KOM Cycling Rocker Plate

Če vas moti, da je kolo na trenažerju povsem statično, je tu nova rešitev. Pravzaprav dve. KOM Cycling Rocker Plate ali proizvod iz domače delavnice.

Z novim trenažerjem nastanejo novi stroški. Ne samo z naročnino na najbolj priljubljeno aplikacijo za virtualno kolesarjenje, ki stane še malo več kot naročnina na nacionalno radiotelevizijo. Obvezna oprema sta vsaj podloga in ventilator. Morda še dodaten ventilator ali dva. Pa mizica za računalnik, v zameno za čeden kup denarja je lahko namenska. Simulator naklona na klancih. Morda dodaten, ogromen zaslon? Zaščita okvirja pred znojem? Namenska oblačila, z brisačo vred? Med dražjimi in zato manj uporabljanimi, a bolj uporabnimi dodatki pa je rocker plate oziroma zibajoča platforma. Od 14. januarja nekoliko dostopnejšo možnost ponuja KOM Cycling.

V iskanju pristnega občutka

Na zibajoči plošči je občutek na kolesu bistveno bolj naraven, kot če je trenažer povsem statičen in ne omogoča stalnega nagibanja. To je opazno zlasti med poganjanjem v stoje, v sedečem položaju pa je zaradi stalnega gibanja manj obremenjena zadnjica. To pomeni, da boste na trenažerju vzdržali dlje.

Svojo rešitev že dolgo ponuja Kinetic s sistemom nagibanja, ki je vgrajen na samem trenažerju. Wahoo se je znašel s precej bolj preprosto rešitvijo. Novi Kickr Axis je tako opremljen z nogicami, ki omogočajo nagib do 5 stopinj. Lastniki prejšnjih generacij Kickrja lahko kupijo samo podstavke Axis za 79,99 evrov. Naprednejše rešitve, ki dopuščajo večje nagibe in omogočajo tudi gibanje naprej-nazaj, so seveda precej dražje, tudi preko 1000 evrov.

Toliko kot stane sam trenažer? To je vendar noro!

Do 13-stopinjski nagib

KOM Cycling svojo platformo ponuja za slabih 450 evrov in je v omejeni količini že na voljo. Kako deluje v praksi še ni znano, saj bodo prve pošiljke odposlali sredi meseca. Jasno pa je, da omogoča 13-stopinjski nagib, kar je precej več od mnogih konkurenčnih platform. Z uravnavanjem pritiska v dveh žogicah se nastavi občutljivost plošče – manj kot je pritiska, raje se nagiba. Na dnu so seveda gumijasti elementi, ki preprečujejo drsenje in praske na tleh, trenažer pa se pričvrsti s petimi velkro-trakovi.

Platforma je dovolj majhna, da jo zlahka spravimo pod posteljo. Dolga je 107 centimetrov, široka 88 centimetrov in visoka slabih 10 centimetrov, tehta pa 19 kilogramov. Bila naj bi tudi dovolj trpežna, da lahko nanjo postavimo zverine, na primer 42-kilogramski Kickr Bike.

Naredi sam … desetkrat ceneje

Marsikateri kos dodatne opreme za suhi kolesarski trening, od podloge do ventilatorjev se dobi v trgovini s tehničnim blagom ali pri Kitajcih za smešno nizko ceno. Zibajoča platforma je bolj kompleksen proizvod, a ne toliko, da je ne bi mogli z nekaj spretnosti narediti sami.

Najboljši rekreativec v Sloveniji in zvesti bralec Runde je prihranil kup denarja z obiskom mizarja in športne trgovine ter reciklažo odslužene rolke.

Med dve leseni plošči je privil os rolke in na obe strani namestil po tri teniške žogice. Kot kažejo fotografije, je izdelek zares ličen, njegova edina pomanjkljivost pa je, da stoji na platformi samo zadnji del kolesa, torej je treba sprednjega podložiti. A po drugi strani je njegova platforma precej bolj mobilna. Ne vemo niti kakšen je maksimalen nagib, a je z delovanjem več kot zadovoljen tudi perfekcionist, kakršen je mojster sam.

Vse skupaj ga je stalo okoli 40 evrov, vključujoč barvanje pa približno tri ure dela. Če se sprašujete o trpežnosti, naj še enkrat omenim, da to uporablja najboljši rekreativec v Sloveniji, pod katerim material vedno silovito trpi. Nerad govori o številu ur treninga, a je dovolj podatek, da ima njegova rockerska platforma za seboj več sto delovnih ur – brez napak ali poslabšanja delovanja.

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.