Nizozemci nad kolesarje, ki telefonirajo

V najbolj kolesarski državi so uporabo telefona med kolesarjenjem prepovedali šele lani. V pol leta so oglobili že več kot 21 tisoč kršiteljev.

Rossano Cotardo/Pixabay

Na Nizozemskem dobi včasih človek občutek, da si lahko kolesarji privoščijo skoraj vse. In dejansko so oblasti šele lani prepovedali uporabo telefonov med kolesarjenjem, policija pa je kršiteljem tudi resno stopila na prste.

Padec ob sončnem vzhodu

Med kolesarjenjem uporabljamo telefone za vse mogoče in klepetanje je pravzaprav najmanj problematično. Spremljanje radarske slike padavin, iskanje segmentov na Stravi, navigacija in najpomembneje: objavljanje zgodb na Instagramu.

Poznam človeka, ki se je z instagramiranjem zaposlil med vožnjo po kolesarski stezi. Medtem ko je spremljal sončni vzhod preko zaslona telefona, je zapel količek, ki prikladno stoji sredi steze, da nanjo slučajno ne bi zapeljalo dvosledno vozilo. Dobro se je razbil in po sreči ostal cel. Če mislite, da se vam to ne more zgoditi, pomislite še enkrat. To se vam ne more zgoditi samo v enem primeru: če se telefona med vožnjo ne dotikate.

Telefon naj ostane v žepu

Na Nizozemskem telefona – ali druge elektronske naprave – ne smemo med kolesarjenjem niti prijeti v roke, torej ne smemo niti preveriti, kdo kliče. Zagrožena globa za ta prekršek je 95 evrov. Zakon je začel veljati 1. julija lani in do oktobra so po poročanju portala Iamexpat oglobili 9.200 kolesarjev. Do konca leta so nadzor poostrili in izdali še 12.000 kazni.

Telefoniranje med kolesarjenjem je na Nizozemske dovoljeno z uporabo slušalk, prav tako je telefon dovoljeno vzeti v roke, ko se kolesar ustavi, na primer zaradi rdeče luči. Slovenska zakonodaja je na tem področju strožja. Za vožnjo se namreč smatra tudi ustavitev, na primer pred stop znakom ali rdečo lučjo na semaforju. Kolesarju, ki v Sloveniji med vožnjo uporablja telefon ali druge naprave, grozi globa 40 evrov.

Na Nizozemskem obvezen zvonec

Nizozemci so posebej strogi glede uporabe luči in odsevnikov na kolesih. Kdor ponoči kolesari brez zadnje ali prednje luči, bo plačal 55 evrov, če nima ne ene ne druge, 110 evrov. Obvezni so tudi odsevniki – če manjkajo, kolesarja čaka kazen 35 evrov. Po besedah domačinov so policisti manj strogi glede vinjenih kolesarjev, po zakonu pa kolesarja, ki napiha 0,22 miligramov alkohola na liter izdihanega zraka, oglobijo za 100 evrov.

Kdor ne nakaže z roko spremembe smeri, je lahko ob 35 evrov. Zanimivo je, da je obvezen delujoč zvonec, ki mora biti slišen z razdalje 25 metrov. V nasprotnem primeru je globa 35 evrov.

Dovoljeno pa se je voziti vštric.

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.