C2C 2022: Gravel od Mure do Drave

C2C je Coast 2 Coast, gravel prireditev v Međimurju. Sobota, 14. maja je namenjena avanturistom. V nedeljo, 15. maja pridejo na račun gurmani.

Takoj ko zapustiš Prlekijo, je vzhodno od slovensko-hrvaške meje Međimurje, pretežno a ne povsem ravna pokrajina med Muro in Dravo z Varaždinskim in Dubravskim jezerom. Plinij starejši je baje ta svet imenoval kar Insullo Muro Dravanus: Otok med Muro in Dravo. To je podeželski, a precej gosto poseljen konec Hrvaške. Pobudnik gravlanja v teh koncih, kolesarska legenda Nenad Ciglar, pravi, da je prepreden tudi z makadamskimi potmi.

Sobota je dan za štiri ali šest ur gravlanja

Lani so imeli dve trasi in daljša je bila z več kot 140 kilometri kar epska (datoteke GPX najdeš tukaj). Letos ne bodo komplicirali. V soboto so pripravili eno traso za vse: dolga je 91 kilometrov in ima 860 metrov višinske razlike. Podlaga bo raznolika, od asfalta in gladkega makadama do kolovozov, lovskih in gozdnih poti pa travnatih in peščenih odsekov; Nenad obljublja tudi »guranje«. Cestne šprinterice torej odpadejo. Štartno prizorišče bo pri nogometnem igrišču Mali Mihaljevec, šest kilometrov od Čakovca. Potem se gre do Mure in kar lep kos poti ob reki, nazaj grede pa še mimo Drave.

Bolj kot dirka je pomembno doživetje, a bodo čas vseeno merili na štoparico in preverili, če si se pojavil na vseh štirih kontrolnih točkah. Za orientacijo na terenu dobiš ne le datoteko gpx, ampak tudi dobri, stari, tiskani zemljevid, poleg tega bo proga delno označena, na ključnih delih pa bodo prostovoljci. Ob progi bodo tri okrepčevalnice z napitki in ena s hrano. Pred štartom ob deseti uri obljubljajo bife s prigrizki, v cilju malico.

Osnovnošolske mulce bodo sredi dne, štart bo popoldne, zaposlili s kolesarjenjem po poligonu in gozdnih cestah pod vodstvom vodiča.

Nedelja je za gurmane

Seveda bi domačini najraje videli, da v Međimurju ostanete čez noč. Za to obstaja dober razlog, ki se imenuje Urbanovo. Tridnevna gurmanska in enološka prireditev v Štrigovi, vasici v goricah tik za našo mejo, se začne v petek in že takrat pripravljajo gravlersko ogrevanje, a brez biciklizma.

V soboto sledi gravlanju after party z »vinskim in gastronomskim urbanim nočnim šovom« v Termah Sveti Martin. Previdno: v nedeljo ob desetih je pri nogometaših NK Mali Mihaljevec štart vodene Gravel gourmet biciklijade Urbanovo. Na 40 do 50 kilometrov dolgi turi se obišče vinogradnika, štartnina vključuje pokušino in še kosilo na cilju.

Program
Sobota, 14. 5.
10:00 Gravel maraton C2C
12:00 Gravel kids
Nedelja, 14. 5.
10:00 Gravel gourmet biciklijada Urbanovo
Štartnina
Gravel maraton C2C: 200 HRK
Gravel gourmet biciklijada Urbanovo: 200 HRK
Informacije in prijave: ride-gravel.me

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.