Vittoria in A. Dugast s tubularji za L’Eroico

Zelo omejena serija niti ne tako zelo dragih tubularjev je prvi skupni proizvod odkar je Vittoria spomladi prevzela legendarno manufakturo A. Dugast.

Vittoria

Kaj revolucionarnega še lahko v 21. stoletju ponudi kolesarska industrija? Zdi se, da nič posebnega, a zdaj že vsak teden beremo o nesramno dragih personaliziranih ali pač zgolj maloserijskih izdelkih. Od tridimenzionalno tiskanih sedežev do šprinteric za 1900 dolarjev, ki pravzaprav precej spominjajo na sandale. Vittoria in A. Dugast pa delata po starem in z naravnimi materiali, čeprav seveda z vsem, kar ponuja nova tehnologija. Pičlih 118 tubularjev bodo v nizozemski delavnici mojstri izdelali ročno in na željo kupca dodali njegove začetnice.

Nove tehnologije, stari postopki izdelave

Vittoria je največji gumarski proizvajalec, ki se ukvarja izključno s kolesarskimi pnevmatikami. Potem ko je Vittoria v nekem obdobju za tako rekoč najslabšo možno izbiro, se je zadnja leta vrnila na prava pota. V svetu velikih pa je bil uspešen tudi A. Dugast, nekoč francoski proizvajalec, ki ga je leta 2002 prevzel Nizozemec Richard Nieuwhuis. Razvoj in proizvodnjo je preselil v Oldenzaal, njihovi izdelki pa so obveljali za najboljše predvsem v svetu ciklokrosa. Že ob združitvi so napovedali ekskluzivno serijo tubularjev. Tubularje s štampiljko L’Eroica 2021 so predstavili konec julija.

Tekalna površina je enaka kot na plaščih Vittoria Corsa CX, torej s tako imenovanim diamantnim profilom, bombažno ohišje Flying Doctor, ki nudi izboljšano zaščito pred predrtjem bočnega dela, pa je enako kot pri A. Dugastovih tubularjih. Tubular je širok 25 milimetrov, kar je za sodobne standarde malo, a kolesa za L’Eroico seveda ne omogočajo bistveno širših plaščev. Pravijo, da so uporabljeni izključno naravni materiali – visokokakovosten bombaž, naravna guma in naravni lateks –, kar pa ni povsem v skladu s trditvijo, da »neoprenska prevleka nudi maksimalno zaščito v slabih vremenskih pogojih«. Karkoli že to pomeni.

Z njimi se bo lahko pohvalilo samo 59 kupcev. Cena ni tako navita kot bi si predstavljali za ročno izdelane in personalizirane tubularje. Nakup enega kosa seveda ni mogoč, par pa bodo prodali po 230 evrov. Bržkone bo s temi tubularji dejansko mogoče nastopiti na L’Eroici, vendar verjamemo, da se bodo prodajali predvsem kot zbirateljski kosi, ki bodo domov prišli v lični bombažni musette.

Vsekakor je prijetno brati o izdelkih, ki imajo najprej dušo, šele potem pa se hvalijo s prihranjenimi vati in odsotkom izboljšav glede na predhodnika in konkurenco.

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.