Red Bull Bay Climb

Seveda imajo dirke v vzponu tudi v Združenih državah Amerike. Verjetno najbolj odbita se je zgodila preteklo soboto v San Franciscu. Očitno merijo tam v miljah razdalje tudi kolesarji: klanec je dolg vsega 0,32 milje.

Long/Nguyen/Red Bull Content Pool

Članek o vzponih v Veliki Britaniji je precej odmeval in bo bržkone dobil nadaljevanje, glede na to, da se je Tim Podlogar dejansko kvalificiral na državno prvenstvo. Na malo drugačen način pa so se vzpenjanja lotili v San Franciscu. Če množično kolesarsko prireditev sponzorira Red Bull, se seveda pričakuje vseh vrst bizarnosti in Red Bull Bay Climb ni izjema. Dirka na izpadanje. Fotografije povedo več kot teh 714 besed, ampak naj poskusim.

Cirkus nad zalivom San Francisco

Potrero Hill ne sodi med kultne kolesarske vzpone, vendar pa ga verjetno pozna skoraj vsak, ki se pač ni mogel izogniti popularni kulturi. Nekdanja delavska četrt je v zadnjih desetletjih postala ena dražjih lokacij, kar zaradi izjemnega razgleda seveda ni presenečenje. Zoprno je le to, da je treba domov splezati po noro strmem klancu.

Verjetno se ga boste spomnili, če ste kdaj gledali Umazanega Harryja – tam je namreč živel Harry Callahan. In tam so posneli tudi celo vrsto drugih filmov. Malo spominja ta lokacija tudi na klanec, kjer je babica Joan razmontirala Petra Sagana – ko je bil še v boljših letih.

Seveda so si prej ali slej spomnili, da bi se dalo gor dirkat s kolesi tudi zares. Ali za hec. Klanec je narejen za spektakel. Dolg je 0,32 milje oziroma 0,52 kilometra. Povprečni naklon je 15 odstotkov, maksimalni 21 odstotkov. In najbolj pomembno: cesta gre naravnost. Gledalci z vrha vidijo celo dirko. In dirkači vidijo vseh 520 metrov do cilja. Res pa je, da prej ali slej vidijo megleno. To je šprint. Najhitrejši so gor v dobri minuti. Nekateri vzpon primerjajo z vožnjo na kilometer na velodromu. Res pa je, da nekateri spominjajo na cirkusante.

Hitrost je pomembna, še bolj pa vtis

Dirka se v dveh kategorijah: open in fixed. V kategoriji fixed je pomembno samo, da je kolo muslauf, sicer pa je malo pravil glede opreme ali načina, kako se privlečeš do vrha. Za razliko od britanskega hill climba so čelade obvezne, razne norosti pa preprečijo z določbo, da morajo imeti krmila na koncu čepe (iz estetskih razlogov) in da mora biti verižnik privit z vsemi vijaki. Glede na strmino in dejsto,da se lahko kaj tudi strga, se zdi smiselno, da pred štartom menda pregledajo tudi verige, ki morajo biti v dobrem stanju.

Štarta se z eno nogo na tleh, potem pa lahko gor prideš kakor hočeš, da ti le uspe v petih minutah. V nasprotnem primeru te izloči metla. Prepovedano je med drugim tudi vsako nešportno, mizogino, rasistično, homofobno ali poniževalno vedenje ali govorjenje.

Fotografije razkrivajo, da so ljudje gor kolesarili s tovornimi bicikli, sedeč na balanci in poganjajoč s hrbtom naprej, nekdo je s seboj peljal psa. Precej bizarni so posnetki iz predvoženj, na katerih se lahko semiprofesionalci v polni kolesarski opremi pomerijo na primer z dinozavrom. Ali s tistim, ki pač sedi na balanci in mu je malo mar za rezultat.

Na štartu je do osem dirkačev, ki se skozi kvalifikacije in srečni poraženci skozi repesaže prebijejo v polfinale in potem v finale. Vse skupaj menda traja pet ur. V tem cirkusu niti ni pomembno, kdo so zmagovalci, pa vendar. V kategoriji fixed sta bila najboljša Gino Gabuyo in Danielle Morsehead, oba sta dirkala s flat krmilom V odprti kategoriji pa sta zmagala Harry Elworthy in Helena Gilbert-Snyder. Bog ve kako bi se odrezala s Ponyji na Vršiču …

Red Bull Short Circuit: fiksiji namesto kartov

Letos so večer prej, torej v petek, na kratki dvoranski stezi za karting prvič pripravili še kriterij Red Bull Short Circuit, seveda samo za fiksije. Podobna pravila kot na vzponu: po osem kolesarjev na štartu v kvalifikacijah, polfinalu in finalu, a po principu eliminatorja. Zadnji čez ciljno črto v krogu so odpadali. O smrtih ne poročajo, zmagala pa sta Francesco Martucci in Evelyn Wiliamson.

Na koncu so razglasili še zmagovalca kombinacije kriterij-vzpon. Francesco Martucci in Danielle Morsehead naj bi bila tako najpopolnejša fiksirana urbana dirkača. Na svetu? Morda.

Pokrito stezo za karting imamo tudi v Ljubljani. Morda še kje? Osnovna infrastruktura za tako reč torej obstaja. In tudi kratkih klancev je dovolj. Katerega bi predlagal v Sloveniji?

Komentarji

Peloton
27. 10. 2021 19:31:37

Iz Besniške doline na Javor. Ni dolg je pa strm... pač prvi, ki mi je prišel na pamet.

Matej Zalar
27. 10. 2021 21:02:25

Problem ni v tem, da ni dolg, ampak v tem, da je predolg :)

dejan_mtb
27. 10. 2021 21:31:29

Preprosto in zabavno. Kot gledalec bi lahko neizmerno užival ob teh scenah.

Andrej
28. 10. 2021 07:34:41

Zid na Repče bi torej bil primernejši :)

Matej Zalar
28. 10. 2021 09:28:44

Hm, mogoče kaj bolj urbanega? Na kak mestni grad ...

miran
28. 10. 2021 10:03:03

Js vem za eno cesto, kjer je 2km povprečje 16%, tastrmih 600m je povprečje okoli 20%, max pa 27 ali 28%, skupna dolžina klanca okoli 2.5km. Letos so eni majstri tam že organizirali nekakšno vaško tekmovanje v vzponu, ampak so na koncu traso speljali naokrog po drugi cesti, kjer ne gre čez kakih 18%. Po tastrmi vem pa za najmanj 7 specjalkarjev, ki so letos probali (vključno z mano) in niti en ni zvozil do konca brez da bi stopil dol. :D Škoda, ker je malo odmaknjena v hribe. Je pa na koncu tastrmega dela ena cerkvica in malo ravnine, tako da s tega stališča bi bilo idealno za eno tako norost. V bistvu izziv, kdo sploh zvozi. :D

Rok Vrh
28. 10. 2021 15:29:07

No tole bi me pa zanimal :D obstaja kak strava segment tega klanca?

Kosmatinc
28. 10. 2021 17:17:05

Tržič z mesta na Kukovniško pot (do makadama). 300 m, cca 3.00 - 3.30 minut vožnje, če zvoziš. Je vozljivo s specialko, ne zmore pa vsak. Je ravno pravi izziv na zgornji meji.

Matej Zalar
28. 10. 2021 20:35:27

@Miran, verjetno misliš na Čelovnik?
https://www.strava.com/segments/5367344

Matej Zalar
28. 10. 2021 20:38:37

Odlično!

miran
29. 10. 2021 07:02:20

Ni Čelovnik. Baje, da je v primerjavi s tem klancem Čelovnik k.od ofce. Ne vem, ne govorim iz izkušenj, ker tam še nisem bil, so bili pa nekateri kolegi, ki s Čelovnikom niso imeli težav, tega pa niso zvozili. Kraju se reče Pavlova vas v bližini Pišec, cerkev na sredi je Sv. Jedrt, na vrhu je pa partizanski spomenik. Cel segment je tole: https://www.strava.com/segments/5075075. Celotna dolžina je sicer par sto metrov manj kot Čelovnik in povprečni naklon je manjši, ampak to na račun tega, da se na začetku po prvem rukerju celo malo spusti, pri cerkvici pa za 100 ali 200m dokaj poravna. Max naklon je pa večji in vsaj tam nekje okoli 600m drži 20% ali več, še en daljši odsek proti vrhu je pa 15-18%. Asfaltiran očitno pred kratkim, vmes je par gorc in vikendov. Če slučajno stopiš dol, je velika verjetnost, da je treba peš do prve hiše, kjer imajo dovolj ravnine, da sploh lahko spet zaštartaš, drugače se na mestu prekucneš. :D

Matej Zalar
29. 10. 2021 10:09:06

Izjemno! Hvala.

MuhaCC
30. 10. 2021 13:13:41

Cesta na Korte čez Parecag bi bila super, 800 m 14% v lepem obalnem okolju nad sečoveljskimi solinami :)

TommyGun
1. 11. 2021 14:49:44

https://www.youtube.com/watch?v=LXZuk5zy91I

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.