Strava nadgradila funkcijo Goals

Naročniki lahko z najnovejšo posodobitvijo bolj natančno določajo svoje osebne cilje. Za več različnih športov in v različnih časovnih okvirjih.

Strava

Strava se trudi prepričati uporabnike k plačilu naročnine z novimi funkcionalnostmi, kot so na primer lokalne legende. Gre za nagrajevanje s prenosljivim virtualnim zlatim vencem za tistega, ki določen segment prevozi največkrat v 90-dnevnem obdobju. V Sloveniji ta reč še ne deluje, smo pa na Stravi opazili, da Urška Žigart na Azurni obali ne nabira več samo zlatih kron, ampak tudi zlate vence. Kakorkoli, zdaj je na voljo še prenovljena funkcija Goals oziroma cilji. Seveda samo za naročnike, ki plačajo tistih 59,99 evrov letno.

Stran z listki na hladilniku … tu je aplikacija

Kot smo pri Stravi že navajeni, zna biti vse skupaj vsaj na začetku nekoliko zapleteno, vsega pa ni mogoče opraviti prek aplikacije, ampak lahko določene cilje, bog pomagaj, urejamo samo preko spletne strani.

Po novem izbiramo med 32 različnimi športi (tako Strava, sam sem jih v več poskusih naštel okroglih 30). Pri kolesarjenju si lahko zadamo za cilj določeno razdaljo, čas ali višinsko razliko, za vsako od teh treh možnosti pa še tedenski, mesečni in letni časovni okvir. To je precej preprosto na aplikaciji za pametne telefone, kjer poiščemo možnost dodajanja ciljev v razdelku Training.

Kot smo se že navadili, pa je logika povsem drugačna na spletu, kjer najdemo cilje v razdelku Dashboard, kjer izberemo My Goals. Tam poiščemo na desni strani piktogram svinčnika, nanj kliknemo in nastavimo.

Izključno na spletni strani lahko nastavimo kot cilj tudi določeno moč, ki jo želimo doseči do določenega datuma za čas od 5 sekund do ene ure.

Lahko pa si za cilj izberemo izboljšanje časa na določenem segmentu (velja samo za kolesarje in tekače). Tudi za to moramo obiskati svoj profil na spletni strani, potem pa poiskati segment, bodisi prek iskalnika segmentov (Segment Explore ali Segment Search). Določimo ciljni čas ter časovni rok … in se začnemo gnati.

Seveda si lahko cilje zapišete tudi na listek in ga z magnetom pripnete na hladilnik, ampak enako nadležna zna biti tudi aplikacija. Po novem vas opozarja na cilj takoj, ko obiščete zavihek s svojimi aktivnostmi.

Potrebujete motivacijo za kolesarjenje? Kaj pa za dvigovanje uteži?

Pri Stravi trdijo, da je zastavljanje ciljev koristno za dvig motivacije športnikov. Športniki, ki si zastavijo za cilj tri aktivnosti na teden namesto dveh, naj bi po podatkih Strave na koncu opravili na leto dvakrat toliko aktivnosti. Tisti, ki med novoletne zaobljube uvrstijo tudi šport, naj bi se jih z uporabo Strave držali bolj pridno: cilj naj bi jih doseglo kar 97 odstotkov.

Seveda pa je vprašanje, čemu sploh kolesariti, če vas motivirajo zgolj številke, ne pa recimo golo veselje do tega športa ali načina prevoza, kakorkoli ga že razumete. Morda bi bilo za zdravje in zdrave družinske odnose za marsikoga celo koristno, da bi se omejil, ne navzgor, ampak navzdol. Da bi torej določil, da bo na teden prevozil največ 300 kilometrov. Tega Strava za zdaj še ne omogoča.

Po drugi strani pa je na mestu vprašanje, kdaj ste nazadnje naredili raztezne vaje ali trening za moč. To je tisto, kar je tudi koristno, a se nam ne ljubi, ker je dolgočasno. In še naporno. No, zdaj si lahko na Stravi določite cilj, da boste vsak teden vsaj eno uro telovadili tudi na ležalni podlogi.

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.