Ekipa NTT z umetno inteligenco

Južnoafriška profesionalna ekipa je po obupni sezoni dobila novega sponzorja in prevetrila zasedbo. Pri sestavljanju moštva so si pomagali z velikimi podatki in umetno inteligenco.

Pixabay

Pri BikeRumor so se o novih možnostih sestavljanja moštva pogovarjali z dr. Danielom Greenom, glavnim trenerjem ekipe NTT Pro Cycling, in Petrom Grayem iz japonskega telekomunikacijskega in informacijskega giganta NTT.

Nov sponzor, nove tehnologije

Zadnjo solidno sezono je ekipa Dimension Data izpeljala leta 2016, ko so kar 24 od 32 zmag privozili Mark Cavendish, Edvald Boasson Hagen in Steve Cummings. Leta 2017 so bili uspešni na dirkah nižjih kategorij, v zadnjih dveh letih pa zmagali samo po sedemkrat. V pretekli sezoni je na dirki svetovne serije zmagal samo Boasson Hagen, v prvi etapi Dirke po Dofineji.

Verjetno so del razlogov za neuspeh pripisali neposrečeno sestavljenemu moštvu. Cummings pred upokojitvijo ni bil več zmagovalni material, Cavendish je nazadnje zmagal februarja leta 2018, Boasson Hagen ni klasičen sprinter, ki bi zmagoval v nizih, Michaela Valgrena pa je bil med največjimi razočaranji pretekle sezone. Nekaj je bilo treba ukreniti. S podporo glavnega pokrovitelja NTT se pri sestavljanju moštva za sezono 2020 zanašajo na tehnologijo.

NTT Pro Cycling Team

Tridesetletnik iz kontinentalne ekipe naravnost v World Tour

Pri NTT so analizirali rezultate, točkovanja in dostopne podatke o kolesarjih preteklih let ter z umetno inteligenco ugotovili vzorce, ki lahko napovedujejo rezultate v prihodnosti. Osredotočili so se tudi na kolesarje, ki so jih druge ekipe spregledale, a so podatki pokazali, da se njihova rezultatska krivulja vzpenja.

V ekipi je deset novih članov, štirje prihajajo iz drugih ekip World Toura, glavni zvezdnik pa je Victor Campenaerts, svetovni prvak v vožnji na eno uro. Samuele Battistella in Matteo Sobrero prihajata iz razvojne ekipe Dimension Data for Qhubeka in prav tako nista presenečenje. Avstralec Benjamin Dyball, ki ga je v intervjuju za Rundo omenil tudi Matej Drinovec, pa bi verjetno brez umetne inteligence ostal spregledan. Tridesetletnik je doslej dirkal na kontinentalni ravni, na račun dobrih nastopov z malezijsko ekipo Sapura pa se je na dirkah v Avstraliji in Aziji prebil v prvo stoterico na lestvici UCI. V pričakovanju, da bo še napredoval, so z njim podpisali enoletno pogodbo.

Lahko umetna inteligenca zavlada tudi v kolesarstvu?

Bolj natančno kot druge ekipe naj bi NTT svoje kolesarje podrobno spremljali tudi tekom leta in, kot pravijo, 24 ur na dan. Z ogromnimi količinami podatkov o srčnem utripu in prehrani bodo tako bolje načrtovali trening oziroma kar vse aktivnosti kolesarjev, z leti in čedalje večjimi količinami podatkov pa bodo lahko tudi bolje napovedovali vzorce za prihodnost.

Tehnologijo učečih se strojev v ekipi NTT imenujejo Moneyball, česar v slovenščino v tem primeru ni mogoče posrečeno prevesti v kolo sreče. Pri NTT se zanašajo na optimizacijo, torej kako z omejenim proračunom s pomočjo tehnologije doseči čim boljše rezultate. Ob tem pa naj bi umetna inteligenca tudi napovedala najbolj optimalno sestavo moštva za posamezne dirke.

Tradicionalisti bodo verjetno tak pristop kritizirali kot tehnicističen in brez kančka romantike. Podobno očitajo Ineosu, ki si lahko z velikanskim proračunom privošči najboljše kolesarje. Po drugi strani Patrick Lefevere stavi na instinkt, izkušnje in zmagovalno klimo volčjega krdela, s katero je 16 kolesarjev Deceuninck Quickstepa letos zmagalo 68-krat, od tega 35-krat na dirkah svetovne serije. Kako daleč lahko v sezoni 2020 seže ekipa NTT?

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.