Tour 2021: Prvi Pogačarjev pečat

Rogliču je poškodbam navkljub kazalo odlično, a potem je s štartne rampe zapeljal Pogačar, ki je nadaljeval tam, kjer je lani končal. Še več, elito je tokrat premagal na terenu, kjer naj bi čas izgubljal in ne pridobival.

A.S.O./Pauline Ballet

Kronometer naj bi pokazal koliko kdo velja, ampak poškodovana in skoraj gotovo neprespana Primož Roglič (Jumbo-Visma) in Geraint Thomas ((Ineos Grenadiers) sta predvsem bila boj za preživetje med elito. Uspelo jima je kar dobro, pravzaprav odlično. Ampak Tadej Pogačar (UAE Emirates), ki je spet vozil kot vesoljec, ima pred resnimi tekmeci za rumeno že minuto in 20 sekund in več prednosti. To napoveduje divje nadaljevanje, ampak vprašanje je, kako napadati favorita z ranjenci?

Najmočnejša je Jumbo-Visma

Stefan Küng (Groupama-FDJ) je kmalu po nastopu samozavestno ocenil, da je zmaga tako rekoč njegova, saj smo si vsi težko predstavljali, da bi bil lahko kdo še hitrejši. Morda Wout van Aert (Jumbo-Visma)? Odkar se je po Rogličevem padcu v tretji etapi Belgijec odpeljal po svoje, pa potem niti ni šprintal, me je zaposlovalo vprašanje, če ni mogoče on plan B za skupni seštevek. Če bi Roglič odpeljal porazen kronometer, van Aert pa odličnega, bi bili šefi verjetno pred težko odločitvijo.

A.S.O./Charly López

Bolje kot van Aert pa se je peljal tudi Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), ki nas v vožnjah na čas vsakič znova preseneča. Kakšna bo dinamika znotraj moštva, je bilo odvisno predvsem od Rogliča. Kot glavno težavo ni izpostavljal bolečin, te so po njegovem tako ali tako sestavni del kronometra, ampak pomanjkanje moči. Vseeno je premagal vse neposredne tekmece – razen nekega vesoljca.

Na lepem ima nizozemska ekipa v deseterici tri kolesarje in je zavzela pozicijo, ki bi jo moral imeti s svojo četo kapetanov in pol-kapetanov Ineos-Grenadiers. Ampak Richie Porte ni vozil dobro, Richard Carapaz v skladu s skromnimi pričakovanji, Geraint Thomas pa je ob bolečinah zaradi padca izpostavil tudi prepočasen začetek. Od treh ali celo štirih, ki bi morali biti pri vrhu po včerajšnjem kronometru, je v deseterici samo Carapaz (9. mesto).

A.S.O./Pauline Ballet

Vesoljec

Tadej Pogačar je bil videti na štartni rampi kot nekdo, ki je pred kofirajdom čaka zamudnika, a se zaradi zamude ne sekira preveč. Sproščen, kot je lahko samo on. Chris Horner je izpostavil, da je štartal sekundo prezgodaj, a to očitno ni težava niti za Pogačarja niti za komisarje. Ko je za osem sekund vodil že na prvem vmesnem času, smo se spomnili prehitrih začetkov na Dirki po Baskiji in državnem prvenstvu. Ampak, v Kopru ga je morda zdelala tudi utrujenost, ker je dirko pričakal po noči na višini, kar mu je pač pobralo moči v zaključnem delu.

Obstajala je samo še nevarnost, da bo oblekel rumeno majico, a se je Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) dokazal še v četrti kolesarski disciplini. Dobro, zrihtali so mu nove obročnike Princeton Carbonworks, ki so težko dobavljiva roba, ampak vprašanje je, koliko časa je MVDP sploh presedel na kozi, kaj šele v vetrovniku. Na kolesu ni bil videti slabo, ampak kar precej vatov je moral verjetno vložiti že v premagovanje odvečnega zračnega upora.

A.S.O./Pauline Ballet

Upal sem, da bo vsaj tako dobro odpeljal kronometer Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step), ki pa je bil že na kolesu videti kot da že nekaj časa ni bil v vetrovniku. Kljub slabemu kronometru pa je na četrtem mestu ta trenutek dejansko najmočnejši francoski adut, potem ko se David Gaudu (Groupama-FDJ) ni proslavil in zaostaja za Pogačarjem že dve minuti in pol.

Bolj preseneča, da Alaphilippe sploh še omenja rumeno majico, kar mi po svoje vzbuja upanje, da bo Deceuninck-Quick Step poskušal kaj norega v skoraj 250 kilometrov dolgi etapi, kjer so na zadnjem kategoriziranem klancu na voljo tudi bonifikacijske sekunde. To bi bila še ena nora zgodba, in to na redek dan, ko sicer računamo na zmago iz ubežne skupine.

A.S.O./Pauline Ballet

Voda že teče v grlo

Po odličnem začetku v Bretanji je popolnoma razočaral Wilco Kelderman (Bora-Hansgrohe). Presenetljivo dobro sta na poti Aleksej Lucenko (Astana-Premier Tech) in Pierre Latour (TotalEnergies), ampak že uvrstitev v deseterico bi bila zanju uspeh. Rigoberto Uran (EF Education-Nippo) je odpeljal že boljše kronometre, a je še v igri, manj kot dve minuti zaostaja tudi Enric Mas (Movistar) in malo več Bauke Mollema (Trek-Segafredo). Nairo Quintana (Arkea-Samsic) je že daleč, a on naj bi vendarle lovil predvsem etapne zmage.

Kljub temu pa so to kolesarji, ki lahko zapletejo dirko in pomagajo ustvarjati kaos, v katerem bi se potencialno težko znašel Pogačar z mlado ekipo, katere kakovost je po vsem videnem žal vprašljiva in še Marc Hirschi je poškodovan. General Horner je včeraj izpostavil razmetavanje moči Mikkela Bjerga na kronometru, zato da je bil na koncu enajsti, in očitno tudi tveganje Brandona McNultyja, ki je celo padel. Po svoje se strinjam. V kaki drugi ekipi, na primer Qhubeki-NextHash, bi lahko dirkala na svoje rezultate, v UAE Emirates pa sta na Touru z eno samo nalogo. Bodisi garati za Pogačarja bodisi počivati.

A.S.O./Pauline Ballet

Ampak, težave bodo morali povzročati Pogačarju kolesarji Ineosa Grenadiers in Jumbo-Visme. Njihova prva težava je, da jim teče voda v grlo že po petih dneh. Druga težava pa so poškodbe. Roglič in Thomas bosta morala pred dnem počitka alpski vikend predvsem preživeti brez izgub. Morda bo kaj poskušal Carapaz, a to utegne Thomasa povsem oddaljiti od boja za zmago. Bosta poskušala Wout van Aert in Jonas Vingegaard? Pogačar gre za njimi in če Roglič ne more slediti, se je s tem znebil glavnega tekmeca brez neposrednega napada.

Težko bo tudi gledati

Se utegne zgoditi, da dvojček etap v Alpah ne bo prav posebej spektakularen? Divje špekuliram, ne jemljite me resno. Ineos Grenadiers lahko žrtvuje Thomasa in se poskuša z napadi Carapaza znebiti sovražnika številka 2, to je Primož Roglič. S sovražnikom številka 1 poskušajo opraviti pozneje, če že ne bi šlo spotoma. To bi seveda koristilo še marsikomu, ki se vidi vsaj na odru za zmagovalce. Roglič bo preživljal pekel in to bo težko gledati. V tem bi užival samo psihopat.

Po drugi strani je Tadej Pogačar v tako dobrem položaju, da mu zmage ne moremo že vnaprej pripisati samo zato, ker je v športu mogoče marsikaj, v kolesarstvu pa lahko ena napaka odloči vse. Danes se mu lahko zgodi, kar se je Rogliču v treh dneh dvakrat.

Na cesti bo težko. In po svoje bo težko tudi tistim, ki ležimo na kavču.

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.