11. julija Gravelman Chase Perušić

Ekipa Gravelmana si je zamislila zasledovalno dirko. Udeleženci ne tekmujejo med seboj, ampak bežijo pred skupino zasledovalcev, ki jo sestavljajo vrhunski kolesarji. Na drugi julijski vikend v Perušiću, 5. septembra pa v Zagrebu.

Kot pravijo, sledi Gravelman izročilu kavbojev, ki so jezdili po prostranstvih v iskanju novih pustolovščin. Chase je format dirke, ki delno spominja na Red Bullov dobrodelni tek Wings for Life – vendar udeležencev ne zasleduje avto, ampak skupina odličnih kolesarjev, ki štarta od 15 do 30 minut pozneje. Naziv Gravelman si pridobi vsak, ki pride v cilj pred njimi. Ostali se zabavajo na progi. Lahko seveda že od samega štarta, saj se vsak sam odloči, ali bo bezljal ali pač užival na novih terenih. Vsak, ki pride na cilj, pridobi naziv Finisher.

Tri ure za divjake, deset ur za uživače

Tehnično nezahtevna proga v okolici Perušića poteka po makadamskih in asfaltiranih cestah, na 82 kilometrih pa se nabere 1200 metrov višinske razlike. Najhitrejši naj bi dirkali kake tri ure, tisti, ki se odločijo za užitek v bolj turistični vožnji, pa imajo na voljo deset ur časa, kolikor znaša časovni limit, da še vedno pridobijo status Finisher.

Okrepni postaji z geli, energijskimi ploščicami, izotonikom, vodo in kolo bosta na 24. in 67. kilometru, organizator pa posebej poudarja, da se sploh ni prepovedano ustaviti v baru na poti, pač po vzoru herojskega kolesarstva (seveda raje brez alkohola!). Gravelman Chase poteka na odprtih cestah, vendar pa bodo razpotja označena.

Zanimivo je, da so dovoljena prav vsa kolesa – tudi električna! Seveda tista, ki so dovoljena za udeležbo v prometu, torej niso čipirana, in pod zanimivim pogojem: da s seboj ne vozite dodatne baterije. 82 kilometrov s 1200 metri višinske razlike pa je kar veliko …

Kdo so zasledovalci?

Zasledovalci lahko med seboj sodelujejo (kar se navsezadnje pričakuje tudi od zasledovanih), ne smejo pa voziti v zavetrju drugih udeležencev ali po poti pobirati zaostalih in s tem povečati skupine. Po poti lahko izgubijo največ polovico članov. Za zdaj je znanih pet od osmih lovcev: Gregor Sikošek, Marin Deković, Maja Marukić, Filip Kvasina in Matija Kvasina.

Čisto brez tekme vendarle ne bo šlo … Za chase v Zagrebu se lahko za zasledovalca kvalificiraš tudi ti! In tu je element dirke: za naslednji Gravelman Chase, ta bo v Zagrebu, bodo v skupino zasledovalcev vpoklicali štiri najboljše Gravelmane.

Gravelerski turizem

Vozi se v nedeljo, a organizator predlaga tudi podaljšani vikend s turističnimi ogledi. Perušić je ravno toliko daleč (okoli 250 kilometrov iz Ljubljane), da se verjetno splača odriniti vsaj dan prej, prevzeti štartno številko v soboto med 16. in 20. uro ter se morda udeležiti petkove nočne vožnje. Še prej pa si lahko ogledaš liške naravne lepote ali Spominski center Nikole Tesle, ki se je rodil v Smiljanu, nedaleč stran. Če si vzameš čas, pa se naravnih lepot naužiješ tudi na trasi sami, ki vodi ob jezeru Kruščica, reki Liki in po 70 metrov dolgem mostu čez Kosinjsko dolino.

Kdor bo pohitel in plačal do 10. junija, bo dal za štartnino 200 hrvaških kun, do 1. julija znaša 250, do 9. 7. pa 300 hrvaških kun. Število prijav je omejeno na 300.

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.