Francoski oglasi za avtomobile bodo spodbujali h kolesarjenju

Tako kot cigaretne škatlice kadilcem odsvetujejo kajenje, bodo po novem tudi oglasi za avtomobile predlagali kolesarjenje, hojo, javni prevoz ali deljenje avtomobila.

Pixabay

Od 1. marca bodo morali tako vsi oglasi na televiziji, v kinu, plakatih, tisku in na radiu vsebovati sporočila, kot so »za kratke poti izberi hojo ali kolesarjenje«, »razmisli o deljenju avtomobila« in »za dnevne poti uporabi javni promet«. To bo moralo biti zapisano oziroma izgovorjeno vidno oziroma slišno in razločno. Če bo kaj manjkalo, grozi globa do 50 tisoč evrov.

Boj proti emisijam

Ne le Pariz, vsa Francija jemlje prehod v ogljično nevtralnost resno in tako imajo tudi Ministrstvo za ekološko tranzicijo. Ministrica Barbara Pompili je ob sprejemu nove določbe tvitnila: »Razogljičenje transporta ni samo prehod na električna vozila. Pomeni tudi, če je le mogoče, uporabo javnega prevoza ali kolesa.«

Osebni avtomobili naj bi bili odgovorni za 15 odstotkov vseh emisij toplogrednih plinov oziroma za polovico emisij iz transporta. Do leta 2040 naj bi v Franciji prepovedali prodajo avtomobilov z motorji z notranjim izgorevanjem, v Parizu pa so na primer med tednom prepovedali promet z avtomobili, izdelanimi pred letom 1997.

Bo to pomagalo?

Ker je čas denar, bodo verjetno predlogi za bolj ekološki transport prebrani podobno smešno hitro, kot pri nas stavek »o tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom«. Koliko vpliva imajo opozorila kadilcem in pivcem alkoholnih pijač, ne vem. Odvratne fotografije zapacanih pljuč, gnusno bolnih zob in dlesni ter vratu z luknjo, ki prikazujejo posledice kajenja, so res grozne, a to kadilci rešujejo s priročnimi ovoji za škatlice.

Posledice onesnaženosti zaradi avtomobilov so sicer očitne približno toliko kot posledice kajenja, a še vedno preveč abstraktne. V naših mestih pa ob kolesarskih stezah in javnem prometu, kakršnega imamo, za zdaj težko pričakujemo, da bodo ljudje dejansko izstopili iz udobnega avta, ker so jim v oglas za avto svetovali kolo.

Se pa seveda večkrat zgodi, da oglasi za avtomobile vsebujejo kolesarje in po drugi strani, da oglasi in promocijske fotografije za kolesa in opremo vsebujejo avtomobile.

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.