Collio Gravel: nova avantura tik čez mejo

250 kilometrov gravlanja po Furlaniji - Julijski krajini brez merjenja časa, štartaš lahko kadarkoli. Pravzaprav tudi kjerkoli.

Collio Gravel

Jesen je čas za sproščeno gravlanje. Jutri bomo noreli na Pasjih dneh, drugi konec tedna v septembru na Human Fish Gravlu, še cel oktober pa so temperature idealne za raziskovanje Brd, ki jim Italijani pravijo Collio. Brda so le del trase, ki obkroži jugovzhodni del Furlanije - Julijske krajine in obišče kar nekaj čednih turističnih točk, zadiši pa tudi po morju.

Jesensko-spomladanski izlet

Organizator No Border Adventure se podpisuje tudi pod že skoraj legendarno bikepackersko avanturo Carso Trail. Kaj to pomeni? Da vedo kaj delajo in kako se tem rečem streže.

Obljubljajo 60 odstotkov belih cest, preostanek trase pa vodi po neprometnih asfaltiranih cestah. Če se običajno organizatorji hvalijo z brutalno težkimi trasami, je Collio Gravel relativno nezahteven – če se ga seveda ne lotiš v enem dnevu. Na 250 kilometrih je manj kot 2000 metrov višinske razlike, torej več kot primerno za zaključek ali štart v novo sezono. Pravijo, da je idealno prevoziti Collio Gravel od septembra do oktobra ali od aprila do junija.

Pot vodi mimo biserov Furlanije - Julijske krajine, pravijo. Začneš lahko kjerkoli, a svetujejo štart pri Marini Julii v Tržiču (Monfalcone): praktično, saj je tam tudi kamp.

Od Tržaškega zaliva vodi trasa bolj ali manj ves čas tik ob morju do Gradeža. Tam se pridruži kolesarski stezi Alpe Adria in čez Gradeško laguno zavije v notranjost, skozi Oglej in Palmanovo. Proti severu se zlagoma vzpenja vse do Čedada, kjer končno zavije v Brda in lep čas vodi tik ob slovenski meji. Brda zapustimo po spusti v Krmin, v Gradišču ob Soči se srečamo s Smaragdno reko in se po ravnini zapeljemo do cilja.

Vpiši se na seznam nesmrtnih

Po registraciji (tukaj) dobiš za 15 evrov sled GPX in potno knjigo. Štartaš kadar želiš, a prosijo, da jim zaradi potreb zavarovanja zaupamo termin štarta. Ko končaš, pošlješ za dokaz o opravljeni poti svojo sled GPX in se vpišeš na seznam finišerjev Collio Gravla. Več si niti ne želim: dajte mi idejo in sled in me vpišite na seznam nesmrtnih. Poleg tega štejejo samo še doživetja.

Vse informacije dobiš tukaj (spletna stran ne bi mogla biti bolj italijanska).

Komentarji

Hybrid
27. 8. 2021 17:26:36

Hvala za tole. Trasa zgleda super.

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.