Test: Rudy Project Keyblade

Nova kolesarska očala s fotokromatskimi stekli smo preizkusili v spremenljivih vremenskih razmerah in tudi na ciklokrosu.

Ronny De Coster

V času, ko nas proizvajalci očal prepričujejo s formo ogromnih izdelkov, Rudy Project stavi predvsem na funkcionalnost, torej na odlično optiko, zračnost in prilagodljivost okvirja obrazu, ob tem pa veliko pozornost namenijo tudi športnikom z dioptrijo – bodisi s korekcijskimi vstavki bodisi s korekcijskimi lečami. V ponudbi Rudy Projecta smo našteli kar trinajst modelov kolesarskih očal, ki so na voljo v 97 različicah. Keyblade uvrščajo med kolesarska očala, a ocenjujem, da bi jih zlahka uporabili tudi za tek – kot njihov namenski tekaški model Propulse – ali katerikoli drugi šport na prostem.

Zračenje serijsko

Okvir je na voljo v sedmih barvah ter z običajnimi, polariziranimi (Polar 3FX/HDR) ali fotokromatskimi (ImpactX2) ter seveda korekcijskimi (RP Optics) stekelci. Na pragu zime sem bil vesel fotokromatskih, ki so sicer na voljo v črnem – oziroma temnem – in rdečkastem tonu, ki je primernejši za bolj oblačno vreme.

Gumijast nosnik je nastavljiv po širini, tačke z gumijastimi zaključki pa se lepo oprimejo glave. Ločeni stekelci imata na vsaki strani po eno režo v spodnjem delu in po dve v zgornjem. Zgornji se razkrijeta šele ko ju ločimo od okvirja. Namenjeni sta odvajanju vlažnega zraka med glavo in očali, za kar je poskrbljeno z režami na zgornjem delu okvirja, ki so prvič uporabljena novost.

Stekelca so precej majhna, zato Rudy Project očala priporoča predvsem kolesarkam in kolesarjem z manjšimi glavami. Večjim kolesarjem utegne priti do živega veter, kar je posebej očitno v hladnem vremenu, sploh za tiste, ki smo vajeni velikih očal. Neverjetno učinkovito pa je prezračevanje z notranje strani. Očala smo na progi ciklokrosa v Gavereju preizkušali v precej toplem vremenu, hitrosti so bile nizke, srčni utrip pa blizu maksimalnega. Če bi se očala rosila, bi to opazili – a nismo.

Kameleonske lastnosti

Navdušijo tudi fotokromatska stekelca. Mnogi proizvajalci za svetlobno občutljivost uporabljajo premaze, stekelca ImpactX 2 pa so na svetlobo občutljiva sama po sebi. Zaradi tega so trpežnejša oziroma praske ne poslabšajo fotokromatskih lastnosti. V različici ImpactX 2black je zatemnitev od 13- do 63-odstotna, kar je odlično za spremenljive svetlobne razmere, medtem ko bi v močnem soncu, sploh na višini in v snegu, verjetno izbral temnejša. Po drugi strani pa so v zelo oblačnem vremenu precej temna, zato v takih razmerah vseeno priporočam povsem prozorna stekelca.

Kot trdi Rudy Project, so stekelca nezlomljiva. Lastnoročno sem jih upogibal, a ne preveč, da bi lahko uporabil tako močno besedo … zagotovo pa bolj, kot če bi se na očala usedel, kar je zelo verjeten dogodek, skoraj toliko, kot da jih pozabite na strehi avta.

Oblika morda ni atraktivna, a mnoge privlači ravno to, da očala niso ogromna, ampak neopazna. Všeč bodo kolesarkam in kolesarjem z manjšimi glavami. Med preizkusom sem še enkrat ugotovil, da me pogosto navdušijo izdelki, na katere med preizkusom pozabim. To velja tudi za Keyblade.

Zarosijo šele pri velikem naporu ob nizki hitrosti, za nošenje so prijetna, pri vožnji v spremenljivih svetlobnih pogojih pa sem opazil, da nisem ničesar opazil.

 

Rudy Project Keyblade ImpactX 2black

189,99 EUR
Teža: 32 g
Maxisport d.o.o.

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.