Figove štrudle

Slasten figov nadev, zavit v krhko testo, tvori zmagovito kombinacijo okusov in teksture. Ja, govorimo o figovih štrudlah, tistih štrudlah, ki v nas vzbudijo občutek nostalgije. Še ena sladka pregreha, ki jo lahko pripravimo sami doma.

To kar dela figove štrudle še boljše, je to, da jih lahko brez težav zapakiramo v manjšo vrečko ali aluminijasto folijo in jih pospravimo v žep kolesarskega dresa. Štrudle imajo namreč bolj primerno hranilno sestavo od mnogih energijskih ploščic in s tem predstavljajo odličen prigrizek na daljši kolesarski vožnji.

Za pripravo figovih štrudl potrebujemo:

Za testo:

Za polnilo:

Priprava testa

Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, rjavi sladkor, vanilin sladkor in sol. Dodamo na lističe narezano maslo, jajce in prilijemo mleko. Vse skupaj zgnetemo v čvrsto testo. Testo zavijemo v prozorno folijo in ga postavimo v hladilnik za vsaj pol ure.

Priprava polnila

Suhim figam odstranimo morebitne peclje ter jih narežemo na manjše kose. Stresemo jih v mešalnik, prilijemo vročo vodo in limonin sok, potresemo s sladkorjem ter dodamo maremlado. Vse skupaj zmeljemo v gladko in enotno zmes. V kolikor je zmes presuha, prilijemo še kakšno žlico vode ali dodamo še malo marmelade. Dobiti moramo gosto zmes, ki je malo bolj vlažna in lepljiva kot testo za piškote. Figovo zmes prestavimo na peki papir in jo oblikujemo v dva dolga svaljka, premera približno 1,5 centimetra. Pri oblikovanju si pomagamo tako, da si zmočimo ali naoljimo roke, saj se bo tako zmes manj prijemala rok. Svaljka do uporabe postavimo hladilnik.

Oblikovanje štrudl

Ohlajeno testo razvaljamo v dolg pravokotnik, pol centimetra na debelo. Testo po sredini prerežemo na pol, tako da dobimo dva dolga pravokotnika. Na sredino vsakega pravokotnika položimo figov svaljek, ki ga narahlo pritisnemo ob testo in malo sploščimo. Testo prepognemo čez nadev in ga s prsti tesno zapremo. Dobiti moramo dolg svaljek testa, ki ima v sredini figov nadev. Vsak svaljek malo sploščimo in narežemo na 3 do 4 centimetre dolge piškote, ki jih polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C in pečemo 20 minut.

Hranilna vrednost na eno štrudlo (skupaj dobimo približno 25 štrudl):

  • Energijska vrednost: 85 kcal
  • Maščobe: 2,5 g (26 %)
  • Beljakovine: 2 g (8 %)
  • Ogljikovi hidrati: 14 g (66%)

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.