Flandrija alternativno

Laurens Ten Dam se po zaključku kariere profesionalca zabava s prijatelji. Shimano je objavil film o njihovi februarski dvodnevni avanturi po Flandriji.

Shimano

Ob Ianu Boswellu in Petru Stetini je letos tudi Laurens Ten Dam presedlal na specialke s širšimi plašči. Napovedal je tudi udeležbo na velikih gravel dirkah, a 39-letni Nizozemec jasno prizna, da to pomeni kolesarsko upokojitev. Že med kariero je sodeloval s pražarno Il Magistrale, ki ponuja med drugim kavo LtD (kot Laurens Ten Dam) in snemal podkaste Live Slow Ride Fast.

Pot ob fronti prve svetovne vojne

Februarja je s prijateljema dva dni gravlal po Flandriji in nastal je simpatičen film. Na poti, ki so jo trasirali fantje iz Komoota, sta se mu pridružila Stefan Bolt, sogostitelj podkasta LSRF, ter avanturistični kolesar in tekmovalec Paul Errington.

Štartali so v Oudenaardeju in sledili alternativni trasi dirke Gent–Wevelgem. V tempu Laurensa Ten Dama, ki je bil 40 dni po uradni upokojitvi – nazadnje je dirkal po Lombardiji – so prvi dan splezali čez Kemmelberg in po 112 kilometrih zaključili v Ypresu.

Seveda ni šlo brez improvizacije. Laurens Ten Dam sploh ni rezerviral prenočišča, a ga to ni skrbelo – vendarle je Laurens Ten Dam. Na cilj so prišli v temi in se ob osmih udeležili spominske ceremonije pri spominskih vratih Menin, s katero se vsak dan spomnijo na žrtve zahodne fronte med prvo svetovno vojno. In tudi prenočišče so dobili.

Trpljenje je sestavni del užitka

Laurens Ten Dam sicer zna na kolesu uživati in rad se ustavi na kavi, a je s svojim tempom kolega prvi dan skoraj uničil. Zato so se drugi dan v Oudenaarde vračali v avanturističnem tempu. Na 143 kilometrov dolgi poti so sledili trasi Dirke po Flandriji, vključno z vzponi čez Koppenberg, Paterberg in Kwaremont, pri tem pa jim nista prizanašala dež in mraz.

Na koncu so ugotovili, da niso imeli niti ene tehnične težave – in da so blazno uživali. Trpljenje je pač del kolesarskega športa – tudi gravlanja. A smisel je še vedno uživati v avanturi in odkrivanju novih poti – morda le nekaj sto metrov stran od ustaljenih tras.

Na Shimanovi spletni strani sta na voljo tudi GPS-sledi prvega in drugega dne.

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.