Korona izziv drugič: gravel okoli Postojne

Na poti po skrajnih mejah Občine Postojna se nabere 100 kilometrov, od tega 80 kilometrov makadama. Na nelahek izziv z 2000 metri višinske razlike v gozdovih okoli Postojne vabijo od 30. aprila do 30. maja.

Tomaž Penko

Na kratko: brezplačno se prijavite preko obrazca na Bike Slovenia kadarkoli do konca izziva. Prvi bodo 23. aprila dobili v e-poštni predal datoteko GPX. Traso prevozite v enem dnevu med 30. aprilom in 30. majem. Na terenu se na določenih lokacijah pofočkate s pomočjo štirih QR-kod in če uspešno prevozite traso, pridete 15. junija na srečanje zmagovalcev, kjer vas bodo za nagrado presenetili. Zdaj pa še bolj na dolgo.

80 kilometrov belih cest

Lani se je vse zgodilo na hitro, zato niso zbirali prijav na izziv, letos pa bodo le prijavljeni dobili tudi datoteko gpx s sledjo poti in kratka navodila oziroma road book – potno knjigo. Ob tem Tomaž Penko opozarja na nekoliko spremenjeno traso, zato lanska sled poti ni več veljavna.

Tomaž je spremenil zahtevnejši del poti, zato je tura še bolj tekoča in je vsekakor primerna tudi za gravlerje. Zahtevnejši je le štirikilometrski odsek enoslednice, ki je vozna, a je treba kolo nekajkrat dvigniti in narediti kak korak peš – ne več kot kilometer, a z nekaj spretnosti precej manj.

Izhodišče krožne ture v Postojni pri TIC Galeriji, mimogrede, impresivna zgradba, to moramo priznati. Tomaž svetuje pot v smeri urinega kazalca. Trasa vodi skozi javorniške gozdove, ob vznožju Nanosa, po stari rimski cesti in proti koncu mimo gradu Hošperk.

Nataša Kocjančič

Posebno opozorilo: trasa prečka vojaško vadišče Poček, zato pred turo obvezno preverite vojaške aktivnosti na tem območju. Ob koncih tedna praviloma ne poka, v delovnih dneh pa to ni izključeno in v primeru streljanja je prečkanje seveda prepovedano. O aktivnostih Slovenske vojske se lahko pozanimate tukaj, kjer so že objavljene odobrene aktivnosti za april (30. aprila bo vladal mir), pa tudi načrtovane majske aktivnosti.

Že lani je bilo veliko zanimanja za vodeno turo, ki jo načrtujejo tudi letos, v soboto 15. maja ali, v primeru izredno slabega vremena, pa teden dni kasneje, torej 22. maja. Mesta se hitro polnijo, zato svetujemo čim prejšnjo prijavo.

Omejitve prebudijo domišljijo

Korona tura je zamisel kolesarskega vodnika Tomaža Penko, ki se je ob lanski omejitvi gibanja na občine vprašal kje se bomo sploh vozili. Sedel je za računalnik in kmalu ugotovil, da je obkrožiti 270 kvadratnih kilometrov veliko Občino Postojna dejansko izziv za cel dan. Več kot 60 odstotkov občine pokriva gozd in tako si lahko mislite, da je bogata tudi mreža neprometnih cest, ki jih imamo tako radi.
Zamisel je navdušila tudi Visit Postojno in Tomaž je, skupaj s svojo Natašo, ki je tudi kolesarska vodnica, v enem tednu že pripravil prvi izziv. Odziv je bil odličen, ker prvo leto niso pobirali prijav, pa ni povsem znano, koliko ljudi je uspešno opravilo s traso – nekateri seveda tudi kasneje. Na končno srečanje je sicer prišlo okoli dvajset zmagovalcev, zaradi omejitev gibanja v času izziva so bili to večinoma domačini.

V Postojno z vlakom? Dobra ideja.

Lani mi ni zneslo, letos pa upamo, da se bodo omejitve prehajanja med regijami sprostile in da se bomo lahko zapeljali v Postojno. Najbolje, da na trajnostni način: vlak vozi. Dobil sem celo zamisel, da bi se iz Postojne vrnil v Ljubljano s kolesom, če že ne s kolesom v obe smeri, a to bi bil že res izzivalen izziv, dolg več kot dvesto kilometrov.

Več informacij o Korona izzivu dobite tukaj.

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.