopil na Touru.

Groenewegen in Jakobsen sta se sicer po neseči že pogovarjala, a zadeve očitno še nista povsem razčistila. Že lani sta sicer devetkrat štartala na istih dirkah in na njih zmagala vsak po dvakrat. A vedno sta bila daleč drug od drugega. Letos naj bi se prvič srečala na Pariz–Nici.

Cavendish bo očitno ostal pri 34 zmagah na Touru

Mark Cavendish naj bi bil že ob podpisu pogodbe seznanjen, da ne bo dobil priložnosti, da po številu zmag na Touru prehiti Edyyja Merckxa. Tako bomo prikrajšani za eno zgodbo. Cavendish bo dirkal na Giru, petič v karieri. Leta 2013 je zmagal po točkah. Vendar je šef ekipe Patrick Lefevere povedal, da je še prezgodaj, da bi Cavendisha odpisali za Tour. Spomnimo, da Manxmanov nastop na Touru ni bil načrtovan niti lani. Mesto je dobil potem, ko sta se Sam Bennet in Lefevere skregala. Letos se lahko do Toura zgodi marsikaj … je pa Lefevere menda vsaj ukinil komunikacijo prek Twitterja. Pri 66 letih, pravi, je prestar za to.

A.S.O./Pauline Ballet

Pinot se vrača na Tour

Mnogi so prepričani, da bi bilo za Thibauta Pinota bolje, če bi se lotil Gira, ki ima letos izrazito malo kronometra. Ampak. Groupama-FDJ je francoska ekipa. Tour je francoska dirka. In Pinot je Francoz, hočeš ali nočeš pa pri 31 letih še vedno največji up na tritedenskih dirkah. Julian Alaphilippe se raje posveča enodnevnim dirkam, Guiluamme Martin je mož za uvrstitev v deseterico, Pinotov moštveni kolega David Gaudu pa bo … verjetno sokapetan na letošnjem Touru.

Pinot je bil na Touru leta 2014 tretji, potem pa mu je spet odlično kazalo leta 2019, a je v solzah odstopil in celo razmišljal o zaključku kariere. Naslednje leto je Tour končal na skromnem 29. mestu in brez omembe vrednega rezultata. Na Vuelti je predlani odstopil, lani sploh ni dirkal na tritedenskih dirka,h pa tudi sicer je imel slabe rezultate. Upajmo, da je bila to sezona za reset, že letos namreč meri na nič manj kot stopničke.

Leta 2019 je Thibaut Pinot prektakularno zmagal v 14. etapi Toura na Col du Tourmalet. To je bila njegova zadnja zmaga.

Leta 2019 je Thibaut Pinot prektakularno zmagal v 14. etapi Toura na Col du Tourmalet. To je bila njegova zadnja zmaga. A.S.O./Pauline Ballet

Arnaud Demare pa bo Tour gledal po televiziji

Groupama-FDJ je potrdila osmerico za Tour: Thibaut Pinot, David Gaudou, Valentin Madous, Bruno Armirail, Matthieu Ladagnous, Kevin Geniets, Michael Storer in Stefan Küng. Zgrajena je torej okoli hribolazcev, odlični šprinter, ki je blestel leta 2020, predvsem na Giru, pa bo gledal Tour po televiziji. Lani je imel slabo sezono, na pomlad je sicer zmagal osemkrat, a le na manjših dirkah, drugi del sezone pa rešil šele zadnji dan, z zmago na Pariz–Tours.

Da je letos v boljši formi, bo skušal dokazat že na Dirki po Združenih arabskih emiratih, sledita Tirreno–Adriatico in Milano–San Remo, kjer je že zmagal leta 2016, ko se je še bolj osredotočal na klasike. Tudi letos naj bi nastopil na Pariz–Roubaix, potem pa se vrača na Giro.

Rahlo kisel nasmešek po lanski zmagi na Pariz–Tours. Devet zmag v sezoni se sliši dobro, a nobena ni bila na ravni svetovne serije.

Rahlo kisel nasmešek po lanski zmagi na Pariz–Tours. Devet zmag v sezoni se sliši dobro, a nobena ni bila na ravni svetovne serije.

Na Tour si želi Uno-X

Norveška ekipa ranga pro nas je lani vso pomlad animirala s pogumnim dirkanjem. Zdaj so sporočili, da si želijo posebno povabilo na Dirko po Franciji. Seveda, saj je grand depart na Danskem, v ekipi pa imajo poleg 21 Norvežanov tudi osem Dancev. Možnosti so majhne in tega se zavedajo. Gotovo pa bo na Dirki po Franciji dirkala njihova ženska ekipa, ki je pridobila licenco WorldTeam.

Danes je bilo potrjeno, da so dobili prvo vabilo na etapno dirko svetovne serij: na Dirko po Kataloniji.

Van Aert spreminja spomladansko strategijo

Kljub zmagam na spomladanskih klasikah – Strade Bianche in Milano–San Remo leta 2020 ter Gent–Wevelgem in Amstel Gold Race leta 2021 – van Aert ni povsem zadovoljen. Še vedno mu manjkata največji: Dirka po Flandriji in Pariz–Roubaix. V prejšnjih sezonah je ugotovil, da sicer odlično vstopi v pomlad, potem pa mu forma pade in potrebuje med dirkami več časa za regeneracijo. To je glavni razlog, da je zaključil svojo sezono ciklokrosa že z zmago na belgijskem državnem prvenstvu.

A.S.O./Pauline Ballet

Tako bo lahko cestno sezono začel že na Omloop Het Nieuwsblad, izpustil pa bo Strade Bianche in raje odpotoval na Pariz–Nica. Spomladanska klasična sezona bo letos pričakovano daljša kot lani, ko so Pariz–Roubaix prestavili na jesen, zato je še bolj pomembno, da van Aert ostane svež do konca.

Razgovoril se je tudi o pristopu do klasik. Ekipa jim v prejšnjih letih ni posvečala posebne pozornosti, letos pa imajo bolj natančen pristop z ogledi tras, testiranjem opreme in jasnejšimi strategijami. V tej sezoni bo lahko računal tudi na precej močnejšo ekipo, ki sta se ji pridružila Christophe Laporte (prej Cofidis) in Tiesj Benoot (prej DSM).

Marc Soler se zaveda kje je njegovo mesto

UAE Emirates so letos resno okrepili ekipo. Nekaj časa je bilo videti, da vsak odličen kolesar prestopi prav k njim: Joao Almeida, George Bennett, med šprinterji Pascal Ackermann. In Marc Soler. Mnogi so si ga zapomnili iz razvpite devete etape Vuelte 2019, ko je moral povsem v skladu z Movistarjevo vprašljivo taktiko na poti proti zmagi čakat Naira Quintano. To je odprlo pot do zmage Pogačarju, od Quintane ni bilo nič, da s tako taktiko ni zadovoljen, pa je dal Soler jasno vedeti že na cesti. Pred kamerami.

Sam je zdaj potrdil, da je prišel v UAE Emirates kot pomočnik Tadeju Pogačarju in da se tega prav dobro zaveda. Priložnost bo iskal na manjših dirkah, ob Pogačarju pa bo predvidoma dirkal na Touru in Vuelti – če bo seveda Pogačar res vozil na obeh grand tourih. Za Vuelto sta zdaj predvidena iz UAE Emirates tudi Almedia in Brandon McNulty. Strašna postava bi bila to.

Leo Hayter predčasno zapušča razvojno ekipo DSM

Pogodbo z DSM so predčasno prekinili Marcel Kittel (2015), Warren Barguil (2017), Tom Dumoulin (2019), Edward Theuns (leta 2018 kmalu po podpisu pogodbe), Michael Matthews (2020), Marc Hirschi (2020), Ilan van Wilder (2021) in s to sezono še Tiesj Benoot. Javna tajna je, da rigidna pravila v moštvu načenjajo živce zvezdnikom, ki prej ali slej odidejo tako ali drugače. To je morda tudi razlog, zakaj ima DSM najmlajšo postavo med ekipami World Toura. Letos so v povprečju stari 24,6 let, poldrugo leto manj kot člani Lotto-Soudala.

Zdaj se je to začelo dogajat še v razvojnem kontinentalnem moštvu. Že od osemnajstega leta je bil član ekipe Leo Hayter, mlajši brat Ethana Hayterja. Leo je lani zablestel z zmago na Liege–Bastogne–Liege za mlajše člane, dobil etapo na Dirki po Bretanji in oblekel majico državnega prvaka v vožnji na čas. Očitno je bilo to premalo, da bi se DSM strinjal, da v elitno ekipo prestopi že letos in ne šele leta 2023. Prosto mesto bodo ponudili nekomu drugemu, mlajši Hayter pa prestopa v ameriško ekipo za mlajše člane Hagens-Berman-Axeon. Nekdanje razvojno moštvo ekipe Radio Shack, ki se je sprva imenovalo Trek Livestrong, vodi Axel Merckx. Za Hayterja se je sprostilo mesto, potem ko se je eden od članov moštva odločil, da se bo raje lotil šolanja.

Egan Bernal podaljšal pogodbo do leta 2026

DSM dela po svoje, resne ekipe pa dobrih konjev ne menjajo. Tadej Pogačar ima pogodbo z UAE Emirates do leta 2027, ko bo že dopolnil 29 let. Primož Roglič je z Jumbo-Vismo decembra podpisal do leta 2025, ko bo star 35 let. Egan Bernal pa bo za Ineos Grenadiers dirkal vsaj do 28. leta, ko bo v ekipi že devet let. Nazadnje je za kakšno drugo ekipo dirkal leta 2017, in sicer v pisanih dresih Androni-Sidermec-Bottecchie. Takrat je tudi zmagal na Tour de l’Avenir, sicer v dresu Kolumbije.

Gomez Sport/Tim De Waele

Na bolniški …

Chris Froome je v torek počasi spet začel trenirat in sneg ga ni ustavil. Treniral naj bi malo, ampak na kolesu je imel dovolj prtljažnega prostora tudi za šesturno vožnjo pa še za dve uri pijače.

Marc Hirschi je lansko sezono za UAE Emirates začel pozno zaradi operacije modrostnega zoba, prvič dirkal konec marca na Dirki po Kataloniji in pravo formo ujel šele proti koncu sezone. Konec lanskega leta pa so mu operirali desni kolk, ki ga je bolel že zadnja tri leta. Hirschi sicer že trenira na moštvenih pripravah v Španiji, zaradi nevarnosti padca pa bo izpustil zimske dirke. Predvsem si želi nastopiti na ardenskih klasikah: v svoji najboljši sezoni leta 2020 je zmagal na jesenski izvedbi Valonske puščice.

Davide Formolo je za Gazetto dello Sport povedal, da se je 3. januarja med treningom vanj zaletel … mlad divji prašič. Formolo je padel pri hitrosti okoli 60 kilometrov na uro. Za zdaj še ne kaže, da si je zlomil kako koščico v zapestju, vendar naj bi lahko to dokončno potrdili šele v teh dneh. Odtlej je treniral le na kolesu za kronometer.

Jumbo-Visma je zaradi pozitivnega primera v ekipi prekinila priprave v Alicanteju dan po novinarski konferenci. Steven Kruijswijk in Primož Roglič sta se vrnila domov v Monako, Tobias Foss, Sepp Kuss in Robert Gesink pa v Andoro, je poročal Wielerflits. Deset kolesarjev je ostalo v Španiji, med njimi van Aert. Testirajo se vsak dan in so maksimalno izolirani: celo na treningu menda vozijo 500 metrov vsaksebi.

Manj pozornosti so vzbudili štirje pozitivni primeri med člani osebja ekipe AG2R-Citroen. Kolesarji so ostali na pripravah, a trenirajo v majhnih skupinah in nosijo maske FFP2 ves čas, razen med obroki in treningi. Pozitivnih je bilo tudi pet kolesarjev in športni direktor ekipe Sport Vlaanderen-Baloise Walter Planckaert. Okuženi so odpotovali domov, ostali se na treningu in sicer družijo samo v parih.

Mathieu van der Poel je med počitkom zaradi poškodbe hrbta skočil še na rutinsko operacijo kolena. Odstranili so mu zabrazgotinjeno tkivo, ki je nastalo kot posledica padca. Na kolesu ga to ni motilo, a je bilo obdobje počitka najboljše, da zadevo sanirajo še preden postane problem.

Več odpovedi pred svetovnim prvenstvom v ciklokrosu

Američani komaj čakajo na svetovno prvenstvo v Arkansasu, a očitno bi bilo bolje, če bi letos zaradi pandemije potekalo v Evropi. Reprezentance tarejo logistični izzivi zaradi pandemije. Nizozemska bi lahko v moški članski konkurenci nastopila s sedmimi tekmovalci, a bosta odpotovala v ZDA le Lars van der Haar in Corne van Kessel, ki imata edina možnost za kolajno. Po drugi strani bodo v ženski reprezentanci zapolnili vseh osem mest.

Nizozemski selektor Gerben de Knegt je za Wielerflits razložil, da je potovanje skoraj nemogoče, glede na količino opreme, ki jo morajo transportirati čez Atlantik. Poleg tega so odpovedali mnoge že rezervirane lete in tudi najbližje letališče v Arkansasu ni več mednarodno povezano. Tako bo recimo osebje v ZDA zadnjih 900 kilometrov s 50 kolesi na tovornjaku prepotovalo po cesti.

Seveda pa bo dirkalo disproporcionalno veliko Američank in Američanov: po sedem na obeh elitnih dirkah. Kar je dobro za ameriški ciklokros, pač ni nujno dobro za ciklokros globalno. Je pa res, da si bomo lahko dirke v prenosu ogledali v miru, v večernem terminu.

Rohan Dennis je želel dirkat tam, kjer se dogaja razvoj

Nova pridobitev Jumbo-Visme je v četrtek zmagala na državnem prvenstvu v kronometru. Dennis je namreč obtičal v Avstraliji, kamor je odpotoval, sicer bi ga menda svojci ubili. Ostali so na pripravah, kjer so razkrili načrte za to sezono, Dennis pa se je javil le na kratko preko videopovezave in razložil, da naj bi ekipo zamenjal zato, ker so pri Ineos Grenadiers le kopirali pristope Jumbo-Visme. Tako naj bi bila zdaj Jumbo-Visma tista, ki postavlja standarde.

A.S.O./Fabien Boukla

Vprašanje je, ali menjava ekipe res ni povezana s financami in odnosi v ekipi ... Da nekaj ni v redu, se je šušljalo že lani pred Tourom, po komaj dobrem letu dni v ekipi. Že junija se je govorilo o prestopu bodisi v Jumbo-Vismo bodisi v UAE Emirates in zato je med Tourom navszeadnje ostal doma.

Zabavno je, da je v Ineos Grenadiers letos nastopil službo Dan Bigham, ki je lani postavil britanski rekord v vožnji na eno uro, sicer pa je inženir z izkušnjami iz moštva Formule 1 Mercedes AMG Petronas, kjer je delal na področju aerodinamike.

Kakorkoli, Dennis bo odličen pomočnik Primožu Rogliču in Woutu van Aertu na Dirki po Franciji, kjer že ima zafgotovljeno mesto v ekipi. Na Giru je leta 2020 pokazal kako učinkovit pomočnik zna biti tudi v gorah, a je seveda res, da je diktiranje tempa za Taoa Geoghegana Harta, ki mu za vrat dihata Wilco Keldermann in Jai Hindley nekaj drugega, kot če imaš opraviti s Pogačarjem in Bernalom. Zadnji Tour je Dennis vozil leta 2019. In odšel po 12. etapi.

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.