Brkinska klasika: spoznaj brkinski makadam

27. aprila se gravla v Brkinih. Štart je v Ilirski Bistrici, razpisani sta 60-kilometrska in daljša 100-kilometrska.

Sto kilometrov gravlanja kar sredi tedna? Brez skrbi, sreda 27. aprila je dela prost dan v čast uporu proti okupatorju. Datum torej štima. Prizorišče pa tudi. Ilirska Bistrica je brez dvoma eno najboljših gravlerskih izhodišč. Snežniški gozdovi in Javorniki so gravlerska nebesa, a na drugi strani so brkinski makadami menda prav tako vznemirljivi.

Skozi tri brkinske občine

Dogodek organizira Občina Ilirska Bistrica, tehnično pa držita vajeti v rokah Robert Jenko in Marko Šajn. Obetamo si lahko torej duha dobrega, starega Dust Lusta. Plačaš štartnino, dva dni pred dirko dobiš datoteko GPX in slediš števcu po neoznačeni trasi. Na vsaki od razdalj sta samo dve kategoriji, moška in ženska. Prvi trije v vsaki kategoriji bodo nagrajeni, a večina bo dela prost dan najbrž izkoristila za udobnejšo varianto gravlerske veselice.

Štart bo pri Domu na Vidmu v Ilirski Bistrici ob kar človeški uri, 8:30. Tekoča proga brez neprijetnih presenečenj se skozi ilirskobistriško, kozinsko in sežansko občino vije po gričevju na nekoliko nižji nadmorski višini, a še vedno bo zahtevna. Na 60-kilometrski trasi se bo premagalo 1000 višinskih metrov, na 100-kilometrski pa kar 2000 metrov. Marko Šajn je povedal, da bo tudi nekaj asfaltirane ceste, a v krajih z izrazito malo prometa.

Čeprav gre seveda za samooskrbni izziv, kjer si torej odvisen od sebe in dobrote soudeležencev ter javno dostopne infrastrukture, pa s seboj ne bo treba vlačiti živeža za vso pot. Udeleženci kratke in dolge preizkušnje se bodo peljali mimo dveh okrepnih postaj z domačimi izdelki in napitki. Prva bo 30 kilometrov po štartu, druga 10 kilometrov pred ciljem.

V predprijavah stane štartnina do 24. aprila do polnoči 25 evrov, na dan dogodka pa bodo na prizorišču vzeli 35 evrov. Ob prevzemu štartne številke dobiš dobrodošlico, v cilju topel obrok in pijačo. Če te zanima kako prihraniti ves ta denar in se obenem imeti dobro, beri naprej.

Trikrat v Brkine

Brkinska klasika je »pretežno netekmovalne narave«, ampak saj vemo kako je to v kolesarstvu. Ne dva, od Strave naprej je že en kolesar dovolj za dirko. Neglede na to kako razumeš užitek v kolesarjenju pa je smiselno izkorisititi čas do 27. aprila. Če ti po smešno dolgi zimi manjka klancev v nogah, imaš še mesec in pol, da se spraviš v red.

In zdaj smo pri brezplačni štartnini. Brkinske terene lahko povohaš že prej in se s kvalifikacijskima turama izogneš plačilu. Prevoziš torej obe turi in kot dokazilo pošlješ povezavi do Strave (ali česa podobnega) ter po vsaj eno fotografijo z vsake trase na bike@tic-ilbistrica.si.

Več informacij o Brkinski klasiki dobiš na spletni strani TIC Ilirska Bistrica, Facebooku, Instagramu in Komootu.

Prijave in razpis

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.