Na Zwiftovem prvenstvu tudi svetovne prvakinje in zmagovalci klasik

Znane so zadnje podrobnosti o premiernem svetovnem prvenstvu na Zwiftu. Tudi štartna lista s čednim naborom imen z velike scene.

Zwift

Sodelovalo bo 22 reprezentanc, med njimi pa ni druge najboljše moške v cestnem kolesarstvu – Slovenije. A na progi, kjer imajo možnosti šprinterji, puncheurji in rouleurji, bo napeto do konca. Kolesarke in kolesarji ekip svetovne serije se bodo pomerili s specialisti v e-športnem dirkanju, ki obvladajo igričarske prvine na Zwiftu.

Premierno brez slovenske udeležbe

Odločitev bo po 50 kilometrih dirkanja s slabimi 500 metri višinske razlike padla na 900 metrov dolgem zaključnem vzponu s 5,5-odstotnim naklonom. Vsi temovalci bodo imeli enake trenažerje, zato dilem glede nastavitev ne bi smelo biti, seveda pa je vprašanje, kako se bodo v igrici znašli s tega vidika manj izkušeni kolesarji.

Zmagovalka in zmagovalec bosta poleg nagrade 8 tisoč evrov dobila tudi čisto pravo mavrično majico, ki se bo od običajne za zmago v naravi razlikovala s »pikslastim« potiskom mavrice.

Placeholder for image without alt

Spopad kolesark, ki znajo zmagati na svetovnem prvenstvu

Na ženski dirkli bosta nastopili najboljši: svetovna prvakinja na cesti in v vožnji na čas Anna van der Breggen in Annemiek van Vleuten. Od dirkanja se bo kar na Zwiftu poslovila Danka Annika Langvad, petkratna svetovna prvakinja v olimpijskem krosu, ki s koncem leta zaključuje svojo kariero.

Prijavljena je tudi Lisa Brennauer, svetovna prvakinja v kronometru leta 2014, zanimivo ime pa je tudi Sarah Storey. Parašportnica iz Velike Britanije je večkratna svetovna in olimpijska prvakinja – v cestni vožnji, kronometru in na velodromu, virtualno kolesarstvo pa ji daje možnost, da se enakovredno pomeri v absolutni konkurenci najboljših.

Med specialistkami za zviftanje omenjajo Cecilio Hansen, zanimivo pa bo tudi videti, kako se bo odrezala Novozelandka Ella Harris, ki je v ekipo Canyon-Sram prišla leta 2018 kot zmagovalka Zwiftove akademije leta 2018.

Na dirki tudi svetovni rekorder in zmagovalci klasik

Tudi na moški dirki mrgoli velikih imen, a brez svetovnih prvakov, tudi brez Mathieuja van der Poela, ki zre v gledalce Eurosporta na oglasih za Zwift. Med specialisti za ciklokros – in celo olimpijski kros – izstopata evropski prvak Eli Iserbyt (Belgija) in Tom Pidcock (Velika Britanija), od naslednje sezone član ekipe Ineos Grenadiers. Na štartu bosta tudi svetovni rekorder v vožnji na eno uro Victor Campenaerts (Belgija) in zmagovalec lanske Dirke po Flandriji Alberto Bettiol (Italija). Če bi se na takem zaključku spopadli na cesti, bi med favorite gotovo sodili še Edvald Boasson Hagen (Norveška), Michael Valgren (Danska) in Daryl Impey (Republika Južna Afrika). Močno zasedbo ima še Kolumbija z Rigobertom Uranom in Estebanom Chavesom.

Tudi na moški dirki bo v konkurenci zmagovalec Zwiftove akademije Ollie Jones (Nova Zelandija), ki pa se leta 2018, ko je za Dimension Data for Qhubeko dirkal v Evropi, ni znašel in od lani nastopa samo v Novi Zelandiji.

Bogat spremljevalni program

Sleherni naročnik na Zwift, ki ga srbijo noge, se bo lahko dva dni pred dirko (5. oziroma 6. december) pomeril na tako imenovanem Izzivu narodov in tam zastopal svojo državo. Kdo bo zmagovalec? Država, katere kolesarji bodo postavili najboljši povprečni čas, s čimer želi Zwift udeležence spodbuditi k medsebojnemu sodelovanju.

Pred velikim dogodkom pa bo Zwift pripravil še serijo podkastov Zwift Powerup Podcast, ki jih bo mogoče od 1. do 6. decembra poslušati med oglednimi vožnjami po progi svetovnega prvenstva. In ti podkasti bodo gotovo poslastica: gosti bodo Mark Cavndish, Anna van der Breggen, Lisa Brennauer, Chris Hoy, Annika Langvad, ter v paru Mathieu van der Poel in Ceylin Alvarado. Več o podkastih tukaj.

Celotna štartna lista pa tukaj.

Kako se bo dirkalo?

Tradicionalisti seveda ohranjajo zvrhano mero skepse, toda glede na štartno listo ima e-športno svetovno prvenstvo potencial, da vsaj v premierni izvedbi vzbudi precej pozornosti. Tako v ženski kot v moški konkurenci bo zanimivo spremljati taktiko.

Se bodo v virtualnem kaosu kolesarji znašli in delovali kot reprezentance ali pa morda neformalno v okvirih ekip – močan je NTT oziroma bodoči Qhubeka-Assos? Ali pa se bo za tistih osem jurjev dirkalo vsepovprek? Po svoje utegne biti zanimivo. Na sporedu GCN Race Pass in Eurosport Playerja sicer še nismo zasledili termina, vendar so že spomladi potrdili, da prenos bo.

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.