Vittoria je še pred leti slovela kot proizvajalka, ki je zaspala na lovorikah, v zadnjem času pa jim je uspelo ta sloves popraviti. Danes je Vittoria je edino gumarsko podjetje, ki proizvaja izključno kolesarske pnevmatike – tudi za druge blagovne znamke. V zadnjem času so se proslavili s štirikomponentnimi plašči z dodatkom grafena.

Družina terencev

Večer pred preizkusom Ridley X-Nighta SL na ciklokros progi v Gavereju je Remko Postma, ki je zadolžen za prodajo Vittorie na trgih Beneluksa, predstavil njihove plašče za ciklokros. Na najvišji ravni tekmovalci še vedno prisegajo na tubularje A-Dugast in Postma se je strinjal, da so odličen material, a obenem trdno verjame, da ni Vittoria nič slabša.

Za ciklokros ponujajo tri profile pnevmatik, vse so na voljo kot tubularji in klinčerji, ki so pripravljeni na sistem brez zračnice. Terreno Dry je namenjen suhim razmeram, Terreno Mix za spremenljive podlage in Terreno Wet za blato. Izbiramo lahko med 31- in 33-milimetrskimi ter 38-milimetrskimi, ki so namenjene grevlanju. Terreno Dry je sicer na voljo tudi v dimenziji 650b, a le kot klinčer in v širini 47 milimetrov.

V družino Terreno sodi tudi gladka pnevmatika Terreno Zero, ki pa je koristna le za makadam in je na voljo tudi v dimenziji 650b in širini 47 milimetrov), ne pa kot tubular. Sliši se zapleteno, a ni. Pravzaprav je precej logično, klinčerji in tubularji pa se razlikujejo že na daleč: stena klinčerjev je siva, tubularji pa so pri strani rjavi.

Najboljši cestni in gorski plašči so iz štirikomponentne zmesi, pri plaščih za ciklokros pa so se odločili za trikomponentno sestavo, seveda z dodatkom grafena, ki ga pri Vittorii hvalijo kot zlato gumarske industrije. Ohišje tubularjev se ponaša z gostoto 320 TPI (niti na inčo), najlonsko ohišje klinčerjev pa s 120 TPI. Poznamo teorijo? Več ko je niti, bolj so fine, bolj se plašč deformira in manjši je kotalni upor.

Ne veste kaj bi? Izberite Terreno Mix.

Na progo smo se zapeljali na 33-milimetrskih klinčerjih Terreno Mix. Greben na tekalni površini sestavljajo čepi v obliki puščice. Nekoliko trša zmes zagotavlja nizek kotalni upor, a je oprijem soliden tudi na nekoliko mehkejši podlagi, sploh pri nizkih tlakih, ko se plašč bolj deformira. Takrat začnejo grabiti čepi pri strani, ki držijo plašč v stiku s podlago v zavojih in med vožnjo prečno po pobočju.

Na bolj ali manj suhi progi so se izkazali za odlično izbiro, solidno so opravili tudi na daljših odsekih spolzkega blata z nekaj lužami, za boljše zaključke pa bi moral na enakem terenu preizkusiti še model Terreno Wet.

Vittoriin plašč za mešane terene je optimalen na bolj suhih progah z nekaj blatnimi odseki. V širini 38 milimetrov pa bo Terreno Mix prepričal tudi marsikaterega ljubitelja grevlanja, ki rad zavije z makadama.

Vittoria Terreno Mix

Teža: 420 g
Ohišje: najlonsko, 127 TPI
Širina: 31/33/38 mm
Cena: 49,99 EUR

Cult d.o.o.

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.