Zelenjava iz zmrzovalnika? Odlična izbira!

Mnogi verjamejo, da je zamrznjena zelenjava veliko manj hranljiva od sveže. Je res tako? Vsekakor je zelenjava v kakršnikoli obliki boljša kot nobena zelenjava.

Pixabay

Poleti in zgodaj jeseni so naši vrtovi v najlepšem stanju. Vsega je dovolj in zgodi se, da je kakšne vrtnine celo preveč. V tem primeru je smiselno podaljšati trajnost z zmrzovanjem in si zagotoviti obilico domačih vitaminov in mineralov tudi v zimskem času. Ali je boljša sveža ali zamrznjena zelenjava, so se in se sprašujejo številni raziskovalci. Včasih zmaga ena, drugič druga. Dejstvo je, da razlike niso velike. Naj je sveža ali zamrznjena, bo v redu. Samo uporabimo jo!

Zamrznjena zelenjava je lahko bolj hranljiva od sveže

Ko se bliža zima, je svežih pridelkov malo ali pa se prodajajo po zasoljeni ceni. To nas sili v nakup konzervirane ali zamrznjene zelenjave. Medtem ko lahko zelenjava med postopkom konzerviranja izgubi nekaj hranil, pa je lahko zamrznjena zelenjava celo bolj hranljiva od sveže, ki se prodaja v supermarketih. Razlog je v tem, da zelenjavo, namenjeno zamrzovanju, oberejo v stanju polne zrelosti, ko vsebuje največ vitaminov in mineralov. Pot zelenjave do trgovskih polic pa je dolgotrajna, še posebej, če prihaja iz tujih držav ali celo iz drugih celin. Med potjo pa se ne izgubljata le svežina in okus, temveč tudi hranljive snovi.

Priročnost odtehta izbiro

Pri kuhanju velik del časa namenimo čiščenju, lupljenju in rezanju, z zamrznjeno zelenjavo pa predpripravo preprosto preskočimo. Res je, da smo imeli več dela z zamrzovanjem (če uporabimo domačo zamrznjeno zelenjavo), vendar si bomo še kako hvaležni, ko bomo v kratkih zimskih dneh pred kolesarjenjem kuhali v naglici.

Poleg nižje cene zamrznjene zelenjave v primeru s svežo je zaradi dolgega roka uporabnosti manj verjetno, da se zelenjava pokvari, če je kupimo preveč ali jo pozabimo globoko v zamrzovalniku.

 

Kako pravilno zamrznemo zelenjavo?

Zelenjava ohrani višjo hranilno vrednost, če jo zamrznemo takoj po obiranju, sicer se začno s postopnim izgubljanjem vlage razgrajevati hranila.
Pred zamrzovanjem zelenjavo operemo, po potrebi olupimo, narežemo na poljubne rezine in blanširamo. S tem uničimo encime, ki bi razgradili hranila in povzročili rjavo obarvanje zelenjave.
Zelenjavo blanširamo tako, da jo potopimo v večjo količino vrele vode za kratek čas, običajno za 3 minute. Nato zelenjavo takoj poberemo iz vode ter jo čim prej ohladimo, tako da jo potopimo v hladno vodo.
Pred zamrzovanjem zelenjavo osušimo in jo zapakiramo v nepropustno vrečko za zamrzovanje ali drugo embalažo, ki tesni, kar prepreči izsuševanje.
Nekatere vrste zelenjave se znajo med zamrzovanjem sprejeti skupaj, kar nas prisili, da takoj porabimo cel paket. Temu se izognemo tako, da osušeno zelenjavo razporedimo po pekaču, prekritem s peki papirjem in ga postavimo za nekaj ur v zmrzovalnik. Tako zamrznjeno zelenjavo nato poberemo iz pekača in jo zapakiramo v vrečke oziroma v ustrezno embalažo.
Pravilno zamrznjena zelenjava nas v dobrem stanju počaka vsaj 8 mesecev. Ravno prav, saj nato pride že nova sezona.

Kupujmo sezonsko in lokalno – sicer pa zamrznjeno zelenjavo

Če povzamemo bistvo: zamrznjena zelenjava ni nič slabša od sveže, v nekaterih primerih je lahko celo bolj hranilna. Nedvomno je najboljša domača sveža zelenjava. V trgovini pa je lahko zamrznjena zelenjava celo boljša od sveže. Ko boste naslednjič kupovali brokoli, si zato oglejte še ponudbo v zamrzovalniku. Zamrznjen brokoli je očiščen, narezan na cvetove, brez trdega stebla in skoraj za polovico cenejši v primerjavi s svežim. Če je le mogoče, pa se držimo sveže in sezonske zelenjave. Šparglji naj počakajo na pomlad, pozno jeseni in pozimi pa se raje najemo zelja in repe!

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.