Pogačarjev popravni izpit z odliko

Umirjen začetek. Napet tempo, ko se je začelo zares. In po Pogačarjevi zaslugi serija eksplozij na zadnjem klancu. Vseeno kaže, da se Tour razvija v dirko na izpadanje.

A.S.O./Pauline Ballet

Po orkanski sedmi etapi so se v Pirenejih daleč najbollje izakazali Tadej Pogačar (UAE Emirates), Primož Roglič (Jumbo-Visma) in Nairo Quintana (Arkea-Samsic), rumeno majico je solidno napadel tudi Guillaume Martin (Cofidis), samozavest pa si je v finišu dvigoval Romain Bardet (AG2R La Mondiale). Ostali favoriti so bolj ali manj statirali, če že ne odpadli in celo pregoreli. Trmasti Adam Yates (Mitchelton-Scott) je med prvimi na seznamu za odstrel, a se rumene majice drži s stisnjenimi zobmi.

Bonifikacijske sekunde so dirko zaprle, ne odprle

Napovedi etapne zmage gor ali dol, očitno je, da želi Mitchelton-Scott z defenzivnim dirkanjem rumeno majico čim dlje obdržati na Yatesovem hrbtu. Ustreza jim velika skupina močnih ubežnikov. Bonifikacijske sekunde na izbranih vzponih, s katerimi naj bi dvignili napetost v boju za rumeno majico, so morda glede na razvoj dirke zato celo kontraproduktivne. Tri sekunde prednosti lahko Yates izgubi mimogrede, četudi se drži najboljših. Ne da bi odpadel, ga lahko sleče sedem kolesarjev.

A.S.O./Pauline Ballet

V ubežni skupini smo največ pričakovali od Neilsona Powlessa (EF Pro Cycling) in Ilnurja Zakarina (CCC), a Američan enostavno ni bil dovolj močan – vmes si je privoščil če ciklokros izlet čez travo –, na Rusa pa ne moremo računati, če je vmes spust. Nans Peters (AG2R La Mondiale) je grizel in zasluženo zmagal drugič v štiriletni profesionalni karieri – prvič mu je uspelo lani na Giru. Ob tem se je vmešal še v boj za pikčasto majico. Na začetku je kazalo, da beži za pomoč Benoitu Cosnefroyju, ki je dejansko pobral deset točk na prvem gorskem cilju, potem odpadel, Peters pa jih je na naslednjih dveh klancih pobral trideset točk.

Lahko računamo, da bo poskusil Zakarin naskočiti pikčasto majico? Privoščili bi mu, sploh zato, ker CCC na tej dirki ni pokazal še ničesar otipljivega, ampak, kdor želi pikčasto majico, mora biti tudi soliden spustaš. Prav neverjetno je, da se nekdo na najvišji ravni dirkanja spušča tako obupno, da bi ga marsikdo verjetno držal, tudi če bi se držal desne strani ceste, kot da je odprta za promet. Po svoje ga je zabavno gledati, a ne če pomislimo, da je kolesarjenje smrtno nevaren šport.

A.S.O./Pauline Ballet

Pinot pogorel, spet zaradi poškodbe

Precej bolj napeta bitka se je odvijala v ozadju. Vajeti dirke je spet vzela v roke Jumbo-Visma in prvi je pogorel Thibaut Pinot (Groupama-FDJ). Vendar pa ni bil žrtev tempa, ki je bil na Porte de Bales še kar udoben, ampak ga je uničila poškodbe hrbta. Spet je pustil na cedilu ekipo, ki mu sicer vedno stoji ob strani v slabem. Kaj se dogaja? Je edini, ki ga nekaj boli? Lahko v nedogled računa na stoodstotno tovarištvo? Bi moral zamenjati ekipo, kot sta ocenila Bradley Wiggins in Brian Smith?

A.S.O./Pauline Ballet

Pinot ima pogodbo še do leta 2023, a morda je čas, da šef ekipe Marc Madiot raje priložnost ponudi Davidu Gauduju. 23-letnik je sicer letos zaradi padca daleč v ozadju že od prve etape, ampak lani je bil 13., čeprav je do 19. etape garal za Pinota, ki je takrat odstopil zaradi bolečin v stegnu. Pinot sam je omenil, da je bil včerajšnji dogodek morda obrat v njegovi karieri. Je čas, da zdaj on kaj vrne ekipi?

Rogličeva ekipa brez presežka

Je Jumbo-Visma včeraj uničila samo sebe? Sepp Kuss je odvil mnogo prezgodaj, koristen pa ni bil niti George Bennett. Najbolj je bil Tomu Dumoulinu in Rogliču v pomoč kar šprinter. Ali kronometrist? Ali mojster klasik? Sicer pa cikolokrosist po osnovni izobrazbi. Wout van Aert, ki je v sedmi etapi garal, potem zmagal, je včeraj spet zmrcvaril glavnino. Celo tako, da George Bennett potem ni naredil tako rekoč nič. Morda je bolje, da sta Kuss in Novozelandec odvila prej in raje hranila moči za danes.

A.S.O./Pauline Ballet

Ampak, delo ni bilo opravljeno, skupina je bila še vedno prevelika, zato je Dumoulin očitno dokončno pozabil na sanje o rumeni majici. Tudi sam se ni počutil najbolje, zadnje grame ogljikovih hidratov pa je pokuril zato, da je delo dokončal. Tako je sicer Roglič ostal sam, vendar so bili sami tudi ostali favoriti, z izjemo Egana Bernala (Ineos Grenadiers), ob katerem je nekaj časa kolesaril Richard Carapaz. Je torej Jumbo-Vismin vlak iztiril? No ja … Naredili so dovolj škode, da so kapetani na koncu ostali sami, kar je lahko recept za zanimiv finiš.

Ognjemet je vžgal Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step), a ta skok je bil samo kratek šov zabavljača, ki je pred potopom v globine še enkrat opozoril nase. Potem je priložnost izkoristil neustrašni Pogačar. Če v eni etapi pogori, ga to ne potolče. Že na slab dan škodo minimalizira, potem pa izkoristi prvo priložnost, da se vrne. Skok na skok se je obrestoval. Nekaj časa je kazalo, da bo šel skupaj v cilj s Quintano in Rogličem, a to se ni izšlo. Pa je šel sam. In tako proti vsem izničil polovico zaostanka iz prejšnje etape. Na Peyresourd še nihče ni šel hitreje. Fant je postavil rekord klanca!

Bernal gleda v prihodnost, Roglič očitno tudi

Adam Yates bi zlahka ostal brez rumene majice. Dovolj bi bilo, če bi Roglič še enkrat pohodil, a očitno mu koristi, da ostane v rumenem. Tudi to je bil morda razlog, da ni še enkrat skočil za Pogačarjem. Morda sta se tudi kaj dogovorila, a tega ne vemo in javnost ne bo nikoli izvedela, dokler kdo od njiju ne bo napisal avtobiografije – in upajmo, da jo napišeta čim kasneje, ko bosta lahko povedala več.

Kakorkoli, po svoje je pametno, da Roglič dirka kolikor toliko zadržano, po drugi strani pa je bilo očitno, da Bernal sledi s težavo in simpatično bi se ga bilo znebiti. Kolumbijec računa na zadnji teden, ampak za napad v proti koncu dirke bo potreboval tudi močno ekipo, pred kronometrom pa zajetno prednost.

A.S.O./Pauline Ballet

Žrtve etape

Po dneh brez odstopov včeraj niso prišli do cilja kar štirje: Giaccomo Nizzolo (NTT), Lilian Calmejane (Total Direct Energie), William Bonnet (Groupama-FDJ) in zaradi zloma ključnice Diego Rosa (Arkea-Samsic), ki bi bil v gorah v veliko pomoč Quintani.

Potem pa so tisti favoriti iz druge vrste, ki so izgubljali sekunde, in zdaj niso več favoriti: Enric Mas (Movistar) in Bauke Mollema (Trek-Segafredo) sta izgubila 40 sekund. Emanuel Buchmann (Bora-Hansgrohe) več kot minuto. Več kot dve minuti pa Esteban Chaves (Mitchelton-Scott), Sergio Higuita (EF Pro Cycling) in Dumoulin, ki se je dokončno afirmiral kot domestique. Alaphilippe si je vzel po svoji mini eskapadi odmor in zaostal 12 minut za favoriti. Daniel Martinez (EF Pro Cycling) pa že dolgo ni več v boju za zmago, očitno pa ni kaj prida koristen niti za Rigoberta Urana, ki ostaja precej neopazen, vendar je še vedno poleg.

Kaj nas čaka v deveti etapi?

Štart: Pau (178 m)
Cilj: Laruns (495 m)
Razdalja: 153 km
Višinska razlika: 3800 m
Tour bo obiskal Pau že 72. v zgodovini, prvič pa se bodo vzpeli na Col de la Hourcere. Pravzaprav gre za vzpon na Col de Soudet po manj znani, precej ozki cesti. Vzpon je dolg je 11 kilometrov z 8,8-odstotnim povprečnim naklonom, najbolj strm pa je v drugem (10,2 %) in tretjem kilometru (11,4 %), odseki se napnejo tudi do 14 odstotkov. Na vrhu je gorski cilj prve kategorije, potem se cesta pet kilometrov spušča na Col de Suscousse pred 4-kilometrskim vzponom na Soudet. Prvi kilometer je položnejši, potem pa se cesta napne, najbolj strm je drugi kilometer vzpona.
Spust je hiter in nezahteven. Na 99. kilometru, bo v dolini leteči cilj. Sledi krajši klanec tretje kategorije na Col d’Ichere z nekoliko zahtevnejšim spustom, kar bi utegnilo povzročiti preglavice morebitnemu lovcu na točke za gorske cilje Ilnurju Zakarinu.
V dolini bo časa za počitek največ deset minut pred zadnjim vzponom na Col de Marie Blanque, ki je po profilu videti kot skakalnica: začetek je položen, potem pa se cesta napne in je najstrmejša od petega do sedmega kilometra. Cesta se tam vzpenja naravnost, vztrajno, in kdor bo odpadel, bo lahko samo nemočno spremljal, kako izgublja cenitmeter za centimetrom. In nekdo bo odpadel!
Na vrhu je nekaj ravnine, potem pa sledi spust s serpentinami v zgornjem in potem v spodnjem delu. Zadnjih pet, šest kilometrov se cesta vzpenja zlagoma, z odstotkom do dvema naklona.
Verjetno lahko spet pričakujem dolg beg, v katerem si bo želel biti udeležen Ilnur Zakarin, ki ima možnosti za prevzem pikčaste majice. Zaradi tega ne smemo odpisati niti dvojca Benoit Cosnefroy in Nans Peters. Zanimivo bo verjetno postalo šele na zadnjem vzponu. Jumbo-Visma bo skušala dan pred počitkom popraviti vtis. Če bodo ubežniki ujeti – a glede na včerajšnji razplet ne kaže tako –, bo na vrhu Marie Blanquea na voljo osem bonifikacijskih sekund. V vsakem primeru bo Yates spet ogrožen kot severni medved.
Lahko Pogačar še enkrat potegne zajca iz klobuka? Morda bi bilo koristno, da v tem primeru potegne s seboj še koga, na primer Quintano in Rogliča, zanimivo pa bi bilo videti tudi Martina. Zaradi nekoliko zahtevnejšega spusta lahko pridobijo do cilja precej več kot v včerajšnji etapi, četudi ne dobijo bonifikacijskih sekund. In kaj lahko naredi Romain Bardet (AG2r La Mondiale), ki se je včeraj izkazal v zaključku?

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.