Vuelta ostaja izenačena tudi po peti etapi

Tim Wellens je bil pred peto etapo najvarnejša izbira za stavo. Primož Roglič se na rampi pred ciljem spet ni mogel zadržati, a je ostal na koncu praznih rok. Danes po trasi s tremi vzponi, ki se je leta 2016 zapisala v zgodovino dirkanja.

Gomez Sport

Ko je na sporedu etapa, ki favorizira ubežnike, prva ura nikoli ni lahka. Dva tedna pred koncem skrajšane sezone, ko vlada na tržišču profesionalnih kolesarjev panika, to obeta še večji cirkus. Tokrat ni bilo nič drugače. In potem se je vmešal še Sepp Kuss (Jumbo-Visma).

S štarta brez milosti

V prvi uri so prevozili skoraj 53 kilometrov in čez dvajset kilometrov že ujeli 14-erico, ki je imela samo to smolo, da v njej ni bilo članov nekaterih ekip. Bolje je kazalo ducatu kolesarjev, ki so se zagnali v prvi klanec s poldrugo minuto prednosti. Njihova edina težava je bil na letošnji Vuelti še posebej poskočni Kuss, ki je s svojo akcijo prisilil v lov Ineos Grenadiers. Seveda so ujeli že na polovici vzpona, a ne trojice Guillaume Martin (Cofidis), Tim Wellens (Lotto-Soudal) in Thymen Arensman (Sunweb).

Gomez Sport

Da bodo ti trije obračunali med seboj, je postalo jasno šele okoli 30 kilometrov pred ciljem, ko je le prevzela nadzor nad glavnino spet Jumbo-Visma. Zadnji kategorizirani vzpon po pričakovanjih ni bil dovolj težak za selekcijo, se je pa za zahtevnejšega, kot je kazala potna knjiga, izkazal zaključni klanec, ki se je napel celo do 13 odstotkov.

Sunweb napoveduje vrhunsko leto 2021

Thymen Arensman, tisti fant, ki je leta 2018 na Dirki po Avenirju zaostal samo za Tadejem Pogačarjem in je zdaj star 20 let, je neučakano skočil prezgodaj. Videti je bilo, da ga je Wellens ujel z eno nogo, Martin pa je komaj priključil, a potem ni imel moči ali poguma, da bi nadaljeval do konca. Wellens, specialist za take zaključke, je na najstrmejšem delu pohodil in se z zmago potolažil, potem ko je ostal brez Dirke po Franciji zaradi butaste nesreče. Med treningom za motorjem nekaj dni pred Tourom je naletel na ležečega policaja in lahko si predstavljamo, da padec ni bil lep.

Gomez Sport

To je bila Wllensova 29. zmaga, medtem ko je Martin ostal brez sedme, Cofidis pa brez tretje letos. Za francosko ekipo je res obupna sezona z le dvema zmagama na dirkah druge kategorije. Thymen Arensman, ki v World Touru dirka šele od letošnjega poletja, pa ni potreboval veliko časa za to, da si ga bomo zapomnili. Še eden v vrsti mladcev, ki obetajo, da bo to desetletje eno najboljših in najbolj napetih v zgodovini kolesarstva. In še en Sunwebov mladi talent, ki napoveduje, da bo Sunweb krojil nekaj naslednjih sezon precej bolj uspešno kot v preteklih letih s Tomom Dumoulinom, Michaelom Matthewsom in Wilcom Keldermanom, ki odhajata z letošnjo sezono.

Rdeča majica spet najmočnejša

Peloton na zadnjem klancu ni imel več možnosti za bonifikacijske sekunde, a to Rogliča ni odvrnilo od tistega, kar zna najbolje. Tokrat je imel smolo. Ko je slabih 500 metrov pred ciljem pohodil na vso moč, so se v ovinku za njim zvrnili, med drugimi tudi Dan Martin (Israel Start-Up Nation). Roglič je v nekaj sto metrih nabral sekundo prednosti pred Felixom Grossschartnerjem (Bora-Hansgrohe) in štiri pred vsemi ostalimi.

A v tem primeru seveda velja pravilo treh kilometrov, zato ni pridobil Roglič prav ničesar, razen povečanja prednosti v točkovni razvrstitvi. Pred Danom Martinom in Richardom Carapazom (Ineos Grenadiers) ima zdaj 22 pik. Ob Martinovem borbenem razpoloženju je videti, da bo imel v boju za zeleno več dela kot lani. Ko se pogovarjamo o rdeči majici, pa je treba priznati, da mu je pičla prednost prej v breme kot v korist. Prednost je tako rekoč enaka kot nič, po drugi strani pa ima Roglič odlične možnosti, da majico dejansko nosi do cilja v Madridu.

Gomez Sport

Leta 2016 kaos, letos konservativna etapa

Brez vzponov na pirenejske velikane Portalet, Aubisque in Tourmalet, ki bi morali biti na sporedu v prvi nedeljski etapi, je Vuelta po svoje osiromašena. A včeraj smo na Giru videli, kaj se zgodi tudi na položnejših, navidez dolgočasnih vzponih, ko dajo nože med zobe najboljši hribolazci.

Trasa s klanci na Petralbo, Puerto de Cotefalbo in Aramon Formigal nam je znana iz leta 2016, ko sta Nairo Quintana in Alberto Contador kompletno moštvo takrat tako rekoč nezlomljivega Skya ujela s spuščenimi hlačami. Kolumbijec je trasiral svojo pot do zmage, Sky pa doživel najsramotnejši poraz v zgodovini.

To je bila kratka, 118-kilometrska 15. etapa, ki jo je tako rekoč na štartni črti odprl Gianluca Brambilla, Quintana in Contador pa sta skočila za njim, oba s po dvema pomočnikoma. Ekipa Sky je izpadla kot neorganizirani trop amaterjev, ki je dobil od Movistarja še dobro lekcijo iz taktike vsiljevanja tempa, s katerim so osamili Frooma.

Danes se kaj takega ne bo zgodilo. Ineos Grenadiers ne bo šel drugič na led, pri Jumbo-Vismi pa tudi niso osli. In, še bolj pomembno: šele šesta etapa je, priložnost za večje razlike pa bodo iskali favoriti kasneje, v 8. 11. in 12. etapi. Ampak, takoj po koncu najbolj napetega kronometra na tritedenskih dirkah – po letošnjem Touru – vseeno preklopite s prenosa Gira na Vuelto.

Gomez Sport

6. etapa

Štart: Biescas (825 m)
Cilj: Aramon Formigal (1787 m)
Razdalja: 147,5 km
Višinska razlika: 3040 m
Karavana je ostala čez noč v okolici Sabinaniga, kjer je bil včeraj cilj. Danes bodo po štartu najprej naredili dva krajša kroga, potem pa se bodo spet vzpeli na Alto de Petralba (6,5 km/5,1 %), a v obratni smeri kot včeraj. Na vrhu si bodo točke na gorskem cilju 3. kategorije razdelili ubežniki, glavnina pa bo, drugače kot leta 2016, še skupaj.
Na Puerto de Cotefablo (13,5 km, 4,1 %) bo tempo narasel. Vzpon se med drugim in tretjim kilometrom napenja s 13,5 odstotki, potem pa popusti. Med šestim ter desetim kilometrom je cesta tako rekoč ravna, v zadnjih treh kilometrih pa je naklon okoli 5 odstotkov, tudi ta klanec pa se zaključi s predorom, ki je dolg 650 metrov. Tudi spust po široki cesti z dolgimi ovinki ni videti zapleten.
Takoj po prihodu v Biescas se začne cesta vzpenjati in gre zadnjih 27 kilometrov tako rekoč ves čas navzgor. A uradno je zaključni vzpon na Aramon Formigal dolg 14,4 kilometre, povprečni naklon pa je 4,7 odstotkov. Klanec je neenakomeren, vmes je tudi nekaj ravnine in celo kratek spust. Odločilni bodo zadnji štirje kilometri po zadnjem ravninskem odseku, ko so nakloni med 6 in 8 odstotkov, najbolj strmih pa je 500 metrov na 11. kilometru (9 %).
Ubežniki bodo imeli pičle možnosti za slavje, saj bodo ekipe narekovale oster tempo in preprečevale, da bi se ponovilo leto 2016. Movistar morda računa s prebojem Alejandra Valverdeja. Jumbo-Visma mora narekovati tempo po nepisanih kolesarskih pravilih. Ineos Grenadiers pa je s sicer nekoliko šibkejšo ekipo že v tretji etapi dokazoval, da si želi krojiti potek dirke. Brez dvoma jih motivirajo tudi odlični nastopi kolegov na Dirki po Italiji.
Verjetno bo prišla v cilj večja skupina kot v prvi in drugi etapi, na koncu pa se bo spet šprintalo za zmago in bonifikacijske sekunde. Po vrsti bi stavili na Rogliča, Dana Martina, Carapaza, Grossschartnerja in Valverdeja.
Vreme? Bedno. Deževna nedelja s temperaturami okoli 15 stopinj v dolini, in 4 stopinjami na cilju. Mraz je tako še en faktor, ki bo verjetno vplival na bolj konservativno dirkanje.

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.