Lopez ostal brez večerje

Miguel Angel Lopez se je skujal. Ne bomo moralizirali, ampak ta latinoameriško-španska komedija je morda preveč tragična za Netflix.

Gomez Sport

Dogaja se etapa, ko se je moralo vedeti, da bo pokalo. Bahrain Victorius ter Ineos Grenadiers začneta razgrajat. Egan rukne. Neuspešno. Adam rukne takoj za tem, uspešno. Primož,Enric, Gino in Jack gredo zraven, ostali pa bodisi ne morejo bodisi spijo bodisi imajo drugačne interese. Miguel Angel je očitno spal. Sam je zamočil, ker ni šel zraven, potem pa ni mogel prijeti in tretje mesto na Vuelti je ostalo v Galiciji. Zgodba pa se je šele začela.

Odločil se je izgubiti vse

Dvomim da bomo kdaj izvedeli kako je v resnici potekal pogovor med Miguelom Angelom Lopezom in športnim direktorjem Patxijem Vilo ter Euzebiom Unzuem, ki naj bi domnevno prepovedal Lopezu loviti že takoj, ko je zamudil in ostal v ozadju.

Če je bilo tako, je vodstvo ekipe res sprejelo obupno odločitev. Ciniki bi rekli, da se jim to ne bi zgodilo ne prvič ne zadnjič. To bi pomenilo, da bi žrtvovali tretje mesto v generalnem seštevku, čeprav je bilo drugo tako rekoč že oddano. Masa bi lahko realno prehitela samo Jack Haig, ki je bil v ospredju, in morda, samo morda, Egan Bernal, ki je ostal zadaj v Lopezovi skupini in ni sodeloval v lovu – bela majica gor ali dol, zmagovalcu dveh tritedenskih dirk pomeni toliko kot nič. Če že, je bil Mas v precej neprijetnem položaju, glede na to, da je bil spredaj sam, Haig pa je imel dva pomočnika v Ginu Mäderju in Marku Padunu.

Kakorkoli, Lopez se je skujal, poprijel za telefon in tolažbo poiskal kar pri ženi. V tej tragikomediji bi bilo bolj bizarno samo, če bi poklical mamo. Kakorkoli, gospa Lopez bodisi ni pametnejša ali pa srboriteža ni uspela prepričati, naj ne naredi verjetno največje neumnosti v svoji kolesarski karieri.

V cilj je prišel v avtu. Potem je domnevno izginil, tako so poročali nekateri, a zvečer se je na uradnih kanalih ekipe Movistar pojavilo suhoparno, klišejsko opravičilo, ki je bilo videti točno tako, kot da ga ni napisal sam, ampak nekdo, ki obvlada pisanje klišejskih sporočil. Bi pa rekel, da je Lopez kar kmalu uvidel, da je bila njegova odločitev med vsemi slabimi možnimi najslabša. Sprejel jo je, potem ko ni imel več česa izgubiti. Razen vsega.

Princ

Lopez sam molči, a ima posrednike, ki z javnostmi ne znajo tako, kot pisec klišejskega opravičila, toda niso zamudili priložnosti biti tiho. Menedžer ekipe Eusebio Unzué je glede na težo situacije odreagiral kot gospod. Brez olepševanja, a tudi s pohvalo fantu, za katerega sicer že od leta 2019 vemo, da ima impulziven značaj, kar je na nosu občutil ravno slovenski navijaški teleban. »Težko je. Res me skrbi. Fant, ki je odšel, je dober fant, plemenit fant, a je na koncu sprejel najmanj primerno odločitev,« je izjavil Unzué.

Ne vemo kaj je bilo na cesti, kaj so se pogovarjali v avtu in kaj na cesti. A Unzué je na koncu izpadel kot gentleman. Superman Lopez pa kot razvajeni poba, ki ima težave z avtoritetami. Javnost tega ne sprejema prav dobro. Javnost, ki se po eni strani pritožuje, da so kolesarji dolgočasni fantje, po drugi strani črti tiste, ki izstopajo z drugačnimi potezami, izjavami ali celo nepriljubljenimi prepričanji.

Tako leta 2019 za mnoge ni bil največja težava navijač, ki ga je na Giru sklatil s kolesa, ampak Lopez, ki je v tistem trenutku izgubil živce. Ni bil ne prvi ne zadnji, ki je usekal nevzgojenega navijača, ga je pa res naklestil temeljito. Moralisti si take incidente zapomnijo in jih z veseljem privlečejo na dan ob naslednji priložnosti: »Saj smo vedeli, da je problematičen.«

Morda sem čudak, a so mi takšni izpadi po svoje všeč. Jasno, da je Lopez storil neumnost, ampak da bi se zaradi tega zgražali ter na dolgo in široko moraliziral? Taki izpadi samo dokazujejo, da so tudi športniki ljudje. Da, Lopez se vede kot princeska. Ampak taki tiči so povsod med nami.

Brez nazdravljanja

Pogodbo z ekipo Movistar je za dve leti podaljšal pred Vuelto, a razpadli so že boljši zakoni in včasih so se tudi slabši zakoni končali tako, da je bilo dobro za vse in se nihče ni počutil opeharjenega. Toda mislil sem si, da te juhe morda ne bodo pojedli tako vroče, kot se je skuhala.

Seveda bo vsak od nas dvakrat pomislil ali bo še garal za sodelavca, ki skoraj pred koncem projekta, ne le odneha, ampak vse nepovratno raztrga. Toda na koncu nimate dosti boljše možnosti: plačo si morate zaslužiti. In dejansko med služenjem mnogi delajo s popolnimi bedaki, ki bi jih najraje utopili v žlici vode. Tak je ta svet.

Ampak zares bi svojemu sodelavcu marsikdo odpustil marsikaj, sploh pa dejanja v afektu. Morda bi celo verjel, da se je nekaj naučil in da takšne neumnosti ne bo ponovil. Dovolj bi bilo, če bi zvečer prišel na pivo, plačal rundo, nas pogledal v oči in izjavil: » Res sem budala nad budalami. Oprostite, fantje!«

Brez osladnih piarovskih sporočil.

A danes se je razvedelo, da Miguel Angel Lopez ni prišel na poslovilno večerjo ob zaključku Vuelte.

Morda ni bil povabljen. Ali pa se kuja. Ampak zdaj ne verjamem več, da bodo zgladili nesoglasja. Tako se ne dela. S kolesarjem, ki niti na pivo ne pride, potem ko nekaj zamoči na rundi, ne kolesariš več.

Misliš, da nam bo Movistar tudi letos postregel z dokumentarcem?

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.