MPCC opozarja na porast dopinga

Gibanje za čisto kolesarstvo (MPCC) ugotavlja, da je bilo v letu 2019 v kolesarskem športu dvakrat toliko odkritij dopinga kot leto pred tem in največ v šestih letih, odkar spremljajo tako imenovani barometer kredibilnosti.

Pixabay

Lani so pri združenju MPCC ugotavljali, da število dopinških primerov v kolesarstvu ne narašča, kar je bil dober znak, glede na to, da so v drugih športnih panogah ugotavljali čedalje več kršitev dopinških pravil. Še leta 2018 je bilo kolesarstvo na 13. mestu po številu dopinških kršitev, v letu 2019 pa že na petem mestu, za atletiko, dvigovanjem uteži, baseballom in ameriškim nogometom.

32 dopinških kršitev v kolesarstvu

Pri MPCC so seveda izpostavili operacijo Aderlass, v kateri so bili med vpletenimi športniki močno izpostavljeni kolesarji, med njimi že upokojeni Alessandro Petacchi, Borut Božič in Stefan Denifl ter Kristijan Koren, Kristijan Đurasek in Georg Preidler. Govori se, da bodo preiskovalci razkrili še več imen, velja pa opozoriti, da gre za primere dopinga pred letom 2019 – Božič, Koren in Petacchi naj bi se tako dopingirali med letoma 2012 in 2013.

Za MPCC so ugotovitve iz lanskega leta še toliko bolj nerodne, ker je afera Aderlass pokazala, da lahko doping doseže tudi ekipe članice združenja, ki sicer zagovarja ničelno toleranco do dopinga. Georg Preidler je bil namreč član ekipe Groupama-FDJ.

Med 32 primeri dopinških razkritij leta 2019 je bilo 26 grešnikov in 6 grešnic. 24 kršiteljev je bilo v cestnem kolesarstvu, štirje v gorskem kolesarstvu, trije med dirkališčnimi kolesarji in eden v BMX. Naraščanje števila kršitev pri MPCC pripisujejo vnovičnemu povečanju zanimanja za doping po eni in bolje targetiranim dopinškim testom po drugi strani.

Najbolj goljufajo Američani, v Evropi pa Italijani

V letu 2019 se je največ govorilo o sistemskem kršenju dopinških pravil v Rusiji, zaradi česar so Rusiji za štiri leta prepovedali nastopanje na velikih tekmovanji. Končno odločitev Svetovne protidopinške agencije zdaj na pritožbo Rusije tehta Mednarodno športno razsodišče, jasno pa je, da so najbolj grešili ruski atleti (21 pozitivnih dopinških testov in 9 prevar odgovornih za testiranje) in dvigovalci uteži (16 dopinških primerov).

Na zatožni klopi je Rusija predvsem zaradi sistemskega kršenja dopinških pravil, daleč največ kršitev pa so ugotovili v Združenih državah Amerike. Med evropskimi državami je že četrto leto zapored pri vrhu Italija z 20 primeri dopinških kršitev. Infografiko združenja MPCC si lahko ogledate s klikom na spodnjo sličico.

 

 

Gibanje za čisto kolesarstvo (MPCC)
Združenje profesionalnih ekip je z namenom zagovarjati čisto kolesarstvo nastalo leta 2007. Predsednik združenja je Roger Legeay, nekdanji profesionalni kolesar, ki je bil sicer leta 1974 pozitiven na amfetamine. Gibanje združuje letos devet ekip World Toura, 17 prokontinentalnih in deset kontinentalnih ekip ter šest ženskih ekip, vsega skupaj pa 332 kolesark in kolesarjev.

 

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.