Recept: Najboljše testo za pico

Kot mnogi, tudi jaz obožujem pice. A ne klasičnih, s trdim testom, s katerega se cedi kilogram sira. Raje imam pice z mehurčki v testu, ki so zaradi dolgotrajne fermentacije lahko prebavljive.

Sestavine

Priprava testa

Moko presejemo in prilijemo 3 dcl vode. Vse skupaj na hitro zgnetemo v testo, le toliko, da dobimo kepo. Pustimo počivati približno eno uro. Po tem času kvas raztopimo z eno žlico vode ter jo dodamo k testu. Prilijemo še olje in primešamo sol. Vse skupaj gnetemo vsaj 10 minut.

Testo prestavimo v posodo, ki smo jo premazali z malo olja. Posodo zapremo in jo pustimo stati na sobni temperaturi med eno uro in šetimi urami. Nato posodo s testom postavimo v hladilnik za 24 do 48 ur. 5 ur pred peko vzamemo testo iz posode ter ga razdelimo na 3 enake dele (en del tehta približno 270 g).

Vsak del testa oblikujemo v majhen hlebček. Hlebčke polagamo na pekač, ki smo ga potrosili z moko. Hlebčke pokrijemo s folijo ali čisto kuhinjsko krpo, da se ne izsušijo. Pekač s pokritimi hlebčki pustimo stati približno 5 ur na sobni temperaturi. Nato iz vsakega hlebčka oblikujemo pico.

Pomembno je, da hlebčkov ne gnetemo in valjamo. S prsti pritisnemo na sredino hlebčka ter ga raztegnemo iz sredine proti robu. Vešči picopeki pa testo dvignejo in ga raztegnejo s pomočjo njegove lastne teže.

Pico premažemo s paradižnikovimi pelati in jo obložimo po želji. Z dodatki ne pretiravamo.

Peka pice

Bistvena je visoka temperatura peči. Domače pečice žal ne morejo doseči tako visokih temperatur, a lahko vseeno dosežemo soliden rezultat. Pomagam si z glineno ploščo, ki jo segrevam skupaj s pečico na najvišji temperaturi, ki jo razvije pečica. Če plošče nimamo, uporabimo narobe obrnjen veliki pekač pečice.

Ne pozabimo pravočasno priklopiti pečice, saj traja kar dolgo, da se segreje na najvišjo temperaturo.

Pico pečemo od 5 do 10 minut. Točen čas je odvisen od pečice in pekača oziroma plošče.

 

Hranilna vrednost hlebčka

Energijska vrednost: 610 kcal
Maščobe: 5 g (8 %)
Beljakovine: 16 g (10 %)
Ogljikovi hidrati: 122 g (82 %)

Komentarji

Zmago1
8. 3. 2021 07:29:53

No to bomo pa probali. Čeprav delamo izvrsten kruh z drožmi, pa pizza ni na nivoju,..testo se ne dvigne zadost in nasploh nekaj ne štima,....
Zanima me še dvoje:
-so te slike od dejanske pizze ki jo je spekla avtorica? Če DA, potem čestitam tole res zgleda slastno
-T pečice? Nam gre do 250 ampak sumim da dejansko je še manj, je to zadost za tako pizzo spečt?
lp, Z

Erika Jesenko
8. 3. 2021 09:34:53

Da, tole pico sem naredila jaz. Tako kot pri vseh receptih, je tudi tukaj na sliki moje delo in je rezultat samega recepta. :)

Temperatura: pečico privijem do maksimuma. Moja naj bi dosegla temperaturo 270 °C. Uporabljam pa glineno ploščo, ki jo segrevam skupaj s pečico in jo potem grejem še nekje pol ure na najvišji temperaturi. Glineno ploščo sem enkrat naročila preko spleta za okrog 30 eur in lahko trdim, da je eden boljših nakupov. Na njej se zelo dobro speče tudi kruh. Vsake toliko časa jo ima v ponudbi tudi Lidl, Hofer, Eurospin... in stane le okrog 10 eur. Tako kot sem že zgoraj zapisala pa je dobra alternativa narobe obrnjen pekač ob pečice, ki ga prav tako dobro segrejemo.

Mogoče še nekaj o moki. Pravijo, da je ta bistvena. Jaz sem do sedaj uporabila Sparovo manitobo 0, Mlinotestovo manitobo in od Žita zlato moko. Z vsemi mokami je pica prišla zelo dobra, med njimi pa nisem videla bistvenih razlik. Me zanima kaj bo šele, ko bom poskusila s pravo italijansko moko :)

Nino/
8. 3. 2021 11:17:48

Bingo. Najpomebneje da se "fermentira" čim dlje. En dan pred peko narediš "kvasec", in pustiš na sobni temperaturi do večera. Dodaš moko, da se testo malo osuši in postane testu podobno in z njim čez noč v hladilnik. Zjutraj spet dodaš moko, oblikuješ hlebčke, pokriješ in pustiš vzhajati do peke. Luknjice v testu kot Postojnska jama, pa še pivo brez težav zraven zvrneš, ne, da bi se bilo treba bati napihnjenosti. Mamma mia.

Peloton
8. 3. 2021 18:48:06

Jaz pa uporabljam tole zadevo za peko pice.
Kamen se segreje na 390 stopinj, pice božanske.
https://www.mimovrste.com/posebna-kuhinjska-oprema/g3-ferrari-pekac-za-pico-delizia

Zmago1
22. 3. 2021 07:10:56

EDIT: Evo spekli smo pizzo točno po tem receptu. Bilo je sicer potrebno nekaj iteracij a sedaj imamo boljšo pizzo doma kot v pizzeriji hehe. Kar smo mi ugotovili in je dalo potem pravo pizzo je tole:
-namesto kamna (ne segreje se zadosti in posledično testo je premalo ali preveč pečeno) smo kupili in uporabili kovinski namenski okrogel pekač za pizzo
-Nadev dajemo pa takole: Pelati-šunka-pelati in v pečico za 8 min, potem šele mozarelo in še 3-4 minute.
dober tek

Erika Jesenko
22. 3. 2021 09:54:40

O, hudo! 😁😁
Hvala za povratne informacije!

Pri vsaki peki se nekaj ugotovi, tako, da bo sedaj vsaka pica samo še boljša 😉 Tudi nama je sedaj boljša domača kot v piceriji.

lukec
26. 11. 2021 13:33:00

Kot je že omenjeno, domače pečice ne dosežejo dovolj visoke temperature za primerno peko. Sam sem se najbolj približal “idealu” z debelejšo jekleno ploščo, ki jo postavim na najvišje vodilo v pečici. Za pečico uporabim kombinacijo vročega zraka in žara, na najvišjo možno temperaturo in segrevam plato cca 15min. Nato na plato položim pizzo, ki je pečena v petih minutah. Poizkusite…

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.