Flanders Gravel: žur pod Koppenbergom

V začetku julija organizira Flanders Classics v sodelovanju z Laurensom ten Damom tridnevno gravlersko veselico. Brez štoparic. Z belgijskim pivom in kavo.
Gravlanje je norost. Čez vodo vozi, kjer je most.

Gravlanje je norost. Čez vodo vozi, kjer je most. Frlanders Gravel

Dirke odpadajo druga za drugo. Ali pa jih prestavljajo. Gravlanje se je šele začelo razvijati v resno tekmovalno disciplino, zdaj pa takole. In kaj bomo počeli v začetku julija? Belgijci so optimisti in upajo, da bomo masovno kolesarili, kampirali in pili pivo. Oboje je dovolj dober razlog za pot v Belgijo. Prvi julijski konec tedna (2. do 4. julij) bo pod Koppenbergom festival, ki je pritegnil tudi našo pozornost. Na 80-120- in 160-kilometrski trasi bodo udeleženci prevozili slavne klance po alternativnih poteh in med drugim prevozili tudi Oude Kwaremont in Koppenberg.

Belgijska klasika poleti

Idejni vodja je Laurens ten Dam, ki je po zaključku profesionalne kariere zaposlen, kot praktično vsi upokojenci. Veliko pa tudi kampira in počne vse, kar sodi poleg tako dolgočasnega preživljanja prostega časa: peče na žaru, pije pivo, kolesari in se reži kot pečen maček, tako da je človeku kar žal, ker ne razume flamsko.

Partnerja je našel v prekaljenem organizatorju velikih pomladanskih dirk: Omloop Het Nieuwsblad, Gent–Wevelgem, Dwars Door Vlaanderen, Ronde van Vlaanderen, Scheldeprijs in De Brabantse Pijl. A Flanders Classics ima izkušnje tudi z organizacijo množičnih prireditev, dan pred Dirko po Flandrijo namreč v normalnih časih organizirajo rekreativno kolesarjenje po trasi – in to je navsezadnje nekaj, kar bi moral preizkusiti enkrat v življenju vsak kolesar, ki da nekaj nase.

Za gravlersko spoznavanje teh koncev pa si je Laurens ten Dam zamislil alternativno traso, ki bo bržkone spominjala na njegovo lanskoletno avanturo. Štart bo v Oudenaardeju, osrednji prireditveni prostor pa pod Koppenbergom. Kdor bo šel tja iz Slovenije, bo verjetno izbral tridnevni paket za 155 evrov – toliko stane, če se plača do 1. marca, pozneje bo 20 evrov dražji.

Kako to delajo Belgijci?

Seveda tako, da se zabavajo in spijejo litre piva. V petek zvečer bo piknik ob ognju (prva runda gre menda na račun gostitelja), v soboto se bo čez dan kolesarilo. V dveh krogih. Dopoldanski rundi sledi okrepčilo, temu pa popoldanska runda. Potem bo spet veselica. Kaj pa v nedeljo? Organizirajo hangover rundo.

Laurens ten Dam je povedal: »Gravlerske vožnje niso samo kolesarske prireditve, ki združujejo najboljše iz sveta cestnega kolesarstva in ciklokrosa, so pristne in celovite izkušnje. Če bo situacija to dopuščala, nas čaka zahtevno kolesarsko potovanje v regiji, kjer je kolesarstvo najbolj živo. Upam, da se bomo lahko po izletu sprostili ob ognju, s hladnim pivom v roki in glasbo v ozadju, vse to v edinstvenem vzdušju. Kolesarjenje in užitek, ali ni to tisto, po čemer hrepenimo že mesece?«

Točno to čakamo! Ostane samo upanje, da bomo na dan odprtja ohranili svoje dostojanstvo.

In kaj če julija vse skupaj pade v vodo? V tem primeru se bo pod Koppenbergom kampiralo in furalo od 16. do 18. oktobra. Več pa tukaj.

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.