Kerstperiode: na ciklokros se vrača MVDP

Trojica Wout van Aert, Mathieu van der Poel in Tom Pidcock bo prvič skupaj dirkala na nedeljskem krosu v Dendermondeju. Čas med božičem in novim letom je v Belgiji praznik ciklokrosa.

Kristof Ramon/Red Bull Content Pool

Kerstperiode ciklokrosa, dobesedno božično obdobje, se to sezono začne dan po božiču in konča 5. januarja. V vsega enajstih dneh bo, če bo vse po sreči, kar šest dirk. Na treh se bodo soočili veliki trije. Wout van Aert, Mathieu van der Poel in Tom Pidcock pritegnejo tudi tiste, ki še niso ugotovili, da je ciklokros pravzaprav najboljša disciplina za gledalce.

Koronavirus kvari belgijske kolesarske praznike

Žal navijačev letos ne bo ob progah, saj je po Nizozemski tudi Belgija zaradi novega vala koronavirusa sprejela omejitvene ukrepe in prepovedala obisk športnih prireditev. Tako lahko le upamo, da bo organizatorjem uspelo organizirati čim več dirk. Dendermonde potrjeno bo, za Diegem pa je žal že odločeno, da odpade. Dirka namreč poteka skozi vas, zato je nemogoče zagotoviti mehurček.

V naslednjih dneh bo znana še usoda drugih dirk. Stroške, med katerimi velik delež zavzemajo štartnine za najboljše, si namreč organizator povrne tudi z vstopninami, velik posel pa je še prodaja piva in belgijskega krompirčka.

Končno se vrača svetovni prvak

Leto 2021 bi se za van der Poela težko začelo bolje. Sezono z devetimi zmagami in štirimi drugimi mesti v trinajstih nastopih na ciklokrosu je kronal še s četrtim naslovom svetovnega prvaka, zmagal na UAE Touru prvi dan dirkanja na cesti, osvojil Strade Bianche, bil ves čas v igri za zmage vse do svojega prvega Toura, kjer je osvojil etapno zmago in šest dni nosil rumeno majico. Drugi del sezone je bil slab. Na olimpijskih igrah se je po neumnem zafkrnil in si ob padcu poškodoval hrbet, kar je vplivalo na slabše rezultate do konca sezone.

Sezono ciklokrosa naj bi začel prejšnjo sezono v Rupchenu, a je prvi vikend dirkanja odpovedal zaradi padca, ki se mu je pripetil 25. novembra. Med sproščeno vožnjo s prijateljem mu je na spolzkem terenu zdrsnilo prednje kolo in s kolenom udaril ob tla tako nesrečno, da je moral izpustiti dvanajst dni treninga, tudi nekaj dni skupnih priprav na Majorki, kjer je pozneje sicer šprintal tudi s finalisti Zwiftove akademije.

Alpecin-Fenix

Nekaj časa se je celo bal, da bo moral izpustiti celotno sezono ciklokrosa, a je s tednom dni zamude vendarle dovolj dobro pripravljen, da se v Dendermondeju ne bo osramotil. Samozavestno pravi, da bi v normalnih okoliščinah lahko sledil van Aertu, ki je na treh od treh dirkah vozil za razred bolje od vseh ostalih, a obenem težko verjame, da bi mu lahko sledil že na prvi dirki. Enako meni oče Adrie van der Poel, ki napoveduje, da bo sin za zmage konkurenčen na četrti dirki. To bo 30. decembra v Loenhoutu, ko bo na štartu skupaj z van Aertom, ne bo pa Pidcocka.

MVDP pravi, da lahko že v Dendermondeju dirka v skupini zasledovalcev in se torej bori za stopničke. Njegova samozavest ima dobro osnovo: od leta 2016, torej že pet let, na svoji prvi dirki v sezoni še ni bil poražen. Bile so seveda drugačne okoliščine, ampak lani je na prvi dirki štartal iz ozadja, pa vseeno rutinirano zmagal.

Wout van Aert s prestavo več

Potem ko je lani vrhunsko formo lovil nekoliko dlje, je letos belgijski svetovni prvak rutinirano in z ogromno prednostjo zmgal že na svoji prvi dirki ciklokrosa. V Boomu mu je bila blatna proga, ki je zahtevala veliko teka, naklonjena. Ampak: minuta in štirideset sekund prednosti, potme ko je štartal iz tretje vrste? Tega v ciklokrosu ne vidimo pogosto. Na treh dirkah si je v slabih treh urah privozil skupaj toliko prednosti: 4:16. Minuto manj kot Tadej Pogačar v skoraj 83 urah na Touru.

Na drugi dirki v Essnu je sicer dirkal v šibkejši konkurenci, vendar niti ni nujno, da je vozil na polno: naslednji dan je namreč štartal na svetovnem pokala v Val di Soleju. Spočitim tekmecem je naložil 49 sekund zaostanka. Van der Poel je lani zmagoval veliko, a ne s tolikšno prednostjo.

Po sneženi dirki je van Aert odpotoval naravnost na ekipne priprave, a do nedelje bo gotovo spočit in morda celo še boljši. Če bo tako dirkal tudi v nadaljevanju, se bo težko uprl skušnjavi svetovnega prvenstva v Fayettevillu, ki naj bi ga za razliko od Pickocka in van der Poela izpustil. To bi bila velika škoda. Ciklokros je v Belgiji pozimi nesporno šport številka ena z velikimi tremi ali brez njih. Globalno pa mu priljubljenost dvigujejo prav ti trije oziroma še posebej Nizozemec in Belgijec. Če manjka eden od njiju, je to za večino že en razlog manj za ogled dirke.

Tom Pidcock napoveduje boj za mavrično majico

Pidcock je za Het Nieuwsblad povedal, da si želi že letos ujeti stik z van Aertom in van der Poelom in ju tudi premagovati. Tudi njega je presenetila raven, na kateri dirka van Aert, a trdi, da načrtuje top formo šele na svetovnem prvenstvu konec januarja.

V Boomu je britanski prvak ohranil snežno belo majico, ni pa se proslavil z vrhunskim rezultatom. Nastopil je, kot se pričakuje od stroja, ki gre šele po dolgem času v temno rdeče polje za eno uro. Sedmo mesto. Že na drugi dirki v Val di Soleju je bil tretji. V tretjem poskusu je v Rucphenu po ogorčenem boju z večnim rivalom Elijem Iserbytom že zmagal. Resda v odsotnosti van Aerta in z minimalno prednostjo.

Naslednji dan mu na klasiki v Namurju, na tehnični progi z veliko vzpona, ki mu načeloma ustreza, ni uspelo. Z morda najboljšo dirko v svojem življenju ga je premagal Michael Vanthourenhout. Resda tudi zato, ker se je Tom Pidcock večkrat ulegel … ampak, kdor je preveč v rdečem, greši.

Vseeno je precej jasno, da se njegova forma vzpenja, ali bo lahko na svetovnem prvenstvu resno računal na zlato medaljo, pa bo pokazalo božično obdobje, ko bo z enim ali drugim ali obema tekmecema dirkal vsega skupaj petkrat. Če pred dirko v Boomu res ni sedel na Pinarellovi Crossisti, kot trdi, je sedmo mesto vsekakor zavidanja vredno: da zna tempirat formo, pa je dokazal z zmago na olimpijskem krosu v Tokiu.

V nedeljo tudi v Ljubljani

Ciklokros se po zaslugi KD Rog 26. decembra vrača v Ljubljano. Po Dolenjskih Toplicah bo to druga dirka slovenskega pokala v ciklokrosu. Ravninska proga pri Hipodromu Stožice poteka deloma ob sprehajalni poti ob Savi in deloma ob makadamski cesti, vzporedno s Štajersko cesto oziroma vpadnico v Ljubljano iz smeri Trzina.

Po sobotnem in najbrž tudi nedeljskem dežju bo proga z daljšim makadamskim odsekom, a tudi mivko, stopnicami, dvojnimi ovirami na dveh mestih ter off camber odsekom prijetno blatna.

Žal po trenutno veljavnem odloku prisotnost gledalcev ni dovoljena.

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.