Svetovno prvenstvo v Yorkshiru uspešno tudi finančno

Organizatorji svetovnega prvenstva v Yorkshiru so zadovoljni. Harrogate je v devetih dneh obiskalo 69 tisoč posameznikov, v celotnem Yorkshiru pa si je tekme ogledalo več kot 700 tisoč navijačev.

www.visitharrogate.co.uk

Se še spomnite zamisli izpred nekaj let, da bi svetovno prvenstvo v cestnem kolesarstvu organizirali v Sloveniji? Iz te moke ni bilo kruha, organizacija tako velikega dogodka je pač drag zalogaj. Svetovno prvenstvo v Ponferradi leta 2014 je prineslo večmilijonsko izgubo, glava pa je bolela tudi Norvežane po svetovnem prvenstvu leta 2017 v Bergnu. A v Yorkshiru so očitno zadovoljni. Študija »Ekonomski učinki Yorkshira 2019 razkriva, da so obiskovalci med svetovnim prvenstvom porabili 22,5 milijonov funtov (26,8 milijona evrov).

V Harrogate pripotovalo 12 tisoč tujcev

Še 2,3 milijona funtov (2,7 milijona evrov) so porabile reprezentance in predstavniki medijev: v Harrogatu so akreditacije podelili 849 novinarjem in 2.100 članom reprezentanc iz 67 držav.

V Harrogatu, ki ima 75 tisoč prebivalcev, si je v devetih dneh tekmovanja ogledalo 219 tisoč gledalcev oziroma 69 tisoč različnih obiskovalcev, v celi regiji pa so jih našteli 712 tisoč. Dva od treh obiskovalcev Harrogata nista bila domačina: 14 tisoč jih je bilo iz Yorkshira, 20 tisoč jih je prišlo iz drugih delov Velike Britanije, 12 tisoč pa je bilo tujcev.

Največ denarja so obiskovalci porabili za namestitev (9 milijonov funtov – 10,7 milijonov evrov), 5,9 milijonov funtov (7 milijonov evrov) za jedačo in pijačo, 5,1 milijon (6 milijonov evrov) za nakupe in druge aktivnosti in 2,5 milijona (3 milijone evrov) za prevoz.

Domačini potrebujejo počitek, trava pa čas

Harrogate je prvič obiskalo 18.000 prišlekov. Intervjuvali so 450 naključno izbranih in več kot 80 odstotkov bi jih obisk kraja priporočilo, kar tri četrtine pa bi se tja vrnile. Z dogodkom je bilo zelo zadovoljnih tudi 60 odstotkov domačinov, samo 7 odstotkov pa je bilo zelo nezadovoljnih – ne glede na to, da so lokalni mediji izpostavljali predvsem slabosti, pretežno cestne zapore.

Kljub splošnemu zadovoljstvu pa so se lokalne oblasti odločile, da v bližnji prihodnosti ne želijo več gostiti kolesarske dirke. Zavrnili so tudi ponudbo organizatorjev Dirke po Yorkshiru za leto 2020. Vodja mestnega sveta Richard Cooper je izjavil: »Mislim, da si želijo ljudje nekaj počitka od velikih dogodkov in to jim želimo omogočiti.«

Po svetovnem prvenstvu so se na primer pojavile kritike zaradi razrite trate v parku The Stray, kjer je bilo območje za navijače. Teren je med svetovnim prvenstvom močil dež in priljubljeni park se je pod nogami več deset tisoč navijačev spremenil v blatno močvaro. Sanacija naj bi mestne oblasti stala 21 tisoč funtov oziroma okoli 25 tisoč evrov.

V Veliki Britaniji čez tri leta superprvenstvo

Na Otok se svetovno prvenstvo vrača že leta 2023, in sicer na Škotsko. Glasgow bo prvi v zgodovini gostil kompleten kolesarski program. Svetovno prvenstvo bo že avgusta, za majice pa se bodo pomerili v 13 kolesarskih disciplinah, manjkali bodo samo ciklokrosisti. Poleg cestnih kolesarjev se bodo na svetovnem prvenstvu pomerili še parakolesarji, pistaši in pistaši parakolesarji, gorski kolesarji (kros, spust, maraton in eliminator – kaj pa e-kolesarji?), trial, BMX freestyle in BMX race, dvoransko kolesarstvo … in seveda amatersko svetovno prvenstvo na cesti.

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.