Vštric s Kajo Logar

Zaprisežena veganka se je pojavila na gorenjski kolesarski sceni skoraj iznenada in hitro vzbudila pozornost z odličnimi rezultati na Stravi. Lani jih je podkrepila z zmago na Maratonu Alpe, kjer je nastopila v dokaz, da je mogoče dirkati tudi z gorivom izključno rastlinskega izvora.

osebni arhiv

Nekdanja ambasadorka za Rose je dejavna na Instagramu, kjer navdušuje tudi s fotografijami hrane, ob kateri si celo zapriseženi vsejedci rečemo, da je lahko veganska kulinarika zelo okusna alternativa. Tudi Kaja je med tistimi kolesarkami, ki pred leti ni razumela, kako lahko ljudje na kolesu uživajo ure in ure, zdaj pa priznava: »Odkar gonim, sem našla svojo ljubezen.« Njena ljubezen je kolesarjenje in idealen poligon je cesta. Lahko tudi virtualna, saj redno zvifta, vsega skupaj pa ima letos na računu že več kot 5000 kilometrov. Tako je, če ima človek nekaj zares rad.

Sposodil si bom vprašanje, ki sem za ga zasledil na tvojem Instagramu: a ti sploh delaš kaj v lajfu?

(smeh). Ja, delam v zdravi trgovini v Lescah, kjer prodajamo predvsem ekološko hrano.

To sprašujem, ker dobro vem kaj pomeni prekolesariti 1000 ali 2000 kilometrov na mesec. V takih obdobjih imam občutek, da samo delam, kolesarim in spim. In najbolj mi gredo na živce vprašanja, če sploh kaj delam.

Ta vprašanja dobivam ves čas tudi jaz, ker sem ves čas na kolesu. Ljudje se ne zavedajo, da je to ena od prioritet v življenju in da včasih vstanem tudi ob šestih zjutraj, če hočem na kolo. Zdaj, ko živimo v karanteni, pa delam zares veliko. Ljudje so doma, jesti morajo in kupujejo veliko več. Prodajamo tudi gajbice z zelenjavo in za vse to gre veliko časa. Ampak, vse se da, če imaš željo!

To so res nadležna vprašanja. Ali pa to: joj, kako si suha, saj boš še zbolela!

Oh, tega pa ne slišim pogosto. Vsekakor nisem tako suha kot nekatere druge kolesarke, sploh v noge.

Zadnjič si pisala, da je treba postaviti zdravje pred telesno težo. Si res tako ješča?

Še ko je moj brat treniral, sem včasih za kosilo pojedla več kot on.

Si prej postala veganka ali kolesarka?

Veganka. Predvsem iz etičnih razlogov, ampak se mi je ta odločitev zdela najboljša z vseh perspektiv. Morda se kdo ne bi strinjal glede vpliva na zdravje, ampak to sem videla tako.

Nekateri poročajo, da se jim je po odločitvi za veganstvo povsem spremenilo življenje pa da so ozdraveli in podobno. Kaj pa ti?

Nikdar nisem imela težav z zdravjem, sem pa imela pred veganstvom precejšnjo obsesijo s hrano – včasih sem imela še 10 kilogramov manj!

Zdi se mi, da mi je, odkar sem veganka, postalo glede prehrane precej bolj vseeno in tudi, da imam do hrane boljši odnos.

Katarina Veselič

Vemo, da je marsikateri športnik, tudi kolesar, ovrgel mit, da vrhunski šport ne gre skupaj z veganstom. V pripravi na intervju sem ugotovil, da je vegan celo nekdanji boksar David Haye.

Vedno več jih je!

Tako, in ni sporno, da je lahko vegan vrhunski športnik, ampak ciniki vedno najdejo tisti ampak … morda bi bili še boljši, če bi uživali tudi hrano živalskega izvora?

Hm ... načeloma niso vegani od nekdaj, ampak so prej uživali meso, tako da veganska prehrana mora delovati. Plus: Simon Geschke je čedalje boljši.

Še en mit je, da je veganska kulinarika zapletena in naslednji, da je dolgočasna. Ampak, ko gledam tvoje zajtrke, ti kar malo zavidam, ker so videti desetkrat bolj barviti in verjetno tudi trikrat boljši kot moji. Kako dolgo se ukvarjaš s pripravo?

Če hočeš jesti zdravo, moraš biti definitivno bolj organiziran glede prehrane, neodvisno od tega, ali si vegan ali uživaš tudi meso in druge živalske proizvode.

Včasih doma kuhamo skupaj in zgodi se, da pripravim kosilo prej kot mami, ki se čudi, kako hitro gre. Tudi enostavne jedi so lahko zelo okusne.

Osebno me ob pogledu na sestavine – avokado, tropsko sadje, kvinoja in razne stvari, za katere ne vem kako se jih napiše ali izgovori – bega vprašanje ali je mogoče uživati zdravo vegansko življenje tudi z izključno lokalnimi sestavinami.

Seveda. Včasih so jedli zelo osnovno hrano. Kvinojo mogoče jem enkrat na mesec, chia semena tudi zelo redko, medtem ko se lan dobi doma in je čisto poceni. Vseh mogočih dodatnih sestavin ne kupujem zato, ker bi morala, ampak ker jih lahko. Kakšno dražjo sestavino kupim, ker rada preizkušam nove stvari in ker mi je hrana zelo pomembna.
 

Greva še malo na kolesarstvo. Od kdaj? Zakaj?

Začela sem štiri leta nazaj. Ko je brat treniral cestno kolesarstvo, se spomnim, da sem se spraševala, kako lahko toliko časa preživi na cesti in kako lahko toliko ur gleda cesto ... in zdaj sem jaz tukaj. In mislim, da je imel tudi on nekaj vpliva name. Spomnim se tudi, da sem gledala videe na Youtubu in zdelo se mi je zanimivo, da lahko s kolesa vidiš toliko stvari in da obstaja neka kolesarska skupnost.

Kako postaneš ambasadorka za Rose?

Nisem več, bila sem lani. Imam pa še vedno kolo.

Zakaj se skoraj vedno slikaš od zadaj?

(smeh) Ne vem, Instagram pač.

Greš dostikrat na kolo z bratom, zdi se mi, da kar precej voziš v družbi.

Ne toliko, kot bi si želela. Z bratom goniva vedno manj, ker je tudi on čedalje manj na kolesu. Tako sem večinoma jaz pobudnica za skupne vožnje oziroma ga prosim, če grem lahko zraven ko se dobi s svojo družbo. Načeloma pa res večinoma vozim s fanti, z dekleti skoraj nikoli.

Kako to, da bolj malo dirkaš?

Po svoje bi rada tekmovala več, ampak dirkanje me morda privlači malo manj kot treningi. Sicer sem tekmovalna, a si mogoče naložim preveč pritiska, da bi bila čim boljša … in potem raje sploh ne grem dirkat.

Lani sem bila najprej na Maratonu treh občin v Grosupljem, potem je bil že Maraton Alpe. Vozila sem tudi nekaj vzponov – na Krvavec, Pokljuko in Vršič –, na koncu sezone pa še na Istria Granfondo, kjer mi je bilo tudi zelo všeč.

Tudi tebe bom vprašal to seksistično vprašanje: se dalj časa urejaš za kolo ali za službo?

Za kolo. Ampak zaradi tega, ker po hiši iščem cunje, ki se sušijo. Dres in nogavice morajo pasati skupaj!

 

Najljubši vzpon doma in na tujem.
Doma definitivno Mangrt. Všeč so mi daljši in enakomerni vzponi. Mangrt je sicer na začetku precej strm, potem pa je naklon ves čas približno enak. In, seveda, zaradi lepih razgledov na gore.
V tujini še nisem vozila veliko, a bi izbrala vzpon na smučišče Hochkar v Avstriji. Cesta je lepa, sicer zelo strma, po mojem nekaj kilometrov okoli 10 odstotkov. Prav do vrha vodi čisto ozka in precej slaba cesta, tam je 900 metrov povprečni naklon 19 odstotkov.

Katarina Veselič

Najljubši spust doma in na tujem.
Najraje imam ovinkaste spuste, zato mi je v Sloveniji najbolj všeč spust z Dražgoš, sploh odkar so popravili cesto. Spust s Hochkara ni bil nič posebnega, mi je pa všeč spust z Jezerskega vrha na Maratonu Alpe, tam sem najbolj uživala.
S katerim kolesarjem in kolesarko bi šla najraje na kavo ali pivo? In zakaj?
S Simonom Geschkejem ali Adamom Hansenom, predvsem ker imata veliko izkušenj in sta vegana. Zanima me njuna perspektiva, predvsem kako je biti vegan v profesionalnem pelotonu. Zanimivo mi je poslušati ljudi z veliko izkušnjami in profesionalci imajo gotovo povedati veliko zgodbic.
In s Kasio Niewiadoma, ker mislim, da ima zelo dobro energijo.
Katere ceste še nisi prevozila, a si jo želiš?
Recimo, da kar vse prelaze v Italiji. Zelo mi je všeč Colle del Nivolet, zaradi razgleda na gore in jezera.
Kaj najraje piješ pred, med in po rundi?
Če grem zjutraj, vedno vodo in filter kavo. Med vožnjo pijem vodo, na dolgih treningih pa poleti izotonični napitek. Po rundi, sploh poleti v vročini, pijem kokosovo vodo.
Kaj najraje poješ pred, med in po rundi?
Pred skoraj vedno ovseno kašo, ki ji dodam lanena ali chia semena. Kašo obogatim s kokosovim jogurtom in sadjem, načeloma z borovnicami ali malinami, včasih tudi jagodami, ter arašidovim maslom ali vegansko nutelo. Čez vikend, ko imam več časa, si naredim tudi palačinke.
Med vožnjo ne uživam gelov, ampak energijske ploščice.
Po vožnji včasih najprej naredim smuti z vsem, kar mislim, da je dobro za regeneracijo. Vodi dodam zelenje, jagodičevje, kurkumo in poper, ki sta odlična za protivnetno delovanje, mogoče tudi rdečo peso in melaso, ki ima veliko železa, pa še nekaj z vitaminom C, da se železo bolje absorbira.
Sicer treninge vedno delam zjutraj, tako da imam po vožnji kosilo. Običajno je na krožniku žito – riž, zelo redko kvinoja – ali makaroni, tudi krompir. Zraven je zelenjava, kar imam pri roki, in beljakovine, kot so stročnice, tofu ali mesni nadomestki. Pa morda še avokado. Preproste stvari.
Zakaj je kolesarjenje najbolj kul šport?
Ker se lahko preprosto odpelješ v službo, torej od točke A do točke B in ob tem narediš nekaj zase. Všeč mi je tudi, da veliko vidiš.
Kakšno kolo voziš?
Rose X-Lite Six z diski in Ultegro Di2.
Kakšno kolo bi vozila, če bi bila meja nebo?
V bistvu sem kar zadovoljna s tem, kar imam, so mi pa zelo všeč Canyoni, Specializedi in Factorji, mogoče tudi Ridley. Ves čas pa razmišljam o gravel kolesu, ampak potem bi imela še eno gorsko kolo …

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.