V 110 dneh s kolesom okoli sveta

Helen Langridge želi postati najhitrejši človek, ki je samostojno prekolesaril Zemljo. Na pot se bo odpravila 31. maja iz Bruslja.

helenlangridge.com

Helen Langridge je začela kolesariti leta 2012, ker si v Londonu ni mogla privoščiti vozovnice za javni prevoz. Skoraj vsak dan je prevozila skoraj 42 kilometrov, na prvo daljšo pot pa se je iz Londona odpravila v Pariza. Kasneje je prek Tinderja spoznala fanta, s katerim sta se že na drugem zmenku dogovorila, da bosta s kolesi obkrožila planet. Na pot sta krenila čez 15 mesecev in se, kot piše na svoji spletni strani, s skoraj 30 tisoč kilometrov dolgega potovanja vrnila »poročena, brez prebite pare in popolnoma srečna«. Zdaj bo šla okoli sveta še enkrat. Sama.

Bila je na dnu, zdaj bo morala biti najboljša

Za izhodišče je izbrala Bruselj, od koder jo bo pot vodila čez Nizozemsko, Nemčijo, Poljsko, Litvo, Latvijo in Rusijo v Mongolijo ter na Kitajsko. Iz Pekinga bo poletela v Perth in prevozila južni del Avstralije, odletela na Novo Zelandijo in prekolesarila oba otoka. Sledil bo polet v Anchorage na Aljaski, ki bo izhodišče za prečkanje Severne Amerike čez Kanado in ZDA. Z vzhodne obale bo poletela v Lizbono in se v Bruselj vrnila čez Španijo in Francijo.

Prekolesarila bo 16 držav in 29 tisoč kilometrov, vsak dan torej v povprečju skoraj 264 kilometrov. 110 dni. Kolesarila naj bi od 15 do 16 ur na dan, spala pa pet ur na noč.

Helen se že od najstniških let bori z depresijo in anksioznimi motnjami, s svojim podvigom pa želi dokazati, da težave z duševnim zdravjem še ne pomenijo, da ni mogoče doseči velikih stvari. »Premikati želim svoje meje in zares videti kako hitro in daleč grem lahko. Dosegla sem najnižjo točko, zdaj pa moram biti najboljša, kot sem lahko,« je zapisala na svoji spletni strani.

Lov na absolutni rekord

Svetovni rekord je priznan le za kontinuirana potovanja, na katerih se s kolesom prevozi vsaj 29 tisoč kilometrov. Vključno z drugimi sredstvi, v tem primeru letali, pa mora skupna prevožena razdalja presegati dolžino ekvatorja, torej 40.100 kilometrov. Poleg tega je treba prevoziti antipodni točki, torej točki na nasprotnih straneh zemeljske oble. Zaradi tega pravila bo Helen Langridge vozila tudi čez Novo Zelandijo. Dve antipodni točki bo prevozila, ko se bo v Bruselj vračala čez Španijo.

Kolesarila bo brez podpore, njen načrt pa je zelo ambiciozen. Najhitreje je svet leta 2017 obkrožil Škot Mark Beaumont. Za to je potreboval vsega 78 dni, 14 ur in 48 minut, vendar pa je imel izdatno podporo številčne ekipe, ki ga je na poti spremljala z avtodomom. Langridgeva bo potovala sama in prav organizacija potovanja je velik izziv. To je na lastni koži občutil tudi Tomaž Humar, ki je postal leta 2016 najmlajši človek, ki je obkrožil svet. Potoval je 209 dni.

Škotinja Jenny Graham je svet obkrožila leta 2018 in na cilj v Berlinu prispela po 124 dneh, 10 urah in 50 minutah. Moški rekord pa je postavil Novozelandec Andre Nicholson, nekdanji hitrostni drsalec in udeleženec treh zaporednih olimpijskih iger. Leta 2015 je planet obkrožil v 123 dneh in 43 minutah. Če bo Helen Langridge izpolnila svoj cilj, bo torej postavila absolutni rekord v nepodprtem kolesarjenju okoli sveta.

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.