Recept: nadevana pečena polenta

Polenta je odlična priloga golažu ali samostojna jed, prelita z mlekom. Z le nekaj minutami dodatnega dela pa je s paradižnikom, mocarelo in pršutom še boljša. Doma bo zadišalo po Sredozemlju.

Polento lahko brez težav hranimo v hladilniku cel teden, zato se jo splača skuhati v večji količini. Če je ne porabimo, jo lahko naslednjič samo popečemo in postrežemo kot prilogo ali kot dodatek k solati.

Sestavine

Priprava

Polento kuhamo v osoljeni vodi. Ko je kuhana, vanjo vmešamo ščep suhega origana in bazilike. Pustimo stati, da se polenta strdi in ohladi. Ohlajeno polento zvrnemo na kuhinjsko desko ter jo narežemo na približno centimeter in pol debele rezine.

V ponev prilijemo žličko olivnega olja ter nanj položimo rezine polente. Pečemo približno 5 minut, oziroma toliko, da se polenta nekoliko zapeče in naredi skorijca. Rezine polente obrnemo ter jih po vrhu premažemo s paradižnikovo mezgo ter obložimo z rezinami mocarele. Posujemo z baziliko in origanom. Posodo pokrijemo in pečemo še minuto ali dve, da se mocarela stopi. Tako pripravljeno polento serviramo na krožnik in jo obložimo z rezinami pršuta.

Trik: Pri prevračanju polente na desko je včasih potrebno nekaj spretnosti, saj se lahko hitro kaj ponesreči. Da bo skrb odveč, obložimo nizko oglato posodo s folijo za živila ter nanjo vlijemo kuhano polento in pustimo, da se ohladi. S pomočjo folije bomo polento brez težav dobili iz posode.

Hranilna vrednost na porcijo (polovica recepta):

Energijska vrednost: 602 kcal
Maščobe: 15 g (22 %)
Beljakovine: 30 g (20 %)
Ogljikovi hidrati: 85 g (58 %)

 

Hranilna vrednost na porcijo

Energijska vrednost: 602 kcal

Maščobe: 15 g(22 %)

Beljakovine: 30 g(20 %)

Ogljikovi hidrati: 85 g(58 %)

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.