Bi moral Roglič deliti darila?

Bi moral prepustiti zmago mlademu talentu, ki je cel dan garal v begu? Ne!

A.S.O./Fabien Boukla

Radi gledamo Primoža Rogliča zmagovat, ampak, ko je včeraj padel mimo Gina Mäderja kot da bi se zapeljal mimo rekreativca, je vse malo zabolelo v tistem delu možganov, ki je zadolžen za dojemanje pravičnosti. Prav tam nas je bolelo tudi, ko je 19. septembra 2021 Tadej Pogačar vzel Primožu Rogliču zmago, ko jo je imel že v žepu. A v resnici je pravično samo to, da zmaga najboljši.

Koliko je vredna podarjena zmaga?

Tak prikaz premoči najboljšega na svetu, ki je imel nekaj deset metrov pred ciljno črto na Valdeblore de Colmiane 49 profesionalnih zmag, proti mladeniču, ki je lovil prvo v World Touru, bi v kakšnih drugih časih razumeli kot nepotreben kanibalizem. Saj vemo kako je šlo v tistem, domnevno bolj kavalirskem obdobju kolesarstva. No, ni več tako. In po svoje je prav, da ni več tako.

Koliko je vredna zmaga Michala Kwiatkowskega v 18. etapi lanskega Toura, ko se je pred ciljno črto objemal s klubskim kolegom? Poljak je dobil piškotek, ki si ga je zaslužil z leti trdega dela za svoje kapetane, ampak to je tudi vse. Zmagal bi morda tako ali tako, tudi če bi zadnjih 200 metrov šprintala, ampak vedeli ne bomo nikoli. Zapomnili pa si bomo, da ga je Carapaz spustil predse.

In koliko je vredna Pantanijeva zmaga na Mont Ventouxu leta 2000, ko je Lance Armstrong z očitnim šopirjenjem dokazoval, da je močnejši, in ga na koncu spustil predse?

Poznate še kak šport, kjer je podarjanje zmag običaj? Kdo bo pa to gledal! Morda jaz, ker sem zaljubljen v kolesarstvo tudi zato, ker je tako kompleksen šport, prežet s tradicijo in nepisanimi pravili. Priznam, da bi mi bilo po svoje simpatično, če bi Roglič spustil Švicarja predse … a po drugi strani si seveda želimo spektakel. Želimo si, da fant zmaguje.

Pomemben je učinek, ne garanje

Gino Mäder je ostal brez piškotka in morda tudi brez kakega finančnega bonusa, ki bi ga dobil za zmago in bi se poznal pri njegovi plači. Ampak, kljub garanju skozi cel dan je bil na koncu pač slabši. Roglič je res dobršen del dneva vozil v zavetrju, kar mu očitajo moralni razsodniki. Neumnost! V položaj, ko si lahko to privošči, je prišel z leti trdega treninga. Ni vsakdo sposoben sprejeti in vzdržati vloge kapetana, ki – skoraj vedno – bogato poplača delo dobro plačanih pomočnikov.

Roglič je imel po šesti etapi in pred manj odločilno zadnjo, deveti etapo, za sodobne kolesarske razmere res zajetno prednost 41 sekund. Morda mu ne bi bilo treba napasti 50. zmage. Morda ne bi bil tako podjeten, če ne bi dobil za zmago še bonifikacijskih sekund, ki vedno pridejo prav in spodbujajo kolesarje k temu da počno tisto, za kar so plačani. In niso plačani za to, da delijo darila tekmecem. Razen, če so – domnevno, a nedokazano – plačani.

Roglič ne bo šel še enkrat na led

Po lanski lekciji na Touru smo lahko prepričani, da Roglič na cesti ne bo več puščal sekund. Lani so se v ekipi naučili, da 57 sekund prednosti ni dovolj. Vraga, dovolj nista niti dve minuti prednosti! Na Vuelti je Roglič zmagal pred Carapazem za pičlih 24 sekund. Minili so časi, ko se je zaostanke na koncu tritedenskih dirk merilo v minutah. Na vseh treh lanskih grand tourih je bila razlika med prvim in drugim manj kot minuto.

Na Pariz–Nici bi imel Roglič vajeti čvrsto v rokah, četudi bi včeraj stisnil zavoro – ampak v glavi ima drugačno nastavitev: zmagovati, iskati sekunde. Morda tudi naganjati tekmecem strah v kosti. Njegov največji tekmec je včeraj tudi zmagal.

In nenazadnje: zmagati 50. tudi ni slabo. Ko bodo mediji vlekli črto pod njegovo kariero, bo pomembno tudi število zmag. Roglič jih ima na primer v žepu že zdaj več kot Chris Froome.

Komentarji

dejan_mtb
14. 3. 2021 14:56:11

Vse si pravilno napisal.
Nisem pa nikjer zasledil, da se je v prejšnih romantičnih časih zmage podarjalo zavoljo sklepanja zavezništev med ekipami in sotekmovalci.
No, svet vedno bolj drvi v individualizem in z njim vred tudi kolesarstvo. Vse se dela za enega in ne za vse.

Matej Zalar
14. 3. 2021 16:18:07

Jap, pri tem kar se dogaja na Pariz-Nici prav zdaj, je fajn imet zaveznike ...

dejan_mtb
14. 3. 2021 17:11:12

Amen.

Zmago1
14. 3. 2021 18:09:48

Mislim da je se je doba gentlemenstva začela in končala z Indurainom,..in prav je tako :) je bolj zanimivo

Chavanel
15. 3. 2021 10:22:04

Vsekakor se strinjam, da Roglic pravilno ni pustil zmagati Mäderju. Je pa v tem sportu pogosto tezko govoriti, "naj zmaga najboljsi". Npr. prakticno vsak uspesen pobeg pomeni, da ni zmagal najboljsi. Tisti boljsi so mu/jim zmago pustili. Kje so potem meje? Tako da tako enostavno spet ni in takoj, ko zadeva postane arbitrarna, bo seveda prihajalo do takih mejnih primerov, kot je bil vcerajsnji, kjer se bo javnost polarilizirala, eni zagovarjali eno, drugi drugo.

Roglicev pohlep in brezbriznost sta mi vsec. Zakaj pa ne bi zmagal se ene etape? Naj se raje drugi zamislijo, zakaj so toliko slabsi, da jim je en tekmec lahko pobral 40% vseh etap.

Vcasih je gentlemenovstvo veljalo. Samo v enem desetletju se je zadeva obrnila na glavo. Ko Valverde po padcu neposrednega konkurenta da navodilo ekipi, naj vlecejo na polno, strokovno komentatorji na Eurosportu ali flamski TV pravijo hja...dirka je dirka, to je v redu! Po sobotni etapi takih vzklikov ni bilo, jih je bilo pa lepo poslusati, kako so si mogli te isti komentatorji priznavati, da je** ga, tako pac je, ne moremo spreminjati mnenja vsak dan :D

Je imel pa Chris Horner v svojem vlogu zanimiv pogled na vso to stvar po vcerajsnji etapi. Zelo kriticen do taktike Jumbo-Visme. Vsekakor skoda vcerjasnje etape...sedaj se marsikdo pri sebi smehlja...evo mu, je dobil bumerang nazaj.

Chavanel
15. 3. 2021 10:26:04

Evo ga:
https://www.youtube.com/watch?v=d6OLw5opA14

Ga je kar malce hecno poslusati, zveni kot Eminem.

Chavanel
15. 3. 2021 10:48:18

Ene dva "ce"-ja, vem, ampak vrhunsko bi bilo, ce bi vceraj Roglic zmagal Pariz-Nico, Pogacar pa v istem stilu kot Roglic v soboto nasponal van der Poela tik pred ciljem :D Ce, ce, ce... :) Potem pa res lahko zakljucimo :D

Matej Zalar
15. 3. 2021 19:33:41

Jah, Chris Horner ima vedno neka alternativna mnenja, ki niso nujno napačna, vendarle je nekaj dal skozi :) ampak s težnjo poveljevanja po bitki zna biti kar nadležen :)

Se pa vedno vprašam koliko ti fantje še razumejo dirkanje leta 2021, ko vsi kršijo vsa mogoča nepisana pravila, od tega da dirkajo celo zimo pa da bo MVDP treniral za Tour z gorskim kolesom, do tega, da smučarski skakalec dvakrat zmaga na Vuelti in da 19-letnik zmaguje World Tour dirke. Dan Lloyd je recimo razvijal teorijo, da je Pogačar tako dober zato, ker je že od malega treniral s powermetrom, v resnici je pa še U23 vozil na pamet in potem brez powermetra tudi zmagal Tour :)

Če Roglič v soboto ne bi zmagal, i verjetno odšel včeraj domov s samo - he, he - dvema etapnima zmagama, tako je pa vzel tri etapne zmage in zeleno majico :) Razen, če verjamemo v nekakšno karmo. Nacer Bouhanni in, mislim, da Victor Campenaerts sta mu pa prav vljudno pomagala, tako da neko spoštovanje vendarle uživa v pelotonu, kar si seveda zasluži, ker sodi med trenutno pet, šest najboljših cestnih kolesarjev na svetu.

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.