Test: Rokavice GripGrab Waterproof Knitted Thermal

Če kdaj, so mi tople in nepremočljive rokavice prav prišle letošnjega novembra. Ugotovitev? Štrikanje je kul.

Jernej Lah

Na GripGrabovi predstavitvi v Belgiji je Chris Smeets prostodušno povedal, da gre za rokavice iz voodporne tkanine, s katero se je proslavil Sealskinz. A njihov patent je lani potekel in Danci so izkoristili priložnost ter po njihovih besedah material celo nekoliko izboljšali, saj naj bi bil bolj raztegljiv.

Ko zagrabi silikon

Manšeta sega visoko, kar je zlasti pomembno pri rokavicah, ki jih oglašujejo kot vodooddporne. Na dlaneh ni blazinic z gelom in podobne navlake, ki me na rokavicah praviloma moti. Odličen oprijem so zagotovili s silikonskimi elementi v obliki GripGrabovega logotipa na predelu dlani in na palcu, na kazalcu in sredincu pa je z enakim materialom izpisano »Never lose your grip« (Nikoli ne izgubi oprijema). In ga nismo.

Ime pove vse: GripGrab z oprijemom ne razočara.

Ime pove vse: GripGrab z oprijemom ne razočara. Jernej Lah

Material je prijazen tudi pametnim telefonom in če že moram navesti kakšno pomanjkljivost, so to samo majhne površine s svetlobo odbojnim potiskom. GripGrab ponuja tudi linijo fluorescentnih izdelkov Hi-Vis, a med njimi še ni teh rokavic.

Cestni in laboratorijski preizkus

Troslojna tkanina je dovolj topla za kolesarjenje pri temperaturah nad 0 stopinj Celzija. Z njimi sem več ur vozil pri temperaturah od 0 do 2 stopinji, večidel v meglenih in vlažnih pogojih. Izkazale so se kot dovolj tople, zazeblo pa ni niti po daljših vzponih, ko sem se v dlani prepotil. Pretople so postale pri okoli 10 stopinjah Celzija, a pri teh temperaturah večinoma vozim brez rokavic.

Večkrat me je dobil tudi novembrski dež in z veseljem sem ugotovil, da navedbe držijo: rokavice niso premočile, res pa je, da dež ni vztrajal več kot pol ure. Rokavice so na notranji strani sicer vlažne, kar je posledica potenja, a pomembno je, da kljub temu ostanejo tople.

Manšeta sega visoko nad zapestje.

Manšeta sega visoko nad zapestje. Jernej Lah

Naredil sem še laboratorijski test. Pod prho. V rokavico sem z razdalje nekaj centimetrov usmeril močan curek vode, ki se, kljub precej večjemu pritisku kot v dežju, po treh ali štirih minutah ni uspela prebiti skozi material. Zunanji material se sicer močno napije vode in rokavice bi lahko oželi, a notranjost ostane suha.

Nepremočljive rokavice, ki ne prepihajo in ostanejo tople, tudi ko se prepotimo v dlani. Udobne so tudi, ko je nekoliko topleje – oblekel sem jih na začetku zime in jih ne bom snel do konca.

Cena: 49,95 EUR
www.gripgrab.com

Nogavice GripGrab Lightweight Waterproof

Nogavice so izdelane iz enakih materialov, a so bolj raztegljive. GripGrap obljublja enake lastnosti kot pri rokavicah. Za test v naravnem okolju nisem imel živcev, zato sem jih preizkusil pod prho in pod enakim protokolom kot rokavice. Tudi nogavice se napijejo vode, a ostanejo noge na toplem.
Nekajkrat sem jih oblekel v zelo hladnem vremenu, tudi pri temperaturah blizu ničle, in sicer v kombinaciji z zračnimi šprintericami in neoprenskimi galošami. Sicer so debelejše od običajnih nogavic, a spet ne predebele. Udobne so bile tudi še po petih urah, le čevlje sem nekoliko manj zategnil.
Cena: 44,95 EUR

Martin Paldan/GripGrab

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.