Zwiftova akademija letos od 1. oktobra

Zwift izbira talente že peto leto, tokrat z nekaj spremembami. Poseben program dobijo tudi triatlonci in tekači. Najboljša ženska kolesarka se bo pridružila World Team ekipi Canyon-Sram, najboljši moški pa bo postal moštveni kolega Mathieuja van der Poela v Alpecin-Fenixu.

Šola se začne za kolesarje 1. oktobra, prijave pa se odpro 8. septembra. Letos sestavlja program osem strukturiranih treningov pod vodstvom nekdanjih profesionalnih kolesarjev Dana Fleemana in Stephena Gallagherja, dve dirki in dve vožnji s po dvema segmentoma. Na ta način bodo poskušali čim bolje oceniti kompletne sposobnosti, sicer pa bodo organizirane tudi bolj sproščene vožnje.

Razgiban program treninga

Zwift sicer močno poudarja virtualno druženje in tako bo mogoče tudi osem strukturiranih treningov opraviti na skupinskih vožnjah. Organizirali pa bodo tudi počasnejše, regeneracijske vožnje, izbrati bo mogoče med počasnejšo in nekoliko hitrejšo.

Dirkali se bo v virtualnem Richmondu, kjer je bilo leta 2015 svetovno prvenstvo, hribolazci pa bodo iskali priložnost v virtualnem francoskem okolju La Rein. Novost je dirkanje na segmentih, na katerih bodo preverjali sposobnost energijskih sistemov.

V virtualnem Innsbrucku bodo šprinterske sposobnosti merili na 300-metrskem ravnem segmentu, vzdržlljivost pa na vzponu Innsbruck KOM (7,4 km/696 m višinske razlike). Druga dva segmenta sta v Watopii: anaerobne sposobnosti bodo ocenjevali na 900-metrskem klancu s 50 metri višinske razlike, kako dobro funkcionirajo kandidati pri maksimalni porabi kisika, pa na vzponu Volcano KOM, dolgem 3,75 kilometru s 120 metri višinske razlike.

Letos ne bo polfinala, ampak bodo pet najboljših žensk in moških, zaključni izbor pa bo decembra in je seveda odvisen od epidemiološkega stanja.

Pot iz virtualnega v realni kolesarski svet ni lahka

Na Zwiftovi akademiji je leta 2018 zmagal Martin Lavrič in dobil mesto v razvojni kontinentalni ekipi Dimension Data for Qhubeka. Pogodbo je lani podaljšal v zadnjem trenutku. Tudi letos vozi za razvojno moštvo južnoafriške ekipe, ki se po novem imenuje NTT Pro Cycling, dirka pa silom razmer žal bolj malo. Lani so izbrali Novozelandca Drewa Christensena, ki je ob Lavriču dirkal tudi na Veliki nagradi Kranja, v vrhunski konkurenci pa se je pomeril še na enodnevni dirki Gran Trittico Lombardo. Jasno je, da 19-letniku ni bilo lahko, z dirke je odstopil.

Dejstvo je, da se moški zmagovalci v kontinentalni konkurenci ne izkažejo najbolje. Prvi zmagovalec akademije Ollie Jones je ostal v Evropi samo leto dni, slabo pa resnici na ljubo kaže tudi Lavriču. Morda je NTT Pro Cycling obupal tudi zaradi tega. Letošnjo ekipo World Team so izbirali tudi s pomočjo umetne inteligence, v prihodnje pa bo verjetno odločal tudi instinkt Bjarneja Riisa. Ne čudi, da po novem pri projektu sodeluje Alpecin-Fenix, glede na to, da je Mathieu van der Poel pomemben Zwiftov promotor.

Videti je, da se precej bolje znajdejo ženske izbranke, ne glede na to, da začno v elitni ekipi Canyon-Sram takoj nastopati na najvišji ravni. Prvo leto je na akademiji zmagala Američanka Leah Thorvilson, 37-letnica, ki je za ekipo vozila še naslednjo sezono, potem pa se je vrnila v ZDA. Še vedno pa so v Nemka Tanja Erath ter Novozelandki Ella Harris in Jessica Pratt, ki so jih izbrali med letoma 2017 in 2019.

Akadamija je seveda odprta za vsakogar in sploh če vas v jesenskih dneh daje lenoba, je lahko dobra motivacija, ne glede na to, da bržkone nimate možnosti za zmago. Primerno tudi za tretje življenjsko obdobje!

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.