Razstrupljanje: zdrava praksa ali prevara?

Po prazničnem nažiranju naj bi telo odrešili strupov z razstrupljanjem telesa oziroma detox dietami. Vodile naj bi do boljšega počutja in več energije, nižjih številk na tehtnici, skratka počutili naj bi se prerojene. No, ni vse zlato kar se sveti. Razstrupljanje ni tako koristno, kot obljubljajo prodajalci.

Pixabay

Kot vsako leto, smo se spet odločili, da bo letošnje leto drugačno, boljše. Spravili se bomo v red in pozimi petkrat tedensko brcali po dve uri na trenažerju, spali osem ur na dan, se izogibali stresorjem, namesto z dvigalom bomo šli po stopnicah, ko bo konec covid krize, bomo uporabljali nakupovalno košaro namesto vozička in okrepili še roke, izstopili dve avtobusni postaji prej … in tako naprej. A za začetek … razstrupljanje, kot priprava terena za izpolnjevanje novoletnih zaobljub.

V telesu imamo učinkovito čistilno napravo

Google že na prvi strani prikaže vrsto možnosti, kako se lahko tega lotimo. Vsaka stran ponuja svoje metode in vsaka naj bi bila najboljša, a v grobem se razstrupljanja lotevajo z enim od naslednjih načinov:

Evropska agencija za varno hrano zaradi pomanjkanja dokazov ni odobrila še nobene trditve, ki se nanaša na razstrupljanje. Doslej namreč še ni znanstvene podlage, ki bi kazala na koristi razstrupljanja. Telo ima še kako učinkovite sisteme čistilnih naprav: to so ledvice in jetra, ki strupene snovi razgradijo in jih izločijo iz telesa. Ni potrebe, da jih dodatno obremenimo z razstrupljevalnimi zvarki. V najboljšem primeru na prečiščevalne organe ne bodo imeli vpliva, lahko pa jim povzročijo še dodatno delo.

 

Razstrupljanje s pomarančno dieto

Za zajtrk kozarec pomarančnega soka, za malico pomaranča, za kosilo tri, vmes spijte pomarančni sok, pri večerji dve pomaranči in pol ter kozarec soka, pomarančnega, seveda … in tako naprej še naslednjih sedem dni. Telo boste odrešili vse nesnage … a vse, kar boste dosegli je, da naslednje leto pomaranč ne boste mogli niti videti, kaj šele pojesti.
Razstrupljevalne diete, ki spodbujajo uživanje velikih količin sadja ali zelenjave, se zdijo zdrave, a so naravnane predvsem na eno vrsto sadja ali zelenjave. S tako enolično prehrano pa ni mogoče zagotoviti vseh potrebnih hranil, ki jih potrebujemo za ohranjanje optimalnega zdravja.

Hujšanje z razstrupljanjem

Po detox dietah se mnogi razveselijo nižjih številk na tehtnici, a za to ni zaslužen razstrupljevalni mehanizem diete, pač pa kalorični deficit. Če ob mučnem odpovedovanju uživamo le živila z omejenega spiska, seveda izgubimo težo.

A s hitrim hujšanjem se raje ne hvalimo preveč, saj izgubljamo predvsem mišice. Da se znebimo maščob, bo pot še dolga. Največkrat se po epizodi tovrstnih diet hitro zredimo nazaj – vendar pa pridobimo dodatno maščobo, ne pa mišic.

Hitra izguba telesne mase pa je največkrat posledica izgube vode zaradi izčrpanja glikogenskih zalog. Vsak gram glikogena namreč veže najmanj tri grame vode. Če torej človekovo telo vsebuje okoli 400 gramov glikogena, lahko ob rigorozni dieti izgubimo več kot kilogram vode … shujšali pa v bistvu nismo.

Čiščenje s prehranskimi dodatki? Bolj kot telo, boste čistili denarnico.

Nikomur ne škodilo, če se odreče nepotrebnim prigrizkom, predelani hrani, kajenju in drugim razvadam. Če se imamo radi, oklestimo slabe navade čim prej. A škodljivih snovi, ki so se leta nalagale v telesu, se ne rešimo v tednu dni. Raje pozornost namenimo zdravemu življenjskemu slogu in potreb po razstrupljanju ne bo več.

In ne pozabimo na zmernost. Ne bomo zboleli, če si bomo sem in tja privoščili nezdrav obrok. Velja pa tudi obratno: če se prehranjujemo nezdravo, ne ozdravimo z enim zdravim obrokom.

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.