Danes na Touru panoramsko ob morju

Po prvem tednu so mnogi šprinterji lačni zmage in vse kaže, da bodo dobili v deseti etapi priložnost za klasičen šprint. Če bo veter res umirjen, bomo lahko gledalci uživali predvsem v panoramskih posnetkih.

A.S.O./Alex Broadway

Traso desete etape, ki povezuje dva otočka na atlantski obali, so načrtovali z mislijo na vetrovne razmere, vendar bo po napovedi meteorologov vleklo zmerno, okoli 15 km/h. Po dnevu odmora se torej obeta še en dan aktivnega počitka – vendar samo v primeru, da imajo meteorologi prav. Če bo na mostu do otoka Ré veter močnejši, bo šprinterski boj postal mesarsko klanje že več kot dvajset kilometrov pred ciljno črto.

Malo je priložnosti za šprint

Šprinterjem je šov že dvakrat ukradel Wout van Aert (Jumbo-Visma), ki je tako rekoč mimogrede nabral 111 točk in je po pikah celo tretji, takoj za Petrom Saganom (Bora-Hansgrohe) in Samom Bennettom (Deceuninck-Quick Step). Najboljša po točkah še nista zmagala, tako kot tudi ne Bryan Coquard (B&B Hotels-Vital Concept), Matteo Trentin (CCC), Cees Bol (Sunweb), Niccolo Bonifazio (Total Direct Energie) in Elia Viviani (Cofidis). Še vedno pa upamo tudi na zmago Luke Mezgeca (Mitchelton-Scott).

Pravzaprav sta doslej želje ekip potešila samo dva šprinterja. Alexander Kristoff (UAE Emirates) je nekoliko nepričakovano, a zasluženo zmagal v kaotični prvi etapi v Nici, Caleb Ewan (Lotto-Soudal) pa v tretji v Sisteronu. Ostali so dolžniki, ki jim na letošnjem Touru počasi zmanjkuje časa, a priložnosti bodo dobili v današnji in jutrišnji etapi.

Elia Viviani je očitno eden tistih, ki jih je italijanska karantena najbolj prizadela. Lanski evropski prvak je bil udeležen v šprint samo v prvi etapi, ki jo je končal na šestem mestu, sicer pa je izgubljen v gruči daleč od najboljših. Žal je zaradi poškodbe v osmi etapi odstopil evropski in italijanski prvak Giacomo Nizzolo (NTT Pro Cycling). Ostali pa so še vedno v igri in upajo, da bodo po letošnji hriboviti dirki videli tudi Elizejske poljane.

Veliko je dolžnikov

Peter Sagan sicer vodi po točkah, vendar je vselej daleč od zmage. Pikčasto majico je sicer brez zmage osvojil tudi v letih 2014 in 2015, vendar je bil takrat v etapah redno drugi ali tretji, letos pa je bil najboljši četrti in dvakrat peti. V sedmi etapi, ko bi moral nagraditi delo ekipe z zmago, se je zapletel in prišel skozi cilj v prostem teku, zato je vsekakor velik dolžnik.

Dolžnik je tudi Sam Bennett in njegova zmaga je verjetno samo vprašanje časa. Morda vprašanje nekaj ur. Cees Bol (Sunweb) ima najboljši vlak, a mu na koncu vedno nekaj malega zmanjka. Bryan Coquard je najmočnejše orožje ekipe za zmago, vendar pa lahko kot lahek šprinter išče predvsem priložnost v šprintih manjših skupin, enako kot Luka Mezgec in navsezadnje tudi Matteo Trentin. Današnji šprint pa bo klasičen, zato lahko med najboljšimi pričakujemo močnejše fante.

 

Kaj nas čaka v deseti etapi?

Štart: Île de Oléron (0 m)
Cilj: Île de Ré (9 m)
Razdalja: 168 km
Višinska razlika: 520 m
Z otoka Oléron zavije trasa najprej na jug in sledi obali do mesta Royan, preden se obrne na sever in se vrne na obalo okoli 80. kilometra. Na trasi ni vzponov, torej tudi ne gorskih ciljev, tako da bo imel Beoit Cosnefroy lahko delo. Leteči cilj je na 129. kilometru in tam bodo največ točk verjetno pobrali ubežniki, šprinterji pa se bodo 40 kilometrov pred ciljem spopadli za ostanke.
Proti zahodu bodo zavili v mestu La Rochelle. To pomeni, da bo predvideni severovzhodnik zapihal v bok, nekoliko z zadnje strani. Ključna točka pa je tri kilometre dolg most na otok Ré, kjer bo peloton najbolj izpostavljen vetru. Cesta se najprej zlagoma vzpenja, potem pa spušča in hitrosti bodo na koncu visoke. Do cilja sledijo isti cesti, na kateri je tudi nekaj krožišč, vendar niso videti pretirano nevarna.

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.