Recept: Ajdov kruh z orehi

Če pekarna ni ravno pri sosedovih, je domači kruh na mizi prej, kot če bi ga šli kupit v trgovino. Preprosto je: sestavine zmešamo in spečemo.

Gregor Lah

Z nekaj sreče je v ajdovem kruhu iz trgovine celo 30 odstotkov ajdove moke. Ker ajda ne vsebuje glutena, je struktura ajdovega kruha bolj zbita, zato dodajo del krušne moke. Mi bomo uporabili izključno ajdovo moko, namesto kvasa pa bomo dodali pecilni prašek. Ajdova moka je namreč za kvas pretežka. Pecilni prašek pa lahko nadomestimo tudi s sodo bikarbono ali vinskim kamnom.

Sestavine

Seveda se na kosu kruha ne bi branili rezine suhe salame ali domače marmelade, a je okusen že sam po sebi. Odličen dodatek k topli juhi ali solati.

Priprava

Ajdovo moko presejemo ter jo zmešamo s pecilnim praškom in soljo. Prilijemo jogurt in vse skupaj dobro premešamo. Nazadnje vmešamo še orehe. Dobimo pacasto maso, ki ni prav nič podobna testu za kruh. Prav je tako. Maso nadevamo v ožji pekač, prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 45 minut.

Energijska vrednost (na 100 g)

Energijska vrednost: 250 kcal
Maščobe: 10 g (36 %)
Beljakovine: 9 g (14 %)
Ogljikovi hidrati: 32 g (50 %)

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.