SP 2021 v Flandriji: favoritinje v kronometru

Med ženskami je vrh še precej ožji kot v moški konkurenci, a boj za zlato medaljo bo vseeno zanimiv predvsem zato, ker trasa ne ustreza Annemiek van Vleuten, ki naj bi bila vseeno prva favoritinja.

Eloise Mavian/Tornanti.cc

Aktualna svetovna prvakinja Anna van der Breggen je odstop v svoji zadnji sezoni odpovedala zaradi pomanjkanja motivacije. Manjka tudi svetovna prvakinja iz leta 2019, Američanka Chloe Dygert. Po lanski nesreči na kronometru v Imoli je letos dirkala vsega trikrat in se po olimpijskih igrah odločila, da bo rehabilitacijo podaljšala. Tako je glavna favoritinja olimpijska prvakinja in svetovna prvakinja izpred treh in štirih let, Annemiek van Vleuten. A imela bo težko delo, predvsem z Marlen Reusser, ki letos leti, sploh na kronometrih. Za slovensko reprezentanco dirka Eugenia Bujak, ki je bila na evropskem prvenstvu trinajsta.

Annemiek van Vleuten (Nizozemska) *****

Zmagovalka 86 dirk je tudi pri 38 letih favoritinja povsod, kjer se pojavi – naj bo to Dirka po Flandriji, Liege–Bastogne–Liege, etapna dirka ali pa kronometer na najvišji ravni. Zanimivo je, da je bila letos na kronometrih še najslabša na državnem prvenstvu, šele četrta, ampak nizozemsko državno prvenstvo je verjetno najtežje nacionalno prvenstvo na svetu.

Odtlej je skoraj zmagala na olimpijski cestni dirki, osvojila zlato na kronometru, potem pa zmagala na Klasiki San Sebastian, z etapno zmago generalno na Dirki po Norveški in dvema zmagama na ženski Vuelti. Na evropskem prvenstvu je izpustila kronometer, na cestni dirki pa je bila deveta, potem ko je zmagala reprezentančna kolegica Ellen van Dijk.

Trasa, kjer bo, razen v prvih treh kilometrih, prišla do izraza predvsem surova moč, ji sicer ni pisana na kožo, toda večina jo ima vseeno za glavno favoritinjo že zaradi imena.

A.S.O./Arne Mill

Marlen Reusser (Švica) ****

Lani tretja na evropskem in druga na svetovnem prvenstvu bo v ponedeljek dodatno motivirana, saj bo dirkala na svoj trideseti rojstni dan. Letos se ji je odprlo na domači dirki s tretjim mestom v prvi od dveh etap, nakar je oblekla obe majici državne prvakinje.

Na olimpijskem kronometru jo je prehitela le van Vleuten, res pa za skoraj minuto. Odlična četrta je bila na Dirki po Norveški, drugo mesto na Simac Ladies Touru pa si je prigarala predvsem z zmago v kronometru. Žensko Vuelto je končala za Annemiek van Vleuten na drugem mestu in z zmago v prvi etapi. Med glavnimi favoritinjami je tudi zahvaljujoč naslovu evropske prvakinje v vožnji na čas.

Sekunde izgublja v tehničnih delih, navsezadnje je v profesionalnem pelotonu šele kratek čas, a na tej progi bo odločala predvsem durova moč na dolgih ravninah.

Francesco Rachello/Tornanti.cc

Ellen van Dijk (Nizozemska) ****

Svetovna prvakinja v vožnji na čas daljnega leta 2013 je zmagala tudi na vseh evropskih prvenstvih v tej disciplini med letoma 2016 in 2019. Letos je zaostala samo za Marlene Reusser, čez dva dni pa zmagala na cestni dirki. V vožnjah na čas blesti tudi letos. Pri višini 182 centimetrov in teži 71 kilogramov ima, tako kot Reusser, idealno postavo za hiter ravninski kronometer.

Gomez Sport

Lisa Brennauer (Nemčija) **

Majico svetovne prvakinje je oblekla že leta 2014, prihodnje leto je bila bronasta, potem pa v posamičnih kronometrih ni bila več povsem pri vrhu. Na olimpijskih igrah je zaostala za van Vleuten skoraj dve minuti, na veropskem prvenstvu pa na tretjem mestu za dobro minuto. A tudi njej je klasičen kronometer z malo pospeševanji in brez klancev pisan na kožo in nova medalja ne bi bila presenečenje.

Lisa Klein (Nemčija) *

S 25 leti je najmlajša med favoritinjami. Bronasto medaljo je na evropskem prvenstvu zgrešila za 20 sekund in njena medalja bi bila v Flandriji pravzaprav manjše presenečenje.

Amber Neben (ZDA) *

Prvi naslov svetovne prvakinje je osvojila že pred trinajstimi leti in uspeh ponovila leta 2016. Pri 46 letih je svojevrsten fenomen, ki se v kronometrih še vedno suka med najboljšimi. Na olimpijskih igrah je bila peta.

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.