Gravel Worlds s socialno noto

Si predstavljate, da bi organizator ponudil brezplačno štartnino kolesarjem, ki so na tesnem z denarjem? Dogaja se. V Ameriki.

Gary Reber/Pixabay

Gravel Worlds je samooklicano gravlersko svetovno prvenstvo, ki se vsako leto odvija na prašnih cestah v zvezni državi Nebraska. Letos se bodo za majico svetovnega prvaka – na kateri pa ni mavrice – udarili 22. avgusta, prijave pa so odprte do 31. julija. Štartnina je precej dostopnejša kot na Dirty Kanzi, vseeno pa olajša bančni račun za 90 ameriških dolarjev oziroma dobrih 80 evrov. Velonews piše, da bodo tistim, ki si tega ne morejo privoščiti, letos ponudili možnost brezplačne prijave, a z zanimivim pozivom.

Kolesarstvo za vse

Število udeležencev je letos na najdaljši, 150 milj dolgi trasi omejeno na 750, lani pa je dirkalo 700 kolesarjev. A organizator želi ponuditi kolesarjenje po »lepih, valovitih makadamskih cestah na Velikih planjavah v Nebraski« vsem, ne glede na finančne zmožnosti. Kolesarji, ki si ne morejo privoščiti štartnine, lahko tako zaprosijo za brezplačno prijavo.

Vodstvo dirke bo obravnavalo vsako posebej in poslalo prosilcu kratek vprašalnik. Vsako prošnjo bodo obravnavali posebej, prosilce pa pozvali k prostovoljnemu delu v s kolesarstvom povezani organizaciji v njihovi domači skupnosti.

Dobra dela štejejo

Odlično, kajne? Pridobijo vsi. Organizator si verjetno zlahka privošči nekaj brezplačnih štartnin oziroma peščico kolesarjev več na trasi, kolesarjenja željni kolesarijo, lokalni klubi in druge organizacije pa dobijo par pridnih rok.

Bi kaj takega veljalo posnemati tudi v Sloveniji? Seveda, a se takoj pojavi vprašanje, ali bi tovrstni socialni pristop deloval tudi v našem kulturnem okolju. In če se je komu porodila genialna zamisel, ki vključuje polet v Nebrasko in brezplačno štartnino, za katero zmanjka denarja … no, naj raje ne poskuša.

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.