Test: HJC Valeco

Čelada spominja na model Ibex 2.0, a je nekoliko težja in manj zračna. Vseeno daje vtis precej dražjega izdelka.

Ronny De Coster

V sezoni 2019 je osemnajst ekip World Toura uporabljalo čelade petnajstih proizvajalcev in med njimi je bil tudi HJC, ki je v kolesarski svet zares vstopil šele lani. A korejski proizvajalec vstopa v kolesarski svet z bogatimi izkušnjami iz avtomotošporta. Na evropskem tržišču motorističnih čelad zavzema kar 20-odstotni delež, zato so si lahko brez velikega cmoka v grlu privoščili sponzorski vložek v ekipo Lotto Soudal. Letos uvajajo v ponudbo tudi kolesarske čelade srednjega in nižjega srednjega razreda.

HJC uvaja novosti, a Valeco je klasična čelada

Ibex 2.0 in Furion 2.0 se pohvalita z zanimivima rešitvama. Prva je sistem Selfit, s katerim se kletka samodejno prilagodi obsegu glave. To smo lahko na hitro preizkusili tudi med predstavitvijo v Belgiji in na prvi dotik se mi je zdel pristop kar obetaven. Druga novost je sistem Coolpath. Znebili so se penastih vložkov na vrhu čelade in jih nadomestili z večjim vložkom iz umetne mase, ki izboljša kroženje zraka. To je morda dobra zamisel, ki bi jo nekoč z veseljem preskusil tudi na svoji plešasti glavi.

A na to priložnost bom moral še počakati, saj je Valeco klasična čelada z običajnimi penastimi vložki in običajno, po višini in obsegu nastavljivo kletko. Izbral sem velikost S, čeprav je moj obseg glave 56 centimetrov, torej ravno na zgornji meji. Pod čelado brez težav spravim tudi podkapo, bi pa rekel, da je oblika školjke primernejša za ožje lobanje.

Eleganca 21. stoletja

Školjka je izdelana s tehnologijo in-mold (ne vem zakaj kar naprej poudarjamo nekaj, kar je postalo standard) in pena EPS je s polikarbonatnim ovojem zaščitena tudi na spodnjem robu čelade. Vrtljivi gumb za nastavljanje se morda obrača nekoliko trdo, kar pa me ni motilo. Prilagajanje dolžine trakov ob ušesih je preprosto, moti pa me, da sta leva in desna stran traku med seboj povezani. Zaradi tega jih je treba ob ušesih vsakokrat poravnati. Všeč mi je, da se čelada uleže nizko na glavi. Pravzaprav bi rekel, da je ena elegantnejših modernih čelad, ki skušajo biti tudi čim bolj aerodinamične.

Notranja kletka je nastavljiva po obsegu in višini.

Notranja kletka je nastavljiva po obsegu in višini. Jernej Lah

Jeseni in pozimi nisem mogel oceniti zračnosti, a lahko vseeno zaključim, da čelada upraviči svojo prijazno ceno. Valeco daje premiumski občutek, a za dostopno  ceno.

Jernej Lah

 

HJC Valeco

Teža: 233 g
Število odprtin: 12
Velikosti: S (51-56 cm)/M (55-59 cm)/L (58-63 cm)
Cena: 149 EUR
www.hjcsports.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.