Vuelta, 13. etapa: Roglič četrtič, a za las

Zmagam se ne gleda v zobe … razen, ko zmagujejo šampioni. Carthy in Carapaz sta odpeljala odlična kronometra, od Rogliča pa so vsi pričakovali kakšno minuto boljši čas. Vuelta ostaja odprta!

Gomez Sport

S četrto etapno zmago je Primož Roglič (Jumbo-Visma) potrdil premoč na tej Vuelti, a v modernem kolesarstvu niti to ni dovolj za udobno časovno razliko. Richard Carapaz (Ineos Grenadiers), predvsem pa Hugh Carthy (EF) sta se na kronometru izkazala za bolj trdoživa nasprotnika kot smo domnevali. V zadnjem tednu imata več možnosti za preobrat, kot sta pred včerajšnjim dnem pričakovala sama. Vuelta bo napeta do konca in Jumbo-Vismi ne bo lahko.

Carapaz in Carthy sta verjetno zadovoljna

Javna tajnost je, da Roglič ne blesti v zadnjem tednu grand tourov in že po zaostanku na Angliruju so bili tuji mediji polni vprašanj, ali se mu lahko tik pred koncem spet zgodi Le Planche des Belles Filles. A pretekli rezultati so kazali, da lahko proti Carapazu pridobi vsaj tri sekunde na kilometer. Carthy je na podobnem kronometru lani na Giru v deveti etapi zaostal za Rogličem minuto in pol, a vodja EF Jonathan Vaughters je opozoril, da je Anglež precej boljši kronometrist, kot kažejo rezultati.

Gomez Sport

Roglič je začel na ravnini zadržano, eksplodiral pa je tam, kjer naj bi pridobivala Carapaz in Carthy. Na vzponu je bil celo daleč najhitrejši, Carthyja je prehitel za 25 sekund, Carapaza za 49 sekund, Dana Martina (Israel Start-Up Nation) pa za 1:17. Zmago pa je pravzaprav izvlekel komaj. Edini, ki je včeraj favoriziral Willa Barto (CCC), je bil verjetno Eurosportov komentator Carlton Kirby, pa še on si verjetno ne bi upal napovedati, da bo skoraj zmagal.

Barta … kdo? Mladenič, ki dirka med profesionalci šele drugo sezono in za naslednje leto še nima pogodbe, je še v letih, ko lahko iz leta v leto skokovito napreduje. Lani je na Dirki po Romandiji na polovico krajšem kronometru zaostal za Rogličem 43 sekund, na približno enako dolgem na lanski Vuelti pa dobri dve minuti. Letos samo še sekundo.

Gomez Sport

Se je Roglič lotil kronometra celo preveč previdno? V izjavi po dirki ni deloval najbolj samozavestno, kot da bi se skušal potolažiti, ker je vendarle zmagal in spet oblekel rdečo majico. Tudi športni direktor Frans Maassen je priznal, da so bili na ravninskem delu kar malo zaskrbljeni, zato pa toliko bolj zadovoljni na vzponu.

Gomez Sport

Vsak dan se lahko zgodi vse

Ko gledamo v zobe zmagam, je jasno, da imamo opravka s šampionom. Roglič nas vsekakor ni prikrajšal za napet zadnji teden dirkanja. 39 sekund prednosti pred Carapazem in 47 sekund pred Carthyjem ni toliko, da bi lahko v ekipi mirno spali. Anglež verjetno ne bo dirkal na glavo, ampak bo predvsem branil tretje mesto ali napadal drugo. Carapazu, zmagovalcu lanskega Gira, pa drugo mesto na Vuelti ne pomeni drugega kot poraz in v dobro tekmovalne dramaturgije moramo upati, da bo dirkal napadalno.

Resne časovne razlike lahko pričakujemo samo še v sobotni predzadnji etapi s ciljem na vzponu ekstra kategorije na Alto de Covatilli. Ampak, po odpovedi dveh etap na Portugalskem, kjer bi dirkali šprinterji, se lahko kakšno sekundo odščipne tudi danes, v četrtek in petek. Na Vuelti se lahko zgodi vse, tudi veter, zato bo morala biti Jumbo-Visma pozorna ves čas. Ineos Grenadiers ima sicer šibko moštvo, zagotovo pa bo do konca agresivno dirkal Movistar.

Enric Mas je verjetno ciljal na uvrstitev med prve tri, kljub slabemu kronometru pa je zadržal peto mesto in bo tam verjetno tudi ostal. A to ne pomeni, da španska ekipa ne bo poskušala s kakšnimi norimi akcijami. Navsezadnje branijo prvo mesto v ekipni razvrstitvi, kjer jih praktično ogroža samo Jumbo-Visma z Rogličem, Seppom Kussom in Georgeom Bennettom. Zato bodo imeli gotovo vsak dan v begu svojega kolesarja ali pa bodo poskušali raztrgati glavnino, kar je lahko še posebej nevarno.14. etapa

Štart: Lugo (530 m)
Cilj: Ourense (166 m)
Razdalja: 205,8 km
Višinska razlika:2.800 m
V prvih 120 kilometrih po Galiciji tako rekoč ni ravnine in tudi potem kolesarje čakata še dva vzpona tretje kategorije. Zaradi zahtevnega zaključka na kilometer dolgem klancu s povprečnim naklonom 7 odstotkov ekipe ne bodo računale na zmago šprinterja. To lahko pomeni samo eno: uspešen beg.
Valovit teren bo verjetno poskrbel za to, da se bo sestava ubežne skupine spreminjala, verjetno pa bo precej velika in bodo imele nekatere ekipe v njej več članov. Gotovo bodo poskušali zmagati Tim Wellens (Lotto-Soudal), Rui Costa (UAE Emirates), Luis Leon Sanchez in Omar Fraile (Astana) pa seveda Remi Cavagna in Mattia Cattaneo (Deceuninck-Quick Step) – oba sta včeraj dobro izpeljala kronometer. Iz Sunweba lahko poskuša prav vsak. Krvavo potrebuje rezultat tudi Mitchelton-Scott, potem ko je včeraj iz deseterice izpadel Mikel Nieve. Spredaj bo tudi vsaj en kolesar Movistarja – Nelson Oliveira je bil včeraj izjemen, tretji.
Ubežniki bodo med seboj verjetno začeli obračunavati na zadnjem kategoriziranem klancu, ki se začne 30 kilometrov pred ciljem. Alto de Abelaira ni zahteven (7,6 km/3,8 %), je pa cesta ozka in enako velja za spust v dolino. Zapleten pa je menda tudi prihod v cilj pri semenišču v Ourenseju. Ne le zaradi vzpona samega, ampak tudi zaradi smešno ozke ceste.
Malo verjetno je, da bo glavnina ujela ubežnike, gotovo pa bodo v zaključku na Rogliča pritisnili z vsemi močmi. Jumbo-Visma bo morala dobro nadzirati dogajanje že na ozki cesti na Abelairo, potem pa Rogliča varno pripeljati v zaključek. Ta je rdeči majici pisan na kožo, vendar pa smo lahko prepričani, da bosta sekunde iskala tudi Carapaz in Carthy.
Lahko pride v cilj prva glavnina? Težko. Tudi zato, ker nihče ne želi tvegati spopada na Rogličevem terenu, kjer zlahka nabere nekaj bonifikacijskih sekund.

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik? Ustvari račun.