Tour 2021: #32 ...

Nihče se ni nikoli spraševal, ali je Mark Cavendish mojster šprinta in ali si želi zmagovati. Spraševali smo se ali še ima noge.

A.S.O./Charly López

Na Tour so Mark Cavendish in celoten Deceuninck-Quick Step gotovo prišli v prepričanju, da lahko zmagujejo tudi v šprintih. S prvo, pravzaprav 31. Cavovo zmago pa je samozavest šinila v višave in bilo je samo vprašanje časa, kdaj mu bo uspelo še drugič. Pravzaprav 32. Izkoristil je tudi drugo priložnost, a za to je moral tik pred končno postajo prestopiti na drug vlak.

Na letečem cilju Cav z eno nogo

Na začetku etape je verjetno vse športne direktorje bolela glava. Vse skupaj se je zares umirilo šele ko sta sama ostala Greg van Avermaet (AG2R-Citroen) in Roger Kluge (Lotto-Soudal) iz ekip, ki sta v nevarnosti, da bosta do konca Toura ostali brez vsega. Zato dirkajo, kot bi morale po vseh pravilih ekipe Pro, ki pa so na letošnji dirki precej neopazne. Z eno izjemo, seveda.

A.S.O./Charly López

Deceuninck-Quick Step je imel vajeti dirke spet v rokah. Na letečem cilju je kot vedno odlično potegnil Michael Mørkøv in po desni je lahko prehitel samo Sonny Colbrelli (Bahrain Victorious), medtem ko je Cavendish na koncu kar nehal poganjati in je mimo prilezlo vse živo – razen Petra Sagana (Bora-Hansgrohe), ki sicer pravi, da še naprej verjame v zmago v točkovnem seštevku.

Cavendish seveda lovi etapne zmage in zelena majica je vsaj za zdaj predvsem modni dodatek, vendar je vseeno nenavadno, da je nehal poganjati, ko je bil že skoraj tam.

A.S.O./Charly López

Osladna pravljica

V Chateaurouxu pa je bil Cavendish na preži. Spet je imel odličen vlak. Julian Alaphilippe ne štedi z močmi in je v en kilometer spet vlekel, kot bi to pričakovali od precej večjega fanta. A morda mu je malo zmanjkalo, tega vtisa se ne morem znebiti. Medtem je Mathieu van der Poel v rumeni majici iskal svoje izgubljene fante. Našel jih je šele 1000 metrov pred ciljem, medtem je imel čas opazovati tudi situacijo, lepo se je s svojimi priklopil gruči na desni strani in 750 metrov pred ciljem potegnil kot žival ter iz ozadja skoraj prehitel Cavendishev vlak, v katerem je malo škripalo.

Če bi Alpecin-Fenix ostal na levi, bi morda celo zmagali, a so se odločili zapreti prostor, ko so bili že kar daleč pred Dececuninck-Quick Stepom. Takrat pa je Cav pokazal vse svoje mojstrstvo. Pri hitrosti več kot 60 kilometrov na uro je našel luknjo, ki jo je za Jasperjem Philipsenom (Alpecin-Fenix) naredil Nacer Bouhanni (Arkea-Samsic). To je bilo nekaj podobnega, kot če morate pod pritiskom v prvo zadeti v šivankino uho.

Seveda pa je moral, zato da je prehitel Philipsena, zlesti še mimo Tima Merlierja (Alpecin-Fenix) kar je naredil s točno toliko agresivnim manevrom, da se o njem nihče ni resno spraševal. Pri tem je malo zmotil tudi Philipsena in na koncu zmagal dovolj sigurno, da se je lahko prijel za glavo.

Točno tako kot pred 13 leti na istem kraju, ko je prvič zmagal v etapi na Touru. Nadaljuje se kičasto pravljična, že skoraj osladna zgodba letošnje Dirke po Franciji. Cavendish zmaga 32. v Chateaurouxu, kjer je zmagal že leta 2008. In leta 2011. Ko Tour obišče to mesto, vedno zmaga Cav.

A.S.O./Charly López

Seveda so ga vprašali tisto. Seveda je rekel, da se o tem ne sprašuje. Ampak nekje kljuva. Ima še štiri ali pet priložnosti za dve zmagi, s katerima lahko ujame Eddyja Merckxa po številu zmag na Touru. Največji tekmec je menda, ne Jasper Philipsen, ampak Tim Merlier, za katerega očitno velika večina meni, da je močnejši v tem paru. Sam dvomim, da vemo več kot šefi Alpecin-Fenixa.

Šest dni, malo zadovoljnih

Po šestih etapah je zanimivo, da so kaj resnega doslej dosegle samo tri ekipe. Deceuninck-Quick-Step ima z Alaphilippom in Cavendishem že tri etapne zmage, eno rumeno majico in šest zelenih. Alpecin-Fenix ima zmagi Tima Merlierja in MVDP ter pet rumenih majic. UAE Emirates ima etapno zmago Tadeja Pogačarja, ki tudi že od začetka nosi belo majico. Ostali nimajo ničesar. No, Ide Schelling (Bora-Hansgrohe) nosi pikčasto majico. Tudi zato bo današnja etapa orkanska, zaradi razmerij v skupnem seštevku pa je mogoče prav vse.

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.