Oman žaluje: odpovedali dirko

Po smrti sultana Kabusa bin Saida so v Omanu razglasili 40-dnevno žalovanje, kar vključuje tudi odpoved festivalov, koncertov in športnih dogodkov.

ASO/P. Ballet

V Avstraliji niti ekološka katastrofa ni preprečila organizacije kolesarske dirke, kvalifikacije za Odprto prvenstvo Avstralije v tenisu pa so celo izvedli kljub hudemu onesnaženju zraka z dimom. Drugače je v Omanu, kjer so po smrti dolgoletnega sultana odpovedali tudi dirko, ki je na sporedu od leta 2010.

Okrnjena bližnjevzhodna turneja

Danes zjutraj so novico odpovedi potrdili tudi pri ASO, ki skrbi za organizacijo. V Omanu, kjer so dirke pogosto začenjali tako specialisti za etapne dirke kot tudi sprinterji, naj bi med drugimi dirkali tudi Mark Cavendish (Bahrain-Merida), Elia Viviani (Cofidis) in Nacer Bouhanni (Arkea-Samsic). Velja za najbolj slikovito na Bližnjem vzhodu, saj je dežela hribovita. Letos bi odločitev o zmagovalcu verjetno prinesel zaključni vzpon na Jabal Al Akhdar oziroma Zeleno goro (1235 metrov).

Dirka kategorije 2.Pro bi morala potekati od 11. do 16. februarja, po Dirki po Saudovi Arabiji in pred Dirko po Združenih arabskih emiratih. Na kolesarski turneji po Bližnjem vzhodu bo tako zazevala štirinajstdnevna praznina, ki ekipam gotovo ni v interesu.

Končala se je 50-letna vladavina

Kabus bin Said, ki je bil v zadnjem času šibkega zdravja, je 10. januarja umrl v starosti 79 let, potem ko je Sultanatu Oman vladal skoraj 50 let. Na oblast se je zavihtel z miroljubnim državnim udarom leta 1970, ko je strmoglavil z oblasti lastnega očeta, sultana Saida bin Tainurja.

Kabus bin Said je veljal za zmernega voditelja države, ki se je pod njegovo vladavino modernizirala, med drugim je odpravil suženjstvo in spretno vzdrževal politiko nevtralnosti na politično razburkanem Bližnjem vzhodu. Ker ni imel potomcev, je vladavino prepustil svojemu prvemu bratrancu Haitamu bin Tariku Al Saidu.

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.